Glæden ved sporten startede for Kasper Hjulmand i Auning, hvor han prøvede et væld af idrætsgrene, før det blev fodbolden som fik overtaget. Arkivfoto.

Glæden ved sporten startede for Kasper Hjulmand i Auning, hvor han prøvede et væld af idrætsgrene, før det blev fodbolden som fik overtaget. Arkivfoto.

Tidligere Auning spiller træner i Bundesligaen

Kasper Hjulmand startede fodboldkarrieren i Auning, før han drog videre ud i fodboldlivet og fik succes. Næste skridt hedder Mainz i Tyskland

I slutningen af 2012 besøgte Lokalavisen Kasper Hjulmand på træningsbanen i Farum, og det kom der følgende artikel ud af, som vi her bringer i sin helhed.

Af
Af Lars Norman Thomsen

Kasper Hjulmand, 40, har en følelsesmæssig begejstring for fodbold, der smitter, og som brænder igennem i alt, hvad han siger, når temaet er fodbold. For cheftræneren for FC Nordsjælland er spillet med den runde en passion. Skønheden ved fodbold fylder så meget, at han til stadighed kan finde nye dybder og indgange, når han overværer en kamp.
"Jeg ser mange kampe, og det er yderst sjældent, at jeg kigger på en kamp som almindelig tilskuer. Det er næsten umuligt for mig ikke at begynde at analysere spilmønstre og leve mig ind i den strategi, den taktik, som trænerne er blevet enige om at forfølge," erkender Kasper Hjulmand.

Der er en grænse

I den afdøde franske mesterinstruktør Truffauts film "Den amerikanske nat", siger scriptgirlen, at du aldrig nogensinde må forlade en film for en kærestes skyld - underforstået, du må gerne det modsatte. Filmen/fodbolden er større end fyren/kæresten.
Kasper Hjulmand vil sikkert gerne vedkende sig citatet, men han toner alligevel rent flag, når det gælder hensynet til familien, konen Vibeke og tre børn. De kommer først.
"Jeg trækker hårde veksler på min familie med det job, jeg har, og den tid jeg bruger på det. Det kunne slet ikke lade sig gøre at være væk så meget, hvis ikke min kone og mine børn bakkede mig op fuldt og helt. Det er jeg dem meget taknemmelige for," siger FC Nordsjællands mestertræner.
"For eksempel ved jeg endnu ikke, om vi skal spille kamp samme dag, som min søn skal konfirmeres i foråret 2013 før tre uger før konfirmationen. Det er de forhold, jeg arbejder under, og konfirmationen kan blive uden mig."
Kommer familien og siger til manden i huset, at nu er det nok, er Kasper Hjulmand fuldt ud afklaret.
"Så tager jeg konsekvensen, stopper med fodbolden og finder på noget andet. Det er slet ikke til diskussion."

Fodbolden som livseliksir

"Fodbolden er min passion, og især skønheden i spillet, og det forsøger jeg i al beskedenhed at overføre til mine spillere i FC Nordsjælland. Min tilgang til fodbold er sikkert også grunden til, at jeg er ret afslappet i forhold til at miste mit job som cheftræner, hvis det skulle komme på tale."
En fyring er på ingen måde under opsejling i den nordsjællandske storklub, der er vokset sig så stor, at den nu er en magtfaktor i dansk fodbold.
Men det siger meget om personen Kasper Hjulmand, hans livsstil og personlige integritet, at han ikke vil gå bananas mentalt, hvis jobbet ryger.
Det er ikke tom snak. Kasper Hjulmand er den intellektuelle trænertype, for hvem glæden ved fodbolden, kunsten at få en gruppe unge mænd til at klikke sammen og se en klub udvikle sig på alle planer, er det, der fylder.
Derfor er han i FC Nordsjælland ikke bare cheftræneren for førsteholdet, der triller afsted i bilen, når dagens dont - læs et træningspas med førsteholdet - er overstået på den ny kunstgræsbane på Farum Park. Hjulmand følger også talentudviklingen i klubben med tættekam. Han ved, hvad der rører sig og har et stort overblik over fremtidens talenter. Det får han ved jævnligt at deltage på træningsbanen, når et ungdomshold træner efter de principper, som hele FC Nordsjællands fodboldfilosofi er rundet af: Homo Ludens - det legende menneske, der er så glad for bolden, at det helst beskytter den sammen med holdkammeraterne.
"Vi vil gerne vinde, være effektive, og vi vil gerne være tydelige i den måde, som vi mener, det er muligt at vinde fodboldkampe på," siger Kasper Hjulmand, som fortsat har det sådan, at han bliver glad, når han står med ryggen til træningsbanen i god afstand til spillerne og kan høre og fornemme, at pasningerne bliver slået med fart og præcision, så lyden af bolden, nærmest får stadiontribunerne til at give ekko eller infiltrerer vindens susen på en sensommeragtig efterårsdag..'bang', 'bang', 'bang'.

Startede i Auning

Han har levet det meste af sin barndom og sit ugdomsliv i Auning. Det var herfra hans verden gik. En tid han husker tilbage på med stor glæde. Det var i de lokale omgivelser, at han blev betaget af det eventyrlige i sportens verden. Selvom det blev fodbolden, der fik overtaget på et tidspunkt, nød han også at kunne gøre sig i andre idrætsgrene som badminton og volleyball. Auning og Djursland husker han tilbage på med stor veneration.
Kasper Hjulmands far er tidligere kultur- og udviklingsdirektør i Norddjurs Kommune, Peter Hjulmand Nielsen, der stoppede som forvaltningschef for et par år siden. Før da var den læreruddannede Peter Hjulmand Nielsen blandt andet skoleinspektør på Rougsøskolen i Ørsted, inden han blev ansat som chef for børne- og kulturforvaltningen i den daværende Sønderhald Kommune.I de unge år var Peter Hjulmand Nielsen en habil stopper på Aunings bedste hold. En mand, som de fleste angribere meget nødigt ville i nærkamp med. Nu har den tidligere stopper i en moden alder slået sig på golfen i Norddjurslands Golfklub sammen med konen Hanne.

Syv operationer i knæet

Efter ungdomsår i Auning rykkede Kasper Hjulmand videre til Randers Freja og fik nogle givtige år som ungdomsspiller på eliteplan. Som senior blev det til et kort intermezzo i Vivild, før turen gik til Vejle, der hvor Vejle Ådal og Grejsdalen møder hinanden. Idrætshøjskolen i skoven i den smukt beliggende by, der har fostret så mange store tekniske fodboldtalenter, blev en del af hans dannelse.
Et ophold, der siden overbeviste den senere mestertræner om, at han skulle videre til København for at læse idræt på Universitetet. Studiet gav ham en ballast, som han naturligvis trækker på i dag og fortsat gør det let for ham at holde sig orienteret om den nyeste forsking inden for discipliner som fysisk træning, coaching, psykologi og ledelse.
Studiet foregik sideløbende med fodboldspillet som foregik først i Herlev og siden i B93 på klubbens bedste hold. Han måtte efter tre år i B93 stoppe midt i en superligasæson. Syv operationer i det ene knæ gjorde det umuligt for ham at fortsætte, og derfor slog han sig meget naturligt på trænervejen. Først i Lyngby, hvor han startede som ungdomstræner og sluttede som ansvarlig for førsteholdet, som han selv førte i superligaen, men kun fik en sæson med i den bedste række. Reelt fordi klubbens økonomiske set-up ikke kunne matche de øvrige klubbers.
Herefter var vejen ikke lang til FC Nordsjælland og jobbet som som first team coach lige under chefen Morten Wieghorst.
Da chefen blev ansat som træner for U21 landsholdet, blev Hjulmand forfremmet, og resten er historie. FC Nordsjælland blev danske mestre og berømmet i både ind- og udland for måden, det skete på. Med en fodboldfilosofi, der tydeligvis var stærkt inspireret af Spanien og især Kasper Hjulmands ideal af en klub- og fodboldkultur, FC Barcelona, i den berømte catalanske hovedstad, hvor fodboldkatedralen Camp Nou er synonym med byen på linje med Gaudis mange arkitektoniske mesterværker.

El Barca

Når snakken drejer over på netop Spanien og El Barca bliver den tidligere Auning-dreng nærmest salig. Han har besøgt klubben på den catalonske højslette flere gange og efter hvert besøg kommet hjem med ny inspiration og viden.
"Det er slet ikke sådan, at jeg mener, fodbold skal spilles på en bestemt måde. Jeg har meget stor respekt for de hold, hvor der er en tydelig tilgang til spillet, og som er meget forskellig fra min fodboldfilosofi," understreger Hjulmand.
"Men Spanien står som noget særligt for mig, og især FC Barcelona. Hele fodboldkulturen i klubben er så gennemsyret af respekt for spillet og bolden, at når man er der, måske først virkelig forstår, hvorfor fodbold kan samle så mange mennesker jordkloden."
I FC Barcelona kommer det berømte citat, som Liverpools legendariske manager Bill Shankley, siden skrev ind i fodboldhistorien: 'Fodbold er ikke kun en sag om liv og død - det er meget vigtigere end som så' - til sin ret.

Holdninger og handlinger

Den veluddannede og velformulerede Kasper Hjulmand bliver der også lyttet til i DBU-kredse. Sammen med Keld Bordinggaard, tidligere U21 landstræner og nuværende træner i Silkeborg, satte han sig ned for at sammenskrive deres visioner og holdninger til moderne fodbold og talentudvikling i det hele taget.
Mange af tankerne blev adoperet af DBU, som med "Holdninger & Handlinger"-konceptet formulerede nye tider for ungdomsfodbolden. Hjulmand & Bordringgaards fodboldfilosofi er grundliggende, at bolden altid skal være i centrum, at arealerne, hvor der spilles fodbold, skal tilpasses børnenes alder, at det er visionsløst at tænke i resultater allerede i de mindste årgange, at resultatfiskserede og nosseløse trænere og forældre bør henvises til bagerste række på stadion og mest af skal belæres, og at børn skal vente med at spille 11:11 til de er klar til det. Bordinggaard & Hjulmands visioner var et forsøg på at højne børns basale glæde ved spillet ved at bringe teknik og spilintelligens øverst på dagsordenen fra børn gør deres entre i klubberne. De giver på sigt gladere spillere, sjovere fodbold og mest af alt giver det både et boost til både eliten og til bredden.

Champions League

Mesterskabet var den foreløbige triumf for den procesorienterede Kasper Hjulmand, der fik tid til at glæde sig en uges tid, før det gik løs med planlægningen af næste sæson og især efteråret med debuten i det ultimative for en klubtræner, Champions League.
Derfor fik Hjulmand heller ikke tid til at besøge svigerforældrene på Bornholm denne sommer.
"Det er 3-4 år siden, jeg nåede forbi Bornholm, og jeg er bestemt heller ikke glad for, at der sjældent er tid til at besøge min handicappede bror, som bor i Ørsted. Bag det hele er der nogle valg og en pris, som jeg er ked af at skulle betale, men det kan ikke være anderledes."
Den passionerede og reflekterende fodboldelsker er aldrig færdig, men altid på vej. Han har det som forfatteren, der er blevet færdig med en bog. Når sidste punktum er sat, er han allerede langt henne i den næste.
Kasper Hjulmand har allerede stået klokken 20:45 tre gange - enten i Parken eller et andet sted i Europa - og lyttet til de toner, som den engelske komponist Tony Britten står bag - den officielle hymne fra UEFA Champions League.
Han er nået dertil, fordi han i en tidlig alder besluttede sig for at gøre op med dyrkelsen af minimalismen og kalkulationen i fodbolden og i stedet arbejde for skønheden og spilleglæden.

Kasper Hjulmand Nielsen f. 09-04-1972 (Aalborg) - Dyrkede mange idrætsgrene i hjembyen i Auning i de unge år - Spillede eliteungdomsfodbold i Randers Freja fra junioralderen - Efter ungdomstiden en kort overgang seniorspiller i Vivild - Ophold på Idrætshøjskolen i Vejle - Flyttede til København for at læse idræt på Københavns Universitet - Er uddannet bac.scient med speciale i coaching Fodbold som senior - Herlev (1992/94) - B.93 (1996/98) - Kom til B93 fra Herlev, hvor han havde haft B93 ikonet Erling Bøje som træner - Han debuterede, dagen før han blev 24 år, for B93 - Var med i ni kampe i foråret 1996 - var ude i to peioder med skader - I efteråret spillede han 15 af 18 kampe. I hele 1997 var han skadet - Kasper forsøgte et comeback i foråret 1998 (to kampe), men måtte opgive karrieren som 24-årig Fodbold som træner - Ungdomstræner i Lyngby (1998/05) - Cheftræner i Lyngby (2006/08) - Assistenttræner i FC Nordsjælland (2008/11) - Cheftræner i FC Nordsjælland (sommeren 2011). Han overtog posten i FCN fra Morten Wieghorst, der han blev U21-landstræner

Publiceret 18 May 2014 12:00