Sport for de stærke: Ny idrætsaktivitet i Grenaa

Fysisk krævende forhindringsløb er på banen med eget hus ved Grenaa Idrætscenter.

Artiklens øverste billede
Der skal lægges kræfter i, hvis man skal dyrke OCR i Spartans i Grenaa. Charlotte Sørensen havde lidt lettere end Jesper Bunk Kjærulff ved at lægge den tunge, runde kugle op på pallerne. Foto: Søren Andersen

Den enes død - den andens brød.

For når Grenaa nu ikke længere har en rugbyklub, så er det da glædeligt, at en ny nu er rykket ind i de lokaler, som tidligere blev brugt af Grenaa Rugby Klub.

Ny på stedet er Spartans OCR-Grenaa - og hvad i alverden dækker det over?

Det har klubbens formand Jesper Bunk Kjærulff inviteret avisen til at formidle og allerede ved ankomsten kan man se et af klubbens store talenter, gymnasieelev Jonas Mortensen fra Trustrup, i gang med at udvikle armmuskler i redskaber, som er skruet op i bygningens udendørsareal. Han er faktisk så god, at der venter deltagelse ved både EM og VM forude.

OCR dækker over de engelske ord Obstacle Course Race - altså forhindringsløb. Det er en hastigt voksende sport, ikke blot i Danmark men rundt omkring i verden. 

Forskellige forhindringer

I al sin enkelhed handler sporten om, at man i løb eller gang skal komme igennem en bane med et antal forskellige forhindringer, det kan både være i form af opbyggede forhindringer og/eller naturligt terræn. Det kan for eksempel være en høj mur, man skal over, et vandhul, man skal gå armgang henover, et tov, man skal kravle op ad eller en sump, man skal vade igennem og en sø, man skal svømme over. 

På det tidspunkt havde vi ingenting. Intet klubhus og heller ingen faciliteter, men det blev der heldigvis lavet om på, da vi kunne rykke ind i rugbyklubbens lokaler, som vi har brugt mange kræfter på at indrette os i - og vi er slet ikke færdige

Jesper Bunk Kjærulff

Det er altså en type løb, hvor man skal klare sig igennem et baneløb fyldt med forskellige forhindringer og fysiske udfordringer. Der findes mange forskellige typer OCR-løb, men de fleste inkluderer elementer som klatring, svømning og militærinspirerede øvelser.

OCR er en nyere sport, der stammer fra militæret. Det er en hurtigvoksende sportsgren, som har haft fat i udlandet i flere år, men også herhjemme i Danmark har flere og flere mennesker fået øjnene op for OCR.

Man skal ikke være ked af at blive beskidt, hvis man skal gå til OCR. Pressebillede

Sporten dyrkes som konkurrencesport semi-professionelt i Danmark, og alle store løb har elite-heats, hvor man deltager individuelt. Her skal man overkomme alle forhindringer efter bestemte regler. Der er stort set altid pengepræmier på spil her. 

Mere populært er dog de såkaldte ”open race”, hvor der stort set ingen regler er. Her opfordres der til, at deltagerne samarbejder alt det, de kan. Det er her, sporten bliver en holdsport og rigtig kommer til sin ret - efter Grenaa-klubbens mening i hvert fald. Det er nemlig både sjovt og fysisk krævende at komme igennem sådan en bane, ligesom det opbygger også holdånd og socialt samvær.

23 medlemmer

Klubben i Grenaa blev stiftet i november sidste år, og den tæller lige nu 23 medlemmer.

Det giver et godt sammenhold, når man på et hold både presser og hjælper hinanden

Charlotte Sørensen

»På det tidspunkt havde vi ingenting. Intet klubhus og heller ingen faciliteter, men det blev der heldigvis lavet om på, da vi kunne rykke ind i rugbyklubbens lokaler, som vi har brugt mange kræfter på at indrette os i - og vi er slet ikke færdige,« siger Jesper.

Jesper Bunk Kjærulff er formand for Spartans OCR-Grenaa, der er rykket ind i rugbyklubbens gamle lokaler ved Grenaa Idrætscenter. Foto: Søren Andersen

For ham tæller det højt, at aktiviteten OCR kan dyrkes som en holdsport.

»Det gør noget ved et hold, når man hjælper hinanden med at komme over en forhindring,« siger han - og bakkes op af et af klubbens medlemmer Charlotte Sørensen, som efter at have spillet fodbold på topniveau i Vejle og Kolding nu har trappet ned ved at spille seriefodbold i Kolind - og så i stedet bruger flere kræfter på OCR.

»Jeg havde hørt lidt om sporten og tænkte, at det lød fedt - og det skulle jeg da prøve. Og det er rigtigt - det giver et godt sammenhold, når man på et hold både presser og hjælper hinanden,« siger hun.

Sporten kan driver fra man er 13 år - eller 130 centimeter høj. Og er man nysgerrig på, hvad det går ud på at gå til OCR, så møder man bare op, når der er åbent hus i klubhuset lørdag 1. april.

Bedste placering

»Placeringen her kan ikke være bedre. Vi er lige i et miljø, hvor der spilles beachvolley, floorball og fodbold. Lige nu er vi fart på at få bygget nye forhindringer, og her har vi heldigvis god hjælp fra lokale sponsorer og samarbejdspartnere,» siger Jesper.

Når klubrummet står færdigt skal det være medlemmernes naturlige samlingspunkt - også hvis de gerne vil træne en lørdag aften eller blot hygge sig sammen med andre udøvere.

Et OCR-løb er typisk på en distance på fem kilometer, men kan også gå op til otte. Så er der lige 25-30 forhindringer på vejen, der skal forceres. Men der findes også såkaldte Ninjaløb, som er på 1000 meter.

det er planen at arrangere mindre lokale løb, men ellers satser klubben på at sende medlemmer til de store arrangementer som Nordic Race og Harbour Challenge i Randers.
 

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.