Radikale Venstre foreslår særskilt Erhvervs- og Innovationsudvalg

Der er brug for flere kræfter, både politisk og forvaltningsmæssigt, hvis Norddjurs Kommune skal forbedre sin nuværende rangering som nummer 71 i Dansk Industris årlige undersøgelse, mener Det Radikale Venstres Spidskandidat Ole Svit.

Artiklens øverste billede
Radikale Venstres spidskandidat Ole Svit mener, at der er masser af erhvervsmæssige muligheder i Norddjurs fremover med kommunen som medspiller. Pressefoto

Norddjurs Kommune blev hos Dansk Industri i 2021 rangeret på en samlet 71. plads, blandt de 93 kommuner der er med. En trods alt pæn fremgang siden sidste år, hvor man blev nr. 86. Norddjurs Kommune ligger dog fortsat blandt den dårligste 3. del, hvilket man har gjort de sidste 7 år.

I undersøgelsens bagkatalog kan man læse, at kun 50% af de adspurgte virksomheder ”helt sikkert/sikkert” vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen.

Et udsagn man bør tage meget seriøst, ifølge Radikale Venstres debuterende spidskandidat Ole Svit.

»Vi bliver nødt til at sende nuværende og kommende virksomheder et stærkt signal, og det skal været et ny, særskilt Erhvervs- og Innovationsudvalg med en formand i spidsen, der forstår opgaven, så ingen er i tvivl om hvor fokus er. Vores mange gode virksomheder skal lyttes til og være i centrum, det skaber ejerskab, energi og også flere arbejdspladser. Erhvervsafdelingen, der i dag består af 2½ gode medarbejdere skal selvfølgelig styrkes, sådan at de kan arbejde væsentlig mere med selv at tage initiativer, i stedet for at reagere,« siger Ole Svit.

Klarere profil

Den tidligere direktør hos Viden Djurs og nuværende direktør for Business Djursland har i en lang årrække arbejdet med innovation og klyngedannelser, og det er områder, som han gerne ser kommer til fylde meget mere i Norddjurs Kommunes erhvervspolitik.

»Vi skal have lavet en erhvervspolitik og erhvervsstrategi, hvor vi sammen med virksomhederne sætter retningen med vision og mål. Det er en forudsætning, og så skal vi i større udstrækning være specifikke og turde prioritere erhvervsområder frem for andre, og så lægge alle vores kræfter i dette arbejde. Det er ikke nok at kigge på egne kvaliteter, vi må også se på et marked i bevægelse og forandring,« understreger Ole Svit.

Det Radikale Venstre ser masser af muligheder inden for områderne: Genanvendelse og bæredygtig produktion, Oplevelser og bæredygtig turisme, Bæredygtig håndværk og byggeri, Dyrkning og forædling af planteproteiner, E-handel og Gaming.

»Vi har i dag to egentlige klynger i Norddjurs, DWP System Supplier (tidligere Djurs Wind Power, red) og Game Hub Denmark. To eksempler på, hvordan kompetencer og talent kan samles til at blive en stærk erhvervsmæssig enhed, og vi skal fortsætte ad denne vej,« siger Ole Svit, som er formand for Game Business, en lokal forening, der støtter de håbefulde spiludviklere i Game Hub Denmark-økosystemet. Game Business er den juridiske overbygning på Game Hub Denmark.

Game Hub Denmark i Grenaa er en klynge, bestående at ca. 20 start-up virksomheder og ca. 50 unge mennesker med stor passion for udvikling af spil til alle mulige formål. Alle virksomheder har eget CVR nr.,nogle er helt nye og andre har med stor succes eksisteret i flere år.

25 nye om dagen

Ole Svit peger på, at lysten til at blive selvstændig er stigende, også i Norddjurs Kommune.

»Vi ser ca. 25 nye CVR. registreringer pr. måned. Det bør selvfølgelig gribes aktivt og være et centralt fokuspunkt i kommunens erhvervsstrategi. Enhver nystartet virksomhed rummer muligheden for minimum selvforsørgelse, men også for vækst og jobskabelse.«

»Alle nystartede virksomheder skal senest 1. måned efter opstart have en henvendelse, både politisk og fra vores Erhvervsservice. De skal orienteres om de muligheder, Norddjurs Kommune har for at hjælpe den enkelte, uanset om det er et forretningsmæssigt spørgsmål eller et byggeri og lokale spørgsmål.«

Spændende gruppe unge

Produktionskommunen Norddjurs har mange virksomheder som er afhængige af faglært arbejdskraft, og den fortsatte erhvervsudvikling betinger en løbende tilgang af unge mennesker, som vælger en erhvervsuddannelse som smed, murer, tømrer, maler, industritekniker mm.

»Vi har en fin overgang til erhvervsuddannelserne fra folkeskolerne, men vi kan godt bruge flere, og vi kan bruge flere, der gennemfører deres erhvervsuddannelse,« siger Ole Svit

Han peger på, at der især er en gruppe, som der skal investeres tid og kræfter i at få i gang med en erhvervsuddannelse.

Det er de cirka 20 procent af en årgang studenter, som aldrig kommer i gang med en videregående uddannelse

»Dem skal vi selvfølgelig have sporet ind på en erhvervsuddannelse. De har qua deres studentereksamen et potentiale og et forspring, som vil være efterspurgt af virksomhederne,« forsikrer Ole Svit.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen