Nørre Djurs HK tager tilløb i sandet til Sunshine Reggae
Når finalerne om Danmarksmesterskabet i strandhåndbold i juni afvikles på anlægget i Glesborg over en weekend, markerer det også starten på en ny årlig tradition hos Djurslands stærkeste sportsbrand.
De kan noget i Glesborg og omegn, når det gælder håndbold, lokal opbakning og evnen til at tænke ud af boksen om fremtiden.
Derfor er det slet ikke overraskende, men selvfølgelig en flot fjer i hatten, at DHF, Dansk Håndbold Forbund, har placeret finalerne om Danmarksmesterskabet i strandhåndbold i Glesborg på den fine ’strand’, som er nabo til ’Hulen’, Nørre Djurs Hallen.
Finalerne spilles i weekenden 24.-25. juni med DHF som formel arrangør, men med Nørre Djurs HK som vært.
»Vi skal stille med over 50 og nok snarere tættere på 100 frivillige til DM-finalerne. Til hver af de syv baner skal vi under hele stævnet stille med minimum to boldhentere pr. bane, og sådan er de praktiske opgaver mange,« siger Henrik Elkjær, Nørre Djurs HK.
Han er et stort omdrejningspunkt i håndboldklubben, som han nærmest er født ind i. Elkjær har ud over selv at være en dygtig håndboldspiller og træner også altid været nysgerrig på livet, og hvordan andre klubber gør tingene. Det har Henrik Elkjær brugt til sammen med andre i klubben at udarbejde strategier for, hvordan Nørre Djurs HK kan udvikle sig - men uden at tabe blikket for de mange, der hjælper til og trives i klubbens hverdag.
Det er ikke en floskel at gentage, at i Nørre Djurs HK trækker de mange på fælles hammel og elsker det uanset alder, køn og spidskompetencer.
»Vi yder, mens vi nyder. Underforstået vi skal også have det sjovt, når vi arbejder,« understreger Henrik Elkjær.
Syv baner i sving
Til Danmarksmesterskaberne kommer samtlige syv beachhåndboldbaner i brug på anlægget, og kravene til deres beskaffenhed er penslet ud ned til mindste detalje.
For eksempel skal sanddybden på hver bane være mindst 40 centimeter.
Kultur- og Fritidsudvalget hos Norddjurs Kommune, der har Allan Gjersbøl Jørgensen (S) som formand og Sebastian Grauert (I) som næstformand har bidraget til, at banerne vil stå tip-top parate, når landets bedste spillere entrerer baneanlægget.
»Vi har bidraget med midler fra Udviklingspuljen, der er målrettet nye tiltag i landdistrikterne og på sportens område,« siger Allan Gjersbøl Jørgensen.
»Vi skal nok tilføje, at det er et politisk flertal i udvalget, der har nikket ja til at støtte med penge til markedsføring og indkøb af sand,« supplerer Sebastian Grauert.
Det er landets absolut bedste spillere på både spinde- og herresiden, som publikum kan glæde sig til at nyde.
Niels Skov Pedersen (C) udgjorde mindretallet i udvalget, der også har Benno Blæsild (V) og Fritz Birk Sørensen (A) med som menige medlemmer.
Kultur- og Fritidsudvalgets flertal har i alt hevet 100.000 kroner op af kassen.
»Det er vi uhyre tilfredse med, fordi det sender et politisk signal, men det er også en god investering, som hele Norddjurs Kommune vil kunne få glæde af,« forsikrer Henrik Elkjær.
Han forventer, at der både lørdag og søndag vil dukke i omegnen af et tusinde mennesker op: spillere, officials, dommere, hjælpere og tilskuere.
Håndbold på topniveau
I mange år har Fyn været epicentret for finalestævnet. Derfor er det stort, at Djursland og lille Glesborg har fået foden indenfor og har kunnet overbevise de ansvarlige i DHF om, at Nørre Djurs HK har kapaciteten til at være værter for et stævne med denne tyngde.
»Det er landets absolut bedste spillere på både spinde- og herresiden, som publikum kan glæde sig til at nyde. På herresiden har Danmark vundet EM to gange i træk nu. Det fortæller alt om niveauet,« siger Henrik Elkjær.
Lørdagen er helliget talenterne i U17 og U19 hos både piger og drenge, mens de voksne er udset til at brillere i sandet om søndagen.
Det er de ti bedste hold i hver kategori, der kæmper om guldet.
Indledende kvalifikationsstævner er forløberen for at finde toppen af poppen til slutspillet i strandhåndbold.
Der afholdes seks kvalifikationsstævner i maj og juni, et af dem i Glesborg 11. juni. Så her bliver anlægget testet i mindre målestok, inden det går løs 24.-25. juni.
»Vi skal sørge for, at finalestævnet bliver lidt af en folkefest med håndbold, underholdning, live streaming og meget mere. Desværre falder arrangementet sammen med vores gode kolleger i Gjerrilds traditionelt velbesøgte sommerfest, men med godt vejr mon så ikke ikke, at det kan blive en styrke for både Gjerrild og os,« funderer Henrik Elkjær.
Årlig festival er målet
I Nørre Djurs HK er Henrik Elkjær & co. allerede meget længere fremme i tankerne end den praktiske afvikling af DM-finalerne.
Planen er at lave en årlig festival med sandbanerne som udgangspunkt.
»Vi ser masser af potentiale i at arrangere en årlig Norddjurs Beach Festival i juni, der skal være en større event for det brede publikum, hvor vi både udnytter, at vi har et af Danmarks bedste og smukkest beliggende beachanlæg, men også udeomgivelser, hvor der er plads til musik og camping,« lyder det optimistisk fra Elkjær.
Udvikling af rammerne for en årlig Norddjurs Beach Festival er i fuld gang.
Et tredje økonomisk ben til Nørre Djurs HK.
I forvejen spytter den årlige slotskoncert på Meilgaard mange penge i klubkassen ligesom det årlige loppemarked.
I år er det 30. gang, at Lars Lilholt Band træder op i parken på det smukt beliggende hvide slot. Som musiker har han selv 40 års jubilæum, og for at det ikke skal være løgn fylder Meilgaard 450 år i 2023.
»Meilgaard har i mange år bidraget til vores klubkasse ligesom loppemarkedet. Det er bare blevet meget sværere at lave loppemarkeder nu tildags, fordi folk mere og mere sælger deres lopper direkte over nettet,« siger Henrik Elkjær.
Jeg synes, klubben er et unikt eksempel på, hvordan en frivillighedskultur kan bygges op over mange år.
En positiv historie
Politisk kigger man meget til Glesborg, når det handler om at få gode idéer til, hvordan et frivilligt foreningsliv mangefold kan rulles ud.
»Nørre Djurs HK er en positiv historie. En lille klub i en lille by, hvor mange mennesker bidrager med mange frivillige timer året rundt,« siger Sebastian Grauert.
»Jeg synes, klubben er et unikt eksempel på, hvordan en frivillighedskultur kan bygges op over mange år. Mange ildsjæle bidrager med stort og småt uden at blive drænet,« tilføjer Allan Gjersbøl Jørgensen.
»Jeg kan af og til høre ude i byen, at vi kun investerer i eliteafdelingen. Det er på ingen måde sandt. Selvfølgelig investerer vi penge i eliten, for det er forudsætningen, hvis vi vil have håndbold på dette niveau, men vi bruger også mange midler på bredden og på at give alle vores medlemmer gode oplevelser, også de børn, der lige nu går i vuggestue og børnehave. 25 kroner til en gratis slushice er givet godt ud, når de kigger forbi vores anlæg,« smiler Henrik Elkjær.