Maraton: Rune Thillemann Bækgaard satte ny personlig rekord i Rotterdam - men manglede sølle fem sekunder

Ryomgård løberen, som på rekordtid har løbet sig ind i den danske elite, var kun fem sekunder fra EM-kravet, da han før påske løb 2.14.35 ved NN Marathon Rotterdam i Holland.

Artiklens øverste billede
Rune Thillemann Bækgaard er på nærmest rekordtid blevet en af landets bedste på den mytologiske maratondistance. Det kræver flid, træningslyst, en forstående kone og et liv, som indrettes efter at være elitesportsmand. Pressefoto

Maratonløberen Rune Thillemann Bækgaard, 33, er vendt tilbage til Ryomgård efter at have boet i Aarhus i en årrække. I fødebyen har han slået rod sammen med sin kone, og duoen kan se frem til familieforøgelse til august.

Man møder ham ofte på veje og stier, hvor han kommer løbende i højt tempo men altid med tid til en hilsen og et smil.. Den megen og velkoordinerede træning har givet pote i konkurrencesammenhæng.

Før påske satte Rune Thillemann Bækgaard ny personlig rekord på den klassiske maratondistance, 42,195 kilometer, ved NN Marathon Rotterdam i Holland.

Tiden 2.14.35 var blot sølle fem sekunder fra kvalifikationskravet på 2.14.30 til EM i München 15. august. Fem sekunder svarer vel i meter til 30-35 af de lange.

Løbet blev vundet af hollandske Abdi Nageeye i 2.04,56, mens Rune Thillemann Bækgaards personlige rekordtid rakte til en flot 14. plads.

Fristen for kvalificere sig til EM på maratondistancen er 26. juli 2022. Lige nu er kun Abdi Hakin Ulad kvalificeret fra den danske elite med sit resultat på 2.13.33 i februar måned.

Men der er flere måder at komme til EM end at klare kvalifikationskravet. Man kan også komme med via World Ranking. Ved EM er der også det særlige, at der er en holdkonkurrence. Således følger det af European Athletics’ kvalifikationskrav, at såfremt to atleter har kvalificeret sig via kravene, så kan der udtages en tredje, så man har et hold på tre løbere.

»Der er en mulighed for at komme med til EM, og den vil jeg forfølge, men det bliver så som en del af et dansk hold på tre,« siger Rune Thillemann Bækgaard.

»Det er helt urealistisk, at jeg igen kan løbe et maratonløb yderligere på højeste niveau inden skæringsdatoen.«

Derfor planlægger Ryomgård løberen nu at deltage i Copenhagen Marathon 15. maj, men som pace eller hare, som det hedder i sproget, for Thijs Nijhuis (Viborg AM). Viborg løberen har klaret kvalifikationskravet på 2.11.30 til VM i år, da han løb 2.11.28 ved Valencia Maraton i december 2020, men det rækker ikke til en kvalifikation til EM.

»Det pusler vi med lige nu, og jeg vil så skulle trække Thijs 25-30 kilometer, før jeg stopper og udgår af løbet,« siger Rune Thillemann Bækgaard.


Rune Thillemann Bækgaard (forrest no. 96) håber på en kinesisk oplevelse i efteråret 2022, når VM i halvmaraton afvikles i det store land, hvis verden da står der endnu. Pressefoto

3-4 års målrettet træning

Rune Thillemann Bækgaard begyndte relativt sent at satse på en løbekarriere. Siden han smed sutten, var det primært fodboldspillet, der trak i IF Midtdjurs i ungdomstiden. Han havde en fin sukkerfod af en venstrepote, et veltimet vristspark, både lodret med strakt vrist og halvtliggende, og trænede stort set hver dag sammen med et kuld talentfulde jævnaldrende drenge.

Siden prøvede han sig selv af på ungdomsplan i Randers Freja, mens en stor del af seniortiden blev spillet i Kolind-Perstrup.

Det var her, at han gav sig kast med at gennemføre en triatlon - svømning, cykling og løb.

Rune Thillemann Bækgaard er imidlertid ikke typen, som gør noget halvt. Efter et par hæderlige forsøg på en halv og hel jernmand, indså han i 2018, at han skulle satse målrettet på langdistanceløb.

Allerede ved sit 3. maraton i november 2020 i Flakkebjerg på Sydvestsjælland lykkedes det ham at forbedre sin personlige rekord med uhørte 10 minutter til 2.16,38! Det var næstbedste danske maratontid det år.


Sølle fem sekunder manglede Rune Thillemann Bækgaard for at kvalificere sig direkte til EM. Nu håber han på at kunne komme med alligevel som en del af et dansk hold. Pressefoto

Skiftet til AGF

Rune Thillemann Bækgaard har hidtil løbet for HMRC. Bag de fire bogstaver gemmer der sig Hechmann Mikkeller Racing Club.

Hechmann Mikkeller Racing Club er skabt i samarbejde mellem Hechmann Running & Mikkeller Running Club og er en klub under DAF, Dansk Atletik Forbund..

Hechmann Sport er grundlagt af Claus Hechmann, der selv er tidligere eliteidrætsudøver og i dag er træner for flere af landets bedste langdistanceløbere.

Mikkeller Running Club er egentlig en social løbeklub funderet i det danske ølmærke Mikkeller. Den er grundlagt af Søren Runge og Mikkel Bjergsø i 2014.

Elitedelen, HMRC, har nogle af landets bedste løbere i stalden, herunder altså også Rune Thillemann Bækgaard, der også har hentet flere DM medaljer på 10 kilometerdistancen på en mørkeorange løbebane.

Der er en mulighed for at komme med til EM, og den vil jeg forfølge, men det bliver så som en del af et dansk hold på tre.

Rune Thillemann Bækgaard

»Jeg valgte at skifte til AGF Atletik for at få flere træningskammerater og blive en del af en gruppe. Det bakkede de op om hos HMRC, hvor de udtrykte stor forståelse for mine argumenter, og faktisk undrede sig over, hvorfor jeg ikke havde skiftet tidligere.«

Rune Thillemann Bækgaard har ikke fortrudt overgangen til AGF, der har givet ham et træningsmæssigt boost.

Claus Hechmann er fortsat hans træner, og ham han går til, hvis træningsplanen skal justeres.

I løbet af en uge fuldfører Rune Thillemann Bækgaard 13 træningspas. Bortset fra søndag snører han løbeskoene to gange hver dag.

»Søndag løber jeg som regel en længere tur på 25-30 kilometer sammen med træningskammerater i Aarhus. De øvrige seks dage foregår det også meget minutiøst med joggetræning i Ryomgård mandag, onsdag og fredag, og så løb i et højere tempo de øvrige dage primært i Aarhus.«

Joggetræning lyder som en stille dag på kontoret, men det er det nu ingenlunde.

Det består som oftest af en kvik tur på 45-60 minutter, hvor de færreste vil kunne følge med.

Til løbetræningen skal også lægges tid til core træningsøvelser og udspænding. Din core eller, på dansk benævnt, kropsstamme/kropskorsettet, består af alle de stabiliserende indre og ydre muskler, som ligger omkring din mave og ryg.

Det er ikke bare noget, der lige skal klares, mens der snakkes, drikkes vand og pjattes. Det foregår på et yderst fokuseret niveau og tager også træningstid hver dag.

Søndag løber jeg som regel en længere tur på 25-30 kilometer sammen med træningskammerater i Aarhus. De øvrige seks dage foregår det også meget minutiøst med joggetræning i Ryomgård mandag, onsdag og fredag, og så løb i et højere tempo de øvrige dage primært i Aarhus.

Rune Thillemann Bækgaard

2.10 skræmmer ikke

Rune Thillemann Bækgaard fylder 34 til august, og han kigger fortsat 4-6 år frem, før han har planer om at indstille karrieren. Han føler ikke, at han har toppet endnu.

»Hvis jeg kan undgå skader i et større omfang, så er en tid på 2.10 eller herunder bestemt ikke urealistisk på en dag, hvor alt spiller, omgivelser, vejr og krop. Fremtiden kommer selvfølgelig også til at afhænge af min familie med børn. Lige nu hænger det fint sammen, men sådan skal det også blive ved.«

Verdensrekorden på maratondistancen indehaves af en kenyaner, selvfølgelig. Eliud Kipchoge har den officielle verdensrekord i maraton, som han satte i Berlin i 2018. Her løb han i tiden 2 timer, 1 minut og 39 sekunder.

Valencia og Kina

Rune Thillemann Bækgaard skulle 23. marts have deltaget i VM på den halve maratondistance (21,0975 kilometer) i Kina.

Han kvalificerede sig til VM, da han i september 2021 sikrede en meriterende tredjeplads ved DM, der blev afviklet i København.

»Pandemien lukkede jo Kina ned igen, så derfor blev VM udsat til november på en endnu ikke fastsat dato.«

»Det bliver halvmaraton og forhåbentlig EM på den fulde distance, der bliver mine sigtepunkter i resten af 2022. Kikser det med EM, så satser jeg måske i stedet på at løbe Valencia Marathon 4. december.«

Den veltrimmede løber med en kampvægt på beskedne 58 kilo har indrettet sit liv efter at være eliteidrætsudøver, og det betyder, at arbejde, hvile, kost og træning skal gå op i en højere enhed. Der er ikke plads til svinkeærinder eller blive liggende på sofaen, hvis motivationen ikke lige er på sit højeste.

Rune Thillemann Bækgaard er kommet op i en klasse, hvor en personlig manager hjælper ham med planlægning og praktiske ting.

»Jeg tjener ikke penge på min sport, men jeg har et arbejde, der sikrer en fast indtægt. Når jeg er ude at løbe som senest i Rotterdam, får jeg betalt flyrejsen frem og tilbage, hotelophold og kost. Der er ingen udgifter forbundet med det, så økonomisk fungerer det.«

Hvis jeg kan undgå  skader i et større omfang, så er en tid på 2.10 eller derunder bestemt ikke urealistisk på en dag, hvor alt spiller, omgivelser, vejr og krop.

Rune Thillemann Bækgaard

Højdetræning en mulighed

Med i fremtidsplanerne for at kunne skære yderligere 4-5 minutter af sit personligt bedste indgår højdetræning som en mulighed.

Helt basalt set skal dine muskler bruge ilt for at kunne udføre deres arbejde. Ilten transporteres gennem blodbanerne via hæmoglobin, som er et molekyle du finder i de røde blodlegemer. Hvis du har mange røde blodlegemer eller en høj koncentration af hæmoglobin, kan du således transportere mere ilt. Med mere ilt, kan dine muskler yde mere, og du kan således bevæge dig hurtigere, eller bevæge dig ved samme hastighed med mindre anstrengelser eller i længere tid. Sådan fungerer kroppen.

Det har tidligere været almen viden for professionelle udholdenhedsatleter at træning i højder ville øge hæmoglobinkoncentrationen. Typisk vil du træne et par uger i højderne for derefter at bevæge dig ned i 0 m’s højde for at løbe dit maratonløb.

For at få det optimale ud af højderne fandt idrætsforskere tilsyneladende ud af, at den bedste kombination var at bo i højderne og træne omkring havoverfladen for at få mest mulig ud af din træning.

»Hvis det skal være seriøst, kræver det tid i kalenderen til træningslejre på 3-4 uger, og det er da med i mine overvejelser at tage til Sankt Moritz i Schweiz eller til USA for at træne, som nogle AGF løbere er det lige nu,« siger Rune Thillemann Bækgaard.


Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.