Hanne og Peter Hjulmand glæder sig til sønnens EM-eksamen

Landstrænerens spændte og stolte forældre fra Auning skal se topbraget mod Belgien i Parken

Artiklens øverste billede

Når hele fodbold-Danmark for alvor har fået skruet op for landskamp-feberen, skal landstræner Kasper Hjulmands forældre, Hanne og Peter naturligvis også en tur i Parken og opleve den hektiske rød-hvide EM-stemning.

De har sikret sig billetter til kampen mod Belgien 17. juni.

»Det bliver jo nok omdrejningspunktet om Danmark vinder puljen, så det bliver utroligt spændende,« konstaterer Peter, der allerede har fundet landsholdstrøjerne frem.

»Jeg skal da også ind og se kampen, men om jeg får set så meget bold, tjah det ved jeg ikke,« lyder det lidt tøvende fra Hanne.

Hun kan nemlig sagtens forestille sig, at hun kommer til at sidde en del af tiden med hænderne for øjnene, hvis det skulle gå hen og blive alt for spændende nede på grønsværen undervejs i de 90 minutter.

Det var lidt på samme måde hun oplevede dele af EM-semifinalen i Sverige, da Danmark knockoutede Holland i en uhyggelig nervepirrende straffesparks-konkurrence.

Også selv om hun sammen med Peter havde sikret sig billetter til matchen i Göteborg.

»Vi ved, at Kasper glæder sig helt utrolig vildt til at komme i gang med EM, som han har forberedt sig så længe til,« forklarer Peter, der ikke vil gætte på resultaterne af de enkelte kampe, men er stærk i troen på, at Danmark kvalificerer sig fra den indledende pulje.

Hele Danmarks hold

Hanne og Peter understreger, at Kasper som landstræner har gjort en stor indsats for at få hele Danmark til at støtte op om holdet.

»Det er ’Danmarks Hold’. Det er en vigtig pointe, at forsøge at få stor opbakning fra folket. Og det synes jeg er lykkedes på mange måder.«

Peter glæder sig også over at opleve et hold, der har det godt sammen og virkelig optræder som det fællesskab, der er så vigtig i en holdsport som fodbold, hvor man er med for at hjælpe og støtte hinanden.

Og får mulighed for at bruge de evner og færdigheder, hvor man har den største styrke hver især og ikke bindes ind i alt for stive og stramme systemer.

Kasper, der er 49 år gammel, er født ved Als lidt nordenfjords i det jyske.

Han flyttede kun tre måneder gammel til Grønland med sine lærerforældre.

Det var her Kasper fik set sin allerførste VM-kamp, dog kun på tv.

»En aften kom Kasper ind i stuen, hvor jeg i 1974 sad og så en VM-kamp. Han var kravlet over tremmerne i sin seng og var klar til at se bold,« fortæller Peter.

Mor Hanne kan supplerende fortælle, at hun dengang lå på en seng ved siden af og holdt den lille Kasper i hånden til han var faldet i søvn.

Når han så slap grebet, ja så faldt hun ofte selv i søvn.

Også denne aften, hvor Kasper knap to år gammel fik set VM-fodbold sammen med sin far.

Bold, bold og mere bold

Hjemme i Danmark, hvor familien bosatte sig i Auning, blev det med at trille med en bold så det helt store.

Og det uanset om det var en fodbold, en tennisbold eller en fjerbold i badminton.

Sportslige udfoldelser var der både tidligt og silde i familien Hjulmand.

Kaspers første kamp kom efter et afbud, hvor klubben lige stod og manglende en dreng til en kamp i Assentoft.

Og så trådte Kasper til også selv om de andre drenge var lidt ældre. Det betød ikke så meget.

Men ellers var det ikke en selvfølge, at det skulle blive på fodboldbanen, han skulle komme til at slå sine sportslige folder.

»Jeg troede faktisk, at Kasper ville vælge badminton, som han også spillede, ligesom han dystede i tennis,« fortæller Hanne, der selv dyrkede atletik på topniveau i kastedisciplinerne kuglestød, diskoskast og spydkast og har flere danske mesterskaber på sit cv. Det var med base i atletikklubben i Grenaa.

På Grønland var Peter med til at etablere volleyball som sportsgren, ligesom han også har spillet en del badminton og i de senere år også slået et mange slag på golf banen ved Allingåbro.

Kasper søster Rikke opnåede som 15-årig at blive Randers-seniormester i badminton både i single og mixdouble.

For lige at gøre regnearket op, så har Rikke også spillet landskampe i volleyball og blandt andet optrådt på det stærke klubhold i Holte.

Familien Hjulmand tæller også Simon, der er udviklingshæmmet, men en vigtig brik i familiefællesskabet.

Og han er uden tvivl den af alle, der følger bedst med i brormand Kaspers efterhånden lange karriere i den danske og internationale fodboldverden.

Fodbolden vandt

Kasper opnåede også at sikre sig et landsmesterskab i mixdouble sammen med sin makker Lone Poulsen.

I tennis fik han også henvendelser fra folk, der kunne se han havde et stort potentiale her.

Når det alligevel blev fodbold, der trak det længste strå, var det en udstrakt arm fra trænerne Jørgen Rasmussen og Benny Rosenquist i Randers FC, der kunne se et særligt talent for fodboldspillet hos den unge Kasper Hjulmand.

Bold tidligt og silde

Fra de tidlige drengeår husker Hanne, at Kasper knap var kommet hjem fra skole før han satte fodbolden på sin cykelbagagebærer og rulle afsted for at træne fodbold på stadion og senere på dagen trille bold med kammeraterne på grønne arealer ikke langt fra hjemmet.

»Der var ingen tvivl om, at Kasper slet ikke kunne undvære at være ude og røre sig, lege med en bold – stor eller lille,« konstaterer Hanne Hjulmand, der mener at det meget handler om legen med bolden i hele Kasper opvækst.

At han så har haft en ganske særlig evne til også at kunne læse det taktiske, ja det er så en ekstra gevinst,

Det husker Peter også kom til udtryk helt tilbage i drengeårene, hvor Kasper efter et nederlag i en fodboldkamp kunne bruge tid på at tænke over, hvordan holdet kunne lære af nederlaget og gøre det bedre og anderledes næste gang.

Og det er så en egenskab som den nu 49-årige danske landstræner i den grad får brug for nu, hvor der i første omgang venter tre vigtige EM-kampe mod Finland, Belgien og Rusland.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.