»Du tjener mere som fodbolddommer end ved at sidde ved kassen i Netto«

Trods flere klubbers fravær til sidste uges fyraftensmøde i Rønde Idrætscenter tog både repræsentanterne fra DBU Jylland og Djurslands Fodbolddommerklub hjem med masser af optimisme.

Artiklens øverste billede
Fremmødet fra de lokale fodboldklubber kunne sagtens have været bedre, men de, der dukkede op bidrog med masser af energi og forslag til, hvordan Djursland kan få flere fodbolddommere. Foto: Lars Norman Thomsen

Mikkel Redder, 29, debuterede som superligadommer i en alder af blot 24 år i 2018, og siden da har han skabt sig et navn, som en både meget udadvendt og kompetent dommer, der nu er klar til at springe ud for alvor på den internationale scene.

Den unge dommer lagde ikke skjul på, at dommergerningen har givet ham et gevaldigt kick personligt, da han med stor pondus og engagement fortalte om sin vej fra talentfuld ungdomsmålmand til dommergerningen på sidste uges fyraftensmøde i Rønde Idrætscenter for fodboldklubberne på Djursland arrangeret af DBU Jylland, Djurslands Fodbolddommerklub og Adresseavisen i forening.

Mødets erklærede formål var at gøre de lokale klubber opmærksom på dommersituationen på Djursland, der nu har nået et niveau som uden omsvøb må betegnes som værende katastrofal.

I 2013 var der 82 medlemmer i Djurslands Fodbolddommerklub. Her ved indgangen til 2023 er tallet nede på 46 medlemmer.

Når det så samtidig fortælles, at 58,5 procent af de 1.492 spillede kampe på Djursland i 2020 - med dommere på - blev dømt af mænd i alderen fra 56 og derover, er dommerkrisen vel til at forstå for fodboldfolket.

Hvor får man i en ung alder lov til at skulle træffe en beslutning på sekundet og stå ved den plus at man får penge for det.

Mikkel Redder, 29, fuldtidsprofessionel fodbolddommer

Kom nu unge

Derfor var det glædeligt, at Mikkel Redder på sine 30 minutter brændte igennem med sit budskab, at det på mange planer er givtigt at være dommer, og at andre unge sagtens kan gå vejen fra at dømme ungdomsfodbold til topfodbold på rekordtid, hvis de har energien, engagementet og ambitionerne, også når det regner.

Han begyndte at dømme kampe i en alder af bare 15 år, og som 22-årig debuterede han som dommer i 1. division.

Egentlig stod der slet ikke skrevet i hans bog, at han så tidligt skulle kaste sig over dommergerningen. Han var i en ung alder en yderst talentfuld og ambitiøs målmand som var til prøvetræning i selveste Liverpool FC.

Et panel med fire lokale dommere, to repræsentanter fra DBU Jylland og formand for Djurslands Fodbolddommerklub Poul Johan Christensen (i baggrunden stående) bidrog til at sætte manglen på dommere på Djursland i perspektiv uden at tage grædekoneminerne på. Foto: Lars Norman Thomsen


Men så fik han konstateret Cushings syndrom. Sygdommen skyldtes en svulst i hjernen, som han fik opereret væk. Sygdommen giver en række fysiske og psykiske symptomer. De fysiske symptomer omfatter fedme, hvor fedtet (udover at sætte sig på maven) sætter sig i nakken (tyrenakke) og i ansigtet (måneansigt). 

»Det lykkedes mig at komme tilbage, men jeg måtte erkende, at min drøm om en professionel karriere fortonede sig. Heldigvis fandt jeg et alternativ, og nu er jeg blandt de 100 bedste FIFA-dommere i Europa. Det er sgu’ da stort og fedt at vide,« lød det fra Mikkel Redder, der er uddannet lærer og bor i Nørresundby sammen med sin kone og barn.

Nu lever han udelukkende af at være dommer.

»Jeg er fuldtidsprofessionel superligadommer og FIFA-dommer, jeg har ret til at dømme U-slutrunder, U21-landskampe og de tidlige kvalrunder til de europæiske klubturneringer.«

Selv startede han på racercykel, når han i de unge år dømte et hav af ungdoms- og seriekampe i det nordjyske.

»Ud over at jeg elskede at dømme og blive bedre til det, tjente jeg nogle gode lommepenge. Til de unge, der måske tror jeg lyver, så kan jeg fortælle dem, at en aktiv dommer på ungdoms- og serieplan i dag tjener mere end en jævnaldrende gør ved at sidde ved kassen i Netto. Så kom i gang unge, I vil ikke fortryde det.«

Uddannelse og dannelse

Mikkel Redder opfordrede de fremmødte ledere fra forskellige klubber på Djursland til at gå hjem og pege de unge ud i deres klub, som går med en fodbolddommer i sig.

»Kig efter ledertyperne både hos piger og drenge. De, som har lidt kant og som kan se dommergerningen som en karrierevej. Hvor får man i en ung alder lov til at skulle træffe en beslutning på sekundet og stå ved den plus, at man får penge for det,« spurgte Mikkel Redder.

»Du får en dommeruddannelse, men når du først er i gang, opdager du, at du kan bruge dommergerningen sideløbende i dit liv, fordi du også bliver dannet og lærer at være sammen med andre mennesker, som du skal træffe beslutninger for på en fodboldbane. Dommergerningen har det hele fra det at kunne træffe en beslutning som leder over at være i god fysisk form til det psykologiske aspekt. Hvordan reagerer de mennesker under pres, som du er dommer for, mens kampen spilles?«

Mikkel Redder er fuldtidsprofessionel topdommer i en alder af 29 år. Han opfordrer kraftigt andre unge til at komme i gang med uddannelsen, fordi den kaster så meget af sig, som kan bruges senere i livet arbejdsmæssigt og i relationerne til andre mennesker. Foto: Lars Norman Thomsen

Klubberne skal hjælpe

Mikkel Redders oplæg gav anledning til masser af spørgsmål og kommentarer til situationen på Djursland. Også da fire lokale dommerprofiler: Kasper Eriksen, Nørager, Ulrik Petersen, Rønde, Benjamin Sander Bendixen, Ørum og Daniel Bloch, Grenaa, fortalte om deres tilgange og ambitioner.

Jeg har selv prøvet at dømme tre kampe samme dag, og det betød, at jeg gik og talte halvlege. Det er ikke befordrende for præstationen.

Poul Johan Christensen, formand for Djurslands Fodbolddommerklub

Unge Daniel Bloch skal i den kommende sæson dømme i Serie 1 og være linjedommer på endnu højere niveau. Spiller tingene for ham, hedder det Jyllandsserien for mænd efter sommerferien.

Bloch har ambitioner om at gå hele vejen og blive superligadommer. Han lever allerede efter de konditioner, som en topdommer skal gøre det. Han har tilknyttet den tidligere ’topdommer’ på Djursland, Poul Erik Lassen, som sin mentor.

»Klubberne er selv en del af løsningen. Det må vi tage på os,« lød det fra Frederik Nicolajsen, formand i Grenaa IF Fodbold. 

Det var ramt på kornet. Det er klubberne selv som skal være med til at løse det prekære dommerproblem på Djursland.

Jakob Bille, Dommerchef, og Thomas Lang HR, koordinator, begge DBU Jylland, bekræftede, hvad Poul Johan Christensen, formand for Djurslands Fodbolddommerklub, sagde om situationen.

»Djursland er lige nu et sort hul, når det gælder flere fodbolddommere.«

For klubberne vil status quo betyde, at der kan være kampe, hvor de selv må finde en dommer eller at deres udgifter til dommere vokser betragteligt, fordi uden flere lokale dommere bliver kørselsomkostningerne tilsvarende højere, fordi de dommere, der fremover dukker op på Kolind Park eller Ryomgård Stadion kommer fra fjerne destinationer i Jylland.

»Der er grænser for, hvor mange kampe en dommer kan dømme på en lørdag. Indsatsen bliver også herefter. Jeg har selv prøvet at dømme tre kampe samme dag, og det betød, at jeg gik og talte halvlege. Det er ikke befordrende for præstationen,« indrømmede Poul Johan Christensen.

Optimisme trods alt

Selvom fremmødet kunne have været en kende højere fra fodboldklubberne tog både de to repræsentanter fra DBU Jylland og Poul Johan Christensen fra fyraftensmødet fyldt med optimisme.

»Jeg synes, vi fik masser af gode tilkendegivelser fra de fremmødte og dejligt, at der også mødte et potentielt dommeremne op, som er flyttet til Rønde fra Aalborg. Nu går vi målrettet efter at få afviklet det planlagte dommerkursus i Kolind+ i midten af marts med 12-14 deltagere. Klubberne skal nu hjem og pege nogle kandidater ud, og vi kontakter løbende klubberne for at høre, hvordan det går,« fastslog Poul Johan Christensen ved mødets afslutning.



Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.