Han er klubmand om en hals Kurt Enevoldsen, men aldrig så fanatisk, at han ikke respekterer andre klubbers indsats. Han er om nogen synonym med den fine kultur og klubånd i ordets smukkeste betydning, som kendetegner Vivild IF. Foto: Lars Norman Thomsen.

Han er klubmand om en hals Kurt Enevoldsen, men aldrig så fanatisk, at han ikke respekterer andre klubbers indsats. Han er om nogen synonym med den fine kultur og klubånd i ordets smukkeste betydning, som kendetegner Vivild IF. Foto: Lars Norman Thomsen.

Vivild IF 75 år:

Da Vivild løb om hjørner med Lars Bastrup

Kurt Enevoldsen var med på drengeholdet, der i 1968 gik hele vejen og blev jyske mestre med klubkoryfæet Evald Jacobsen på trænerbænken ved at slå Kjellerup med en ung Lars Bastrup

Vivild IF fylder 75 år i disse dage. I denne anledning har Lokalavisen interviewet en række mennesker med rod i Vivild IF om den særlige kultur og ånd, der altid er blevet forbundet med Vivild IF.

Af
Af Lars Norman Thomsen

Kurt Enevoldsen, 60, har et kvalificeret bud på, hvor den særlige 'grønne' Vivild-ånd som altid har gennemsyret Vivild IF og fodboldafdelingen i den 75 årige klub, stammer fra.
Han var nemlig med på det drengehold, der i 1968 vandt hele 48 kampe i træk og blev jyske mestre under ledelse af Evald Jacobsen, som sammen med broderen Børge Jacobsen, lærte drenge at spille fodbold i 60'erne og 70'erne med streg under fodbold, men også hvordan man opfører sig både på og udenfor en fodboldbane.
"Jeg kan huske, at vi slog Kjellerup med Lars Bastrup (senere mangeårig udenlandsprof. og landsholdsspiller, en del af det berømte 80'er landshold, red.)  i finalen foran 600 tilskuere."
"Det var virkelig stort for os 12 drenge fra Vivild at være med til."

En landsholdsspiller

Mange af de 12 drenge fra denne gyldne generation kom senere til at udgøre grundstammen på det Vivild mandskab, der i 1976 sikrede sig oprykning til Jyllandsserien.
"For første gang i klubbens historie," bemærker Kurt Enevoldsen.
Blandt de mange talenter gjorde en enkelt spiller sig ekstra bemærket. Gunnar Moeskjær var målslugeren på drengeholdet fra 1968, og han blev endog Vivilds første unglandsholdsspiller - juniorlandsholdet hed det dengang.
Det var ellers uhørt i de år, at en landsbyklub som Vivild kunne få en spiller med på et ungdomslandshold.
"Gunnar Moeskjær kom senere til at at spille højre back, da vi blev seniorer. Det var lang tid før, man begyndte at tale om angrebsbacks, der ikke bare skulle stoppe ved midterlinjen men også skulle kunne noget med bolden i det opbyggende spil, så her var vi også forud for vores tid," griner Kurt Enevoldsen.
"Evald Jacobsen var fantastisk til at skabe et vinderhold, som også havde det godt sammen ved siden af fodbolden, og tit var vi også nede ved ham efter kampene for at snakke videre og få smørrebrød, som han altid inviterede på," husker Kurt Enevoldsen.
"Jeg mindes en gang, at han tog os med i biografen i Ørsted. Samtlige drenge sad trykket sammen i hans bil, men sådan var det dengang, og det gav et sammenhold uden lige."
Det sammenhold har holdt ved lige siden, mener Kurt Enevoldsen. Også efter at nye generationer er kommet til, og antallet af fodboldspillere er blevet færre i Vivild, fordi mange unge rejser fra landsbyen for at uddanne sig i de større byer.
"Det er sammenholdet, og den efter min mening særlige Vivild-ånd som har holdt os oppe, også når det er gået den forkerte vej med resultaterne."

En fumle-tumler

Det stod ellers ikke skrevet i stjernerne, at Kurt Enevoldsen skulle blive en respekteret stopper på Vivilds bedste hold i Jyllandsserien med over 300 seniorkampe i den grønne trøje.
"Jeg kunne slet ikke finde ud af at spille fodbold, da jeg var 7-8 år. Jeg kunne ikke styre krop og ben og blev ret hurtigt overhalet af min yngre bror Gert, der var et meget større boldtalent," fortæller Kurt Enevoldsen.
Han vedgår gerne, at han var en rigtig fumle-tumler, hvis man skal sætte et nutidigt ord på fænomenet.
"Men jeg opgav nu ikke så let, for jeg trænede for mig selv derhjemme med bolden, og så blev det min lykke, at Evald Jacobsens bror, Børge Jacobsen, hev fat i mig og fik mig med til fodbold. Han manglede en til at spille venstre innerwing, som det hed dengang, så jeg startede min fodboldtid som innerwing (midtbanespiller i nutidens fodboldsprog, red.)."
Både Kurt og lillebroderen Gert blev som voksne mangeårige førsteholdsspillere i Vivild. De havde det heller ikke fra fremmede.
Faderen Hugo Enevoldsen spillede selv på Vivilds førstehold i mange år.
Han var i en årrække pedel på den lokale skole.
Netop det med fædrende ophav er et andet særkende ved Vivild i fodboldsammenhæng.
Remsen om 'far så søn' gælder i høj grad, når man bladrer i klubbens annaler eller tager et par ture ned ad Memory Lane.

Dygtige trænere

Når Kurt Enevoldsen skal forklare, hvorfor Vivild i mange år har formået at have klubbens førstehold placeret blandt de bedste på Djursland, kommer svaret prompte:
"Dygtige trænere".
"Mange gamle førsteholdsspillere har helt naturligt efter deres egen fodboldtid fundet det naturligt at tage en tjans som trænere for at give deres viden videre, og det har sikret en høj grad af kontinuitet i klubben."
Selv har Kurt Enevoldsen været førsteholdstræner, ligesom han har taget del i lederarbejdet i fodboldbestyrelsen og på anden vis. Lige nu er han aktiv i Team Vivild, der næste år kan fejre 25 års jubilæum som støtteforening for fodbolden. Det er også blevet til en række år som håndboldtræner i Allingåbro.
Det var i den periode, hvor håndbolden i Vivild lå lidt brak, fordi der ikke var en hal i byen.
For Kurt Enevoldsen og mange fra hans generation er kærligheden til Vivild IF og klublivet livslangt. "Evald Jacobsen, min gamle træner, kommer fortsat til fodbold på Langhøj Idrætscenter, og han går stadig op i, at spillerne er korrekt klædt på i de rigtige farver. Jeg har bemærket, at de nuværende førsteholdsspillere kommer forbi hans plads og giver hånd," fortæller Kurt Enevoldsen, der kan slå en krølle på historien om legenden Evald Jacobsen: "Han er slet ikke til pizza og junk food, som de unge. Jeg hørte ham sige til at par unge førsteholdsspillere forleden, at bliver det til oprykning til Serie 1, så skal de ned til ham og have smørrebrød. Det sagde han også til min generation."

Publiceret 26 June 2014 15:27