Corona har været hård ved Kattegat Cup
98 hold deltager i Grenaa Idrætsforenings internationale fodboldturnering i år.
Det er ikke let at sætte gang i en internationale fodboldturnering efter et par aflyste år på grund af corona.
Det kan de snakke med om i Kattegat Cup-udvalget, der står bag Grenaa Idrætsforenings internationale fodboldturnering i uge 30.
Man må sige, at det er svært at komme i gang igen efter en coronapause. Når vi har snakket med arrangører af lignende stævner, har man set samme billede med 25-30 procents nedgang i forhold til før corona
I år - nummer 36 i rækken - med deltagelse af kun 98 hold, og det gør ondt, når turneringen plejer at rumme omkring 160 hold. En stor del er lokale, et enkelt hold er fra Sverige og de fleste er fra Norge. 30 er pigehold, 68 drengehold. Det mærkes, at man samarbejder med agenter i Norge for at skaffe klubber og hold til turneringen. Men man kan undres over, at kun et enkelt hold fra Sverige er med, når Grenaa nu har direkte færgeforbindelse med Halmstad. Her står Kattegat Cup selv for markedsføringen, men måske gør det for ondt kun at få 70 øre for en svensk krone. At der ingen tyske hold er med, kan måske forklares med, at der stadig er coronarestriktioner i det store naboland mod syd.
Svært comeback
»Man må sige, at det er svært at komme i gang igen efter en coronapause. Når vi har snakket med arrangører af lignende stævner, har man set samme billede med 25-30 procents nedgang i forhold til før corona. Vi kan heldigvis her se, at nordmændene bakker meget fint op. Heldigvis er vi kommet i mål med at skaffe frivillige hjælpere, men også her har vi kunnet mærke, at folk lige skal i gang igen,« siger Brian Engelund, mangeårig fodboldspiller og træner i Grenaa Idrætsforening og FC Djursland - og nu i spidsen for Kattegat Cup.
Kattegat Cup er ikke kun en fodboldturnering, men skaber også kendskab til Grenaa og Norddjurs Kommune. Jeg håber, at I får nogle gode oplevelser i Grenaa og at I viser det bedste frem på banen. Ingen kan forlange mere
Brian Engelund har overtaget formandsposten efter Kim Andersen, og han havde fornøjelsen af at byde de omkring 1400 fodboldspillere, ledere og familie velkommen til stævnet. I år uden den ellers traditionelle march gennem Grenaas gader og uden pigegarde i spidsen. Fordi man med kun 250 kampe at spille mod de sædvanlige 450 kunne spare søndag som stævnedag ved at komme i gang hurtigere torsdag.
»Vi har set rigtig meget frem til at tage imod jer. Og vi er glade for nærmest at være oversvømmet af hold fra Norge,« sagde han i velkomsttalen.
Penge med til Danmark
Og den glæde deles sikkert også i byen Grenaa, da de norske gæster har ry for at tage den store pung med, når de er på tur til Danmark.
»Og vi er selvfølgelig også glade for de danske hold, som bakker op om Kattegat Cup, så en stor hånd til jer også,« lød det fra Brian Engelund - og det var et populært budskab at aflevere på Grenaa Stadions flotte græstæppe, som Grenaa Idrætscenters personale fik en særlig tak for at have leveret.
»Ikke mange steder i Danmark kan prale af flottere baner end her,« sagde Brian Engelund, som rundede af med en klar opfordring, som man med garanti ikke før har hørt til åbningen på en Kattegat Cup.
»Hav nu nogle gode dage her i Grenaa med god fodbold, socialt samvær og gode oplevelser. Og så en klar opfordring til jer alle: I disse dage, hvor der render en eller anden rundt nede i Ukraine og slås, så pas på hinanden og vær gode ved hinanden.«
Og budskabet gik rent ind og blev modtaget med klapsalver.
Udvalgsformand på talerstolen
En anden mangeårig tradition blev heller ikke ført videre. I lige linje fra Arne Jessen, (S), Gert Schou, (S), Torben Jensen, (BL) og Jan Petersen, (S) har de som borgmestre i Grenaa og Norddjurs åbnet Kattegat Cup gennem årene. Men der står ferie i den nye Venstreborgmester Kasper Bjerregaards kalender ud for uge 30, så det var formanden for Kultur og Fritidsudvalget, Allan Gjersbøl Jørgensen, der fik fornøjelsen af at gå på talerstolen med sit budskab.
»Det er med stor glæde, at vi igen kan byde velkommen til Kattegat Cup og til Norddjurs Kommune. Ligesom mottoet for det danske fodboldlandshold er, at være en del af noget større, gælder det også her. Kattegat Cup er ikke kun en fodboldturnering, men skaber også kendskab til Grenaa og Norddjurs Kommune. Jeg håber, at I får nogle gode oplevelser i Grenaa og at I viser det bedste frem på banen. Ingen kan forlange mere,« sagde Allan Ggjersbøl Jørgensen, der bad om fair play på banerne, da han åbnede årets turnering.