Martin Jørgensen har i samarbejde med journalisten Jonas Nyrup udgivet bogen

Martin Jørgensen har i samarbejde med journalisten Jonas Nyrup udgivet bogen "De Profesionelle". En tilbagekig på de mekanismer, som styrer og regerer i profesionelt fodboldmiljø.

Ryomgård-knægten Martin Jørgensen om sidegaderne i det professionelle fodboldmiljø

Det er efterhånden en rum tid siden, at Ryomgård-knægten forlod de trygge forhold i Danmark for at begive sig ud i den store fodboldverden. I samarbejde med journalist Jonas Nyrup piller Martin Jørgensen i bogen "De Professionelle" ved det traditionelle glansbillede af fodboldmiljøet på topplan.

Af
Af Lars Norman Thomsen

De, der forventer en drengebogshistorie a la "Mine Mange Mål" eller "Martin på fløjen" skal gå langt uden om den netop udgivne "De Professionelle", der har journalisten Jonas Nyrup som forfatter og Ryomgård-knægten Martin Jørgensen som hovedperson. Bogen er udgivet på forlaget People's Press.
"De Professionelle" er historien om, hvad et langt liv på alverdens udebaner gør ved nutidens gladiatorer, fodboldspillerne, der nok tjener en fed hyre, men som også er en vare, der kan handles med efter forgodtbefindende. Martin Jørgensen stiller spørgsmålet om det er misundelsesværdigt erhverv, han valgte, da han med hjælp fra sin far, Morten Jørgensen, skrev under på en kontrakt med italienske Udinese i 1997 og forlod den relativt sorgløse tilværelse som stortalent i AGF og ungkarl med bopæl hjemme på Nimtoftevej hos forældrene.
I bogen er der en meget smuk beskrivelse af unge Martin Jørgensens indtog i det italienske, især set med den daværende Udinese-spiller, Thomas Helwegs øjne.
Man forstår efter læsningen af denne sekvens, hvorfor mobiltelefonen var Martin Jørgensens bedste ven i den første periode af opholdet i Italien. Der skal virkelige et mentalt overskud til at overvinde et første håndtryk fra en træner, berømte Zaccheroni, der byder Martin Jørgensen velkommen med ordene: "Du er da velkommen i vores klub". Underforstået, jeg har ikke selv købt dig eller set dig spille tidligere, så mine forventninger til dig er det nok så som så med. Du er sikkert bare endnu en overnight-player.

Stikker ikke for op bollemælk

Nu er Martin Jørgensen heldigvis ikke typen, der falder omkuld for alle mulige verbale vindstød, så han tog kampen op i Udinese og fangede på rekordtid trænerens interesse, fordi han ret hurtigt formåede at omstille sig til et helt andet lærings- og træningsmiljø end det danske. Strammere taktiske bånd og disciplin var i starten ikke god latin for den unge danske tekniker, men han fulgte vennen Thomas Helwegs anbefaling om at suge til sig i træningerne: "I løbet af halv års tid, vil du kunne nyde træningen, fordi du forstår øvelserne," lød "onklens" råd.
"Nevøen" fulgte trop og fik i løbet af den første sæson tilnavnet "computeren" af træneren, fordi han, Martin Jørgensen, fattede trænerens intensioner efter første forklaring. I modsætning til en stakkels marokkaner, der startede i Udinese på samme tid - et stort boldtalent, men helt uden lyst til at suge til sig. Han blev afskibet til hollandsk fodbold, hvor han siden fik en fin karriere.

Skelsår og alder

"De Professionelle" er skrevet med den modne mands blik og kiggen tilbage. Martin Jørgensen har altid hørt til fodboldens mere reflekterende typer, og det kommer fint til udtryk i bogen, der bør læses i forlængelse af de fodboldbøger som kom for nogle år siden om hardhitterne Stig Tøfting og Thomas Gravesen. To personligheder som Martin Jørgensen også runder i sin bog, fordi disse hardcore fyre sammen fyldte meget på landsholdet. Ikke bare på den centrale midtbane, men også i hele miljøet omkring landsholdet.
Tøftings forcer kendte Martin Jørgensen alt til fra deres fælles tid i AGF, medens Gravesen var en del af de unglandshold som Martin Jørgensen spillede på i de unge år.
Personen Gravesen, der lige pludselig valgte at sige fodboldverden farvel på et sekund, har fyldt meget i Martin Jørgensens univers, forstår man. Så meget, at han på et tidspunkt måtte ty til en mental coach for at få bearbejdet forholdet til DAMP-barnet fra Vejle både på og udenfor banen. Gravesen var med Tøftings ord i bogen en gut, der var i vild vigør fra klokken ni morgen til klokken 21 aften, hvor han som regel gik sukkerkold. Aldrig kedelig, men også en person, der altid ville have det sidste ord på grønsværen og udenfor og som slap fra et kvælningsforsøg på en malteser i landskamp i Parken uden en bortvisning.

Drengerøv i glimt

Her i en alder af 34 år og med to afgørende landskampe forude, lakker Martin Jørgensens fodboldkarriere mod enden. Chancen for at runde de 100 landskampe er bestemt tilstede, hvis det lykkes Danmark at kvalificere sig til VM i Sydafrika i 2010.
Drengerøven med det glade glimt i øjnene titter kun frem i få øjeblikke i denne fine og velskrevne fodboldbog. Drengen, der startede fodboldkarrieren i IF Midtdjurs med salige, nu afdøde Børge Jensen som træner og mentor. Ham der scorede tre mål i finalen om det jyske mesterskab for miniputter, da IF Midtdjurs hentede sit første mesterskab af den karat.
Ham, der i AGF-tiden tit kiggede over på "Skjold" syv skridt fra bopælen på Nimtoftevej for pænt at spørge om han måtte træne med seniorspillerne og af den lokale gavflab, Kalle Jensen, importeret fra København og nuværende fodboldformand i IF Midtdjurs fik at vide: "Det må du gerne, men gå ud, hvis du ikke kan være med i tempoet..."
Han er næsten blevet for velvoksen med alderen, men det er velsagtens også et udtryk for, hvad en karriere af de dimensioner gør ved disse fodboldspillende gladiatorer på topplan.
Hvis man til tider ærgrer sig over, hvorfor disse "forkælede landsholdsspillere" sjældent lukker op for godteposen, når de får endnu et fortvivlet hut-li-hut-spørgsmål i et tv-program, så læs bogen "De Professionelle". Den kalder ikke på ynk, men på forståelse fortalt af en, der er kommet til skelsår og alder, men heldigvis ikke er typen der bliver selvfed, fordi der kommet flere år på bagen.
Martin Jørgensen forstod hvad hans tidligere træner i AGF, Peter Rudbæk, sagde til ham, da unge Jørgensen havde smidt sutten og var blevet en del af AGFs bedste hold: "Hvis du først føler dig færdigudviklet, er du ikke udviklet, men færdig."

Martin Jørgensen

1979-1988: IF Midtdjurs 1989-1997: AGF 1997-2004: Udinese 2004- Fiorentina Har til dato spillet 91 A-landskampe og scoret 12 mål. Ialt er det blevet til 145 kampe i DBU-regi, og dermed er Martin Jørgensen den spiller, der har trukket landskampsdragten flest gange over hovedet.

Publiceret 03 October 2009 12:34