Græsset er grønnere, hvor du vander det

Festlig fejring af Viking Pindstrups 100 års fødselsdag med tæt på 150 gæster.

Artiklens øverste billede
Tidligere fodboldformand Claus-Jørgen Busk var tilbage i det miljø, han holder mest af. Her viser han stolt den jubilæumstrøje, som er blevet lavet til 100 årsdagen. Alle fotos: Lars Norman Thomsen

Det kan godt være, at pandemien har gjort indhug i Viking Pindstrups medlemstal og været medvirkende årsag til, at flere idrætsgrene har svært ved at komme op i tempo igen, men hovedformand Erik Mønster har en tyrkertro på, at tingene retter sig.

»Vi skal nok komme tilbage,« lød det optimistisk fra hovedformanden, da han søndag bød velkommen til 100 års jubilæum til en propfyldt multisal i Pindstrup Hallen.

Borgmester Michael Stegger Jensen har trådt mange fodboldstøvler på Pindstrup Stadion. Derfor kender han kulturen i Viking Pindstrup.

Når der er noget at samles om i Pindstrup, så dukker borgerne op, oftest også de, der har en historie i byen, men ikke bor her længere.

Erik Mønster kunne naturligvis ikke dy sig for, at fortælle historien om et kanonstærkt ynglingehold fra starten af 1970’erne, som han selv var en væsentlig del af. Samtlige på holdet ville dukke op bortset fra stopperen Alex Rasmussen og træner Jens Aage Bækgaard. Sidstnævnte, der fylder meget i Viking Pindstrup historien som både fodbold- og håndboldtræner, er afgået ved døden for år tilbage, mens den snarrådige forsvarersspiller, Alex Rasmussen, var på rundrejse i USA.

Det berømte ynglingehold husker især at minde om, at det på Pindstrup Stadion en efterårsdag formåede at besejre lokalrivalerne fra selveste Ryom med hele 22-1. Ryom er og bliver navnet på nabobyen, uanset om det er tiden med Ryomgård IF eller senere IF Midtdjurs, der er tale om.

Borgmester Michael Stegger Jensen (S), der var forbi med en hilsen og selv Ryomgårddreng, blev selvfølgelig også mindet om den resultatmæssige blamage for hjembyen. Kampen blev i øvrigt afviklet lang tid før, at der var tænkt på borgmesteren, men en af de gæve Pindstrup borgere, Finn ’Rør’ Andersen, forklarede højlydt fra tilhørerpladserne, at borgmesterens far, Anders Stegger Jensen, var en bedre fodboldspiller en sønnike.

»Den har jeg skam hørt før, Finn,« replicerede borgmesteren prompte med et smil.


Baltzer i sit es

Da, der var flest gæster, kyssede antallet de 150.

Hans Chr. Baltzer foldede dele af den jubilæumshistorie, som han har begået en bog om, ud til jubilæumsarrangementet.


Flere af dem trak på smilebåndet, da Hans Chr. Baltzer, en gang Pindstrup - altid Pindstrup, foldede sig ud og fortalte om arbejdet med den jubilæumsbog, som gæsterne fik med hjem fra jubilæet.

Vibeke, du var et halvt år ældre end vi drenge på holdet, så vi havde ikke en chance. Du gad ikke kigge til vores side.

Hans Chr. Baltzer, forfatter til jubilæumsbogen om Viking Pindstrup i 100 år.

Den forhenværende Midtdjurs borgmester (1994-1997) har brugt det sidste år på at samle stof til bogen, der begynder med fortællingen om, hvordan foreningens første formand Martin Mikkelsen gik i spidsen for at omdanne en ungdomsforening til en idrætsforening.


De mange historier fra tiden siden og op til 2. verdenskrig og perioden efter er spændende at dykke ned i.

Hans Chr. Baltzer slog fast, at uden iværksætteren og grundlæggeren af Pindstrup Johs. F. la Cours initiativer og indsats for byen var der heller aldrig kommet en aktiv idrætsforening i Pindstrup.

Efterfølgende har Viking Pindstrup altid kunnet regne med forståelse og økonomisk støtte fra Margrethe og Johs. F. la Cours Fond.

Fonden har været der, når der skulle bygges hal og klubhus og renoveres.


Et motto, der ikke er til at tage fejl af. Det udtrykker den inderste kerne i Pindstrupkulturen.

Billedsiden fra fordums dage er bogens store styrke. Også en række små historiske glimt træder frem. For eksempel den om et bestyrelsesmedlem, der ikke udviste den store interesse for arbejdet under 2. Verdenskrig. Det blev noteret af et andet bestyrelsesmedlem, men han skulle lige vide. Den pågældendes passivitet skyldtes, at han var en aktiv del af modstandsgruppen Pindstrupgruppen og havde tankerne andetsteds.

Baltzer har kæmpet med, at der ikke har været protokoller at opdrive fra 1922 og frem til 1941. Senere har det også skortet på skriftligt materiale.


Fremmødet var som altid i top til jubilæumsdagen. Traditioner holdes i hævd i Pindstrup.

Derfor havde Baltzer en bøn til hovedformand Mønster:

»Se nu at få protokollerne lavet de næste 25 år, så er det meget nemmere at skrive historien.«

Baltzers tour de force af en historiegennemgang var en opvisning i, når Baltzer er bedst og giver den gas. Fortidens gymnastikdragter til damerne faldt ikke i hans smag, det skjulte for meget af pigernes ynder, og en tidligere medspiller i badminton fik en kærlig hilsen.

»Vibeke, du var et halvt år ældre end vi drenge på holdet, så vi havde ikke en chance. Du gad selvfølgelig ikke kigge til os drengerøves side,« lød det muntert.

Selv var det mest i badminton, at Baltzer gjorde sig, selvom han også var en habil fløjhalf i fodbold, som det hed dengang, så gik der ikke en stjernespiller gemt i ham i spillet med den runde, indrømmede han selv. Til gengæld kunne han på de bedste dage trylle med ketcheren.

Kan du huske?

Ellers var det jo en ’kan-du-huske-dag’ med mange ture nedad Mindernes Allé.

Det kan godt være, at gennemsnitsalderen på medlemmerne er faretruende høj i Viking Pindstrup lige nu, men kulturen i foreningen er så stærk, at den aldrig forgår.

Det var jubilæumsdagen et bevis på.

Med Pindstruphallen med spritnyt halgulv og lys, den nybyggede multihal, der rummer masser af muligheder til andet end sport og et fint stadion udenfor med kampbane, træningsbane og tennisbane er der masser af fremtid i Viking Pindstrup for de nuværende og kommende generationer.

Lige nu barsles der med et projekt, der skal integrere HUSET (tidligere 3F fagforeningskontor) og Landbohjemmet (byens mangeårige forsamlingshus) i midtbyen med Pindstrup Hallen.

Spændende fremtidstanker som vil samle aktiviteterne et sted i byen, skabe liv 24-7 og give mulighed for at ansætte en halinspektør/centerleder/vicevært på fuld tid. Det koster, men Viking Pindstrup har et sundt forhold til økonomi. Indtægter og udgifter skal stemme, før der bliver sagt ’go’.

»Vi gør det selv,« står der mejslet på multihallens bagvæg. Et signal om, at i Pindstrup klarer de den selv og står sammen, når det gælder.

Bare vent. Det er ikke romantisk sniksnak. Snart kommer der handling bag planerne om at samle aktiviteterne på en destination i stedet for at sprede dem ud på tre.

Græsset er grønnere, hvor du vander det - det ved de i Pindstrup.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.