Allingåbros øjebæ bliver endelig fjernet fra de lokale nethinder

Bygningen på hjørnet af Gl. Kirkevej og Hovedgaden har længe stået som en ruin til irritation for borgerne. Nu bliver huset revet ned.

Artiklens øverste billede
I mandags trillede nedrivningsmaskinerne endelig ind på grunden og begyndte at fjerne en efterhånden mangeårig torn i øjet på hjørnet af Gl. Kirkevej og Hovedgaden i Allingåbro. Foto: Simon Carlson

Den har længe stået som en gevaldig torn i øjet på borgerne i Allingåbro, men nu er der endelig fundet en løsning, der skal fjerne øjebæen fra nethinden.

Bygningen på hjørnet af Gl. Kirkevej og Hovedgaden har i årevis stået som en ruin. Det er lidt uklart, hvad der har været årsagen til, at huset lige så stille er gået i forfald, uden ejerne har gjort noget ved det, selv om først taget faldt sammen og siden fulgte den ene facade efter. 

Men netop ejerforholdene har været bremseklods for, at huset ikke for længst er blevet revet ned. Det på trods af, at det både har været et politisk ønske og i særdeleshed et ønske fra borgerne i Allingåbro. 

Den private ejendomsret kan således ikke krænkes, og derfor har det været op til ejerne at beslutte, om de vil have huset revet ned. 

Ifølge formand for miljø- og teknikudvalget Niels Ole Birk (V) har kommunens forvaltning igennem efterhånden mange år været i dialog med ejerne om en løsning. 

Den fandt parterne frem til for en måned siden, og derefter er det gået stærkt med at få formaliteterne helt på plads, fortæller Niels Ole Birk. 

»Vi har virkelig fået mange henvendelser på den. Og det har også været et stort politisk ønske fra alle partier at gøre noget. Men i og med, at det er en frivillig ordning, så kan vi ikke bare gå ind og vælte et hus, fordi det er faldefærdigt. Men pludselig var der hul igennem, og så speedede forvaltningen op og sagde, at så er det nu vi gør noget ved det. Det er ren win, for det er en god historie for hele Allingåbro, og jeg tænker også, at ejerne kommer til at stå med en mere attraktiv grund, hvis de nu for eksempel har planer om at sælge den,« siger Niels Ole Birk. 

Nedrivningen sker således igennem nedrivningspuljen, hvor kommunerne kan få et statsligt tilskud til nedrivningerne af huse og dermed hjælpe til byforskønnelse. 

Dobbelt glædeligt

En af dem, der har fulgt sagen om ruinen tæt fra både et borger- og politikersynspunkt er Benno Blæsild (V). 

Det er flere år siden, taget faldt sammen på bygningen, og sidenhen styrtede også den ene facade sammen og efterlod bygningen som en decideret ruin. Foto: Simon Carlson

Han er tidligere formand for Allingåbro Borgerforening, inden han blev valgt ind i kommunalbestyrelsen, og han har således igennem efterhånden mange år skubbet så meget fra både den ene og den anden side, at de faldefærdige vægge endelig kunne styrte i grus. 

»Igennem borgerforeningen har vi igennem mange år spurgt kommunen, om der ikke kunne gøres noget, og som politiker har jeg også haft mulighed for at trykke nogle flere steder, men jeg kan på ingen måder tage æren for, at der er fundet en løsning. Det er forvaltningen, der har været på en lang og sej opgave for at få det til at lykkes, for der er mange interessenter, der skal stille tilfreds. Det kan lyde som en lille overkommelig opgave, men det er enormt svært at komme hen over startlinjen,« fortæller Benno Blæsild, som er svært begejstret, over, at nedrivningsmaskinerne er trillet ind på grunden og er begyndt at rive huset ned. 

»Det bliver fantastisk at få ryddet det hjørne. Det har vi trængt til længe. Og det er dobbeltglædeligt, fordi naboerne i husene omkring faktisk har gjort meget for at restaurere og forskønne deres huse. Det er skønt for dem, at de nu kan nyde deres haver uden at have bygningsrester flyvende,« noterer han.

Masser af henvendelser

Også hos den nuværende formand for Allingåbro Borgerforening Susanne Salling er der stor tilfredshed med udsigten til øjebæens forsvinden. 

»Det er jo sådan en sag, vi har fået mange henvendelser på igennem tiden fra borgerne, der ikke kan forstå, det skal stå og se sådan ud. Vi har ikke kunnet gøre meget andet end at snakke med politikerne om det, fordi vi vil selvfølgelig gerne have en pæn by, og det hus har stået og set træls ud i lang tid. Det er rigtig dejligt, at der endelig sker noget, og det bliver fjernet,« siger Susanne Salling. 

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.