CK Djurs cyklisterne er atter trillet ud på landevejene

Den hæderkronede cykelklub startede sæsonen 5. april, og medlemmerne ser frem til en sæson, hvor corona ikke igen bliver et dominerende tema.

Artiklens øverste billede
CK Djurs har mistet medlemmer under coronatiden, men den nye bestyrelse forventer, at de og helt nye stiger på cyklen i 2022. Foto: CK Djurs

Det handler mest om gode cykelture sammen med ligesindede, motion, velvære og fællesskab, når medlemmerne hos CK Djurs triller afsted på de lokale landeveje.

Den hæderkronede cykelklub, der startede som Thorsager Motions Cykelklub tilbage i 1994, andre siger først 1998, men siden tog navneforandring til det mere mundrette CK Djurs i takt med, at klubben som licensklub påtog sig opgaver med at arrangere større cykelløb.

Lige nu er der over 120 betalende medlemmer. Heraf er er godt et par håndfulde licensryttere, der kører i de ældste aldersklasser +40 og +50.

Gennemsnitsalderen er 56,8 for mænd og 55,2 for kvinder, oplyser klubbens regnskabsfører. Hovedparten af medlemmerne er mænd. Spindesiden består kun af i omegnen af tyve kvinder.

Ældste medlem, Daniel Lynge Larsen, fylder 81 til september.

»Hovedparten af vores medlemmer er over pænt over 45 år, så det er meget få deciderede licensryttere, vi har. For de fleste er det de ugentlige træningsture, som de ser frem til, og det er ikke ret mange, der springer en aften over, så motivationen for at træne er stor,« siger Brian Sjællænder, 50, formand for en relativ ny bestyrelse i CK Djurs, som er medlem af både DCU og DGI.

Han afløste som formand Anders Bertram Mikkelsen, der har regeret de seneste to år, hvor coronaen har været med til at sætte dagsordenen.

Den nye formand glæder sig derfor til, at klubben kan få genetableret noget af alt det, som de sidste par års coronadominans har sat en effektiv stopper for - som for eksempel kaffen i klublokalet på Thorsager Skole efter træning.

Det sociale element skal have et løft i 2022. Også de månedlige klubaftener om torsdagen.

Der nikkes bordet rundt hjemme hos Ellen Jensen og Finn ’Rør’ Andersen i slyngelstuen kælderen i Pindstrup, hvor Brian Sjællænder og Flemming Larsen kompletterer selskabet og Adresseavisens udsendte til kaffe og boller.

Ellen Jensen har motioneret på en cykel i mange år, mens Finn Andersen har status som sportsdirektør og først og fremmest er i ilden, når der cykles langt i udvalgte weekender, også de forlængede.

Fra v.: Ellen Jensen, Brian Sjællænder, Flemming Larsen og Finn 'Rør' Andersen hjemme i i kælderen hos Ellen og Finn i Pindstrup, hvor snakken går lystigt om CK Djurs, og de røverhistorier, som også er en del af klublivet i cykelklubben. Foto: Lars Norman Thomsen

Tirsdag og torsdag

De ugentlige træninger er som altid hver tirsdag og torsdag med start- og målstreg på parkeringspladsen ved Thorsager Skole.

»Der kører tre faste hold afsted, hold 1, 2 og 3, som er opdelt efter deltagernes erfaring, træningstilstand og tempo. Der har tit været tale om at skubbe et fjerde hold ind, men det er ikke lykkedes endnu,« siger formanden.

Det er altid holdkaptajnen som bestemmer ruten, men samtlige er ansvarlige for, at truppen kommer fælles hjem til målstregen med humøret i top og .gode ben.

»Det er et vigtigt princip hos os, at vi kører fælles ud og har alle med hjem. Kun i enkelte tilfælde afviger vi fra denne grundregel, og det skyldes ofte, at en i gruppen ikke har dagen og foretrækker at vende om og køre hjem selv. Hvis vedkommende bare siger, det er okay, at vi andre kører videre, så er der rene linjer,« siger Brian Sjællænder, som bor i Thorsager.

Hold 1 kører tre gange om ugen med en udgangsfart på over 30 kilometer i timen, mens de to andre hold som hovedregel kører to gange i et lidt lavere tempo nær de 25 kilometer i timen.

Træningsaftenerne er tirsdag og torsdag plus for hold 1’s vedkommende en weekendtur.

Antal kilometer pr. aften varierer lidt fra hold 1 til hold 3 - førsteholdet når jævnligt op på 70 kilometer, som tager et par timer. Det samme som det tager hold 2 og hold 3 at træde lidt færre kilometer.

En aftentur starter altid klokken 18. Medlemmerne kommer for de flestes vedkommende dryssende i bil med racercyklen på en bagagebærer. De fleste kører i klubdragten, der er blå med to lodrette, grønne striber for og bag.

Jeg startede helt tilfældigt uden tilknytning til cykelsporten eller andre sportsgrene. En nær kammerat fik konstateret cancer for lidt over ti år siden, røg på hospitalet og blev opereret.

Brian Sjællænder, formand CK Djurs

Lidt af en tilfældighed

Brian Sjællænder nyder at cykle og svede tran efter en dag med stillesiddende arbejde. Han arbejder som sælger.

»Jeg startede helt tilfældigt uden tilknytning til cykelsporten eller andre sportsgrene. En nær kammerat fik konstateret cancer for lidt over ti år siden, røg på hospitalet og blev opereret. I hans genoptræningsforløb trænede han sig op til at gennemføre en ironman under skarp overvågning af lægerne på Rigshospitalet. Det var et wake up call for mig, der altid har haft et inaktivt liv.«

»Min kammerat lever i bedste velgående i dag, og lægerne var ikke i tvivl om, at hans redning var hans vilje til at komme i form. Det var et signal til mig om at komme i gang, for der ville nok ikke være læger, som sagde sådan til mig, hvis jeg blev alvorligt syg.«

Flemming Larsen, 69, som bor i Nødager, startede på en racercykel i 2015, og han kan fortælle levende om, hvordan det gjorde ondt i alle led og bagdelen de første gange.

»Jeg har aldrig dyrket sport, men fik konstateret diabetes-2, så der skulle ske noget. Jeg har smidt 20 kilo og har det godt i dag. Det er ikke mindst cyklingens fortjeneste.«

Jeg har aldrig dyrket sport, men fik konstateret diabetes-2, så der skulle ske noget. Jeg har smidt 20 kilo og har det godt i dag.

Torben Andersen, motionist på cykel

Skagen tur-retur

I 2021 sagde 26 medlemmer ja til at køre turen Skagen tur-retur, 200 kilometer hver vej, over en juniweekend.

Jeg havde sørget for, at bagagerummet var fyldt med mad og drikke i rigelige mængder plus diverse andre fornødenheder, som jeg ved, at cykelryttere gerne vil have

Sportsdirektøren

En tur, som kvartetten omkring bordet berømmer.

For at ruste deltagerne bedst muligt blev der arrangeret faste lørdagstræninger fra 1. april og frem til den store finale.

»Vi kørte fra Thorsager om lørdagen og selv om det regnede, så gik turen til Skagen egentlig okay fint,« fortæller Ellen Jensen.

Det skyldes ikke mindst, at hendes husbond stod klar med bagagerummet åbent på de indlagte pitstop på ruten.

»Jeg havde sørget for, at bagagerummet var fyldt med mad og drikke i rigelige mængder plus diverse andre fornødenheder, som jeg ved, at cykelryttere gerne vil have,« supplerer sportsdirektøren.

Derfor var det et frisk hold, der kørte ind i Skagen by til de på forhånd bookede hotelværelser på Hotel Skagen klar til hygge og velfortjent aftensmad.


»Hjemturen søndag forløb også fint det meste af vejen, men regnvejret gjorde det træls, og så havde vi et hav af punkteringer, hvor vi måtte vente og stod og blev kolde. Hjem kom vi, men til sidst kørte vi i flere grupper for ikke at blive kolde,« husker Ellen Jensen.

Ved målstregen i Thorsager kunne alle dog klappe highfives og have overskud til at sige tak for en vellykket tur.

»Vi har planlagt en langdistancetur igen i 2022. Den går til Nymindegab, og vi bygger lige så stille flere kilometer på deltagerne fra april og til juni, så alle, der vil med, er klar til strabradserne,« siger Flemming Larsen.

Sociale arrangementer

Når pandemien ikke forhindrer det, forsøger CK Djurs også at lave flere sociale arrangementer i årets løb, ligesom de sidste fire år har budt på en weekendtur til et område i Danmark.

Sidste år gik turen til Sønderjylland med base i Sønderborg.

»Her kører vi så ud fra og cykler rundt i landskabet for at historiske steder og kulturelle seværdigheder. Tidligere er turen gået til Odsherrede, Fyn og Thy, og ofte er det et medlem, der kommer med et forslag, fordi han eller hun ved, at der er et område, som det er spændende at cykle rundt i. I år skal vi til Samsø og køre øen rundt,« fortæller Flemming Larsen.

Mere hardcore medlemmer søger mod ikoniske cykelsteder i det store udland. I begyndelsen af august 2021 var seks mand i Dolomitterne, den sydlige, italienske del af Alperne for bl.a. at bestige bjerget Stelvio.

Med dets 2.757 højdemeter er passet det næsthøjeste stykke asfalt i alperne, – kun overgået af franske Col de l’Iseran.

En anden gruppe på ti tog den ultimative udfordring på sig i det franske alper, hvor klimaks var bestigningen af Alpe d’Huez, måske det mytologiske af de mange bjerge, der indgår i cykelløbet Tour de France.

»Vi har også et årligt orienteringsløb for par hjemme i Thorsager. Sidste år i november, hvor idealruten var på cirke 30 kilometer. Efter præmieoverrækkelse og hyldest til vinderne, mødtes vi alle til suppe i vores faste mødested i Thorsagerhallen,« fortæller Brian Sjællænder.

Efter to lidt trælse år er det en flok sultne cykelryttere, der startede ud i april. Forude venter der mange oplevelser, både på cyklen og socialt.

Spritnye cyklister kan sagtens nå at hoppe på cyklen og køre derudaf på træningsaftenerne.

Det har flere allerede benyttet sig af, kan man læse på CK Djurs’ platform på de sociale medier.

Alle får diamanter i benene, når de først finder det rette tråd. Nybegyndere skulle tage at prøve.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.