Udviklingshæmmede ud af vante rammer: »Dejligt at prøve noget nyt. Meget mere af det«

40 udviklingshæmmede samlede sig ved Fjellerup Strand til aktiviteter og nye fællesskaber.

Artiklens øverste billede
Fra venstre er det Heine Holst Rasmussen, Zygimantas Kvetkovskis, Martin Skjødt Christensen og Niels Frederiksen, som er mere end parat til at indtage endnu en aktivitetsdag på Fyrrebakken. Denne dag med musik som tema til særligt Martin Skjødt Christensens store begejstring. Foto: Simon Carlson 

Martin Skjødt Christensen lægger ikke skjul på, at han tror inderligt på, at denne onsdag bliver ugens bedste dag. 

Det er også svært at forestille sig det anderledes, når majsolen allerede fra morgenstunden har varmet terrassen op, og der kun er en svag brise ind over Fjellerup Strand, men det er dog dagens tema, der for alvor gør det for Martin Skjødt Christensen. Det er musik. 

»Jeg elsker musik, så i dag bliver min favoritdag. Vi skal lave instrumenter og selv spille. Det bliver awesome,« fastslår han. 

Lidt skræmmende, men fedt

Han er samlet med omkring 40 andre udviklingshæmmede borgere i ejendommen Fyrrebakken ved Fjellerup Strand. De kommer fra aktivitetscentrene i område Auning, Ørsted og Allingåbro og område Ørum og bruger ugen i Fyrrebakken på aktiviteter, hvor hver dag foregår under forskellige temaer. 

Dagen bød blandt andet på rytmeøvelser og afrikansk sang ved bålhytten. Foto: Simon Carlson

Mandag stod den på idrætstema med blandt andet boccia og bowling. Indtil onsdagens musikdag havde mandag været Martin Skjødt Christensens favoritdag. Det var nemlig hans hold fra område Auning, der havde arrangeret aktiviteterne. 

Rundt om bordet på terrassen sidder også Niels Frederiksen, Zygimantas Kvetkovskis og Heine Holst Rasmussen. 

De er alle fire helt enige om, at det ret fedt at komme ud og møde nogle andre mennesker end dem, man er sammen med til daglig. Særligt når man får lov at gå på gps-jagt efter de andres gemte slikposer. 

Og også selv om det kan være en smule angstprovokerende, at man pludselig skal forholde sig til masser af nye ting og mennesker. 

»Det er lidt skræmmende, men det er også dejligt at prøve noget nyt. Meget mere af det,« fastslår Martin Skjødt Christensen. 

Musik og yoga

Da klokken runder 10.30 er det tid til at fordele sig på området omkring Fyrrebakken. 

Ved bålhytten bliver der øvet rytmer og afrikansk sang. 

Foran Fyrrebakken er et andet hold godt i gang med at bygge musikinstrumenter af naturmaterialer. Oversavede grene er således lige så stille ved at forme sig til en xylofon, og på stranden har et hold af studerende fra VIA University College samlet en flok til at dyrke noget yoga. 

Produktionen af musikinstrumenter af naturmaterialer var en af dagens opgaver. Her er oversavede grene ved at forme sig til en xylofon. Foto: Simon Carlson

Det er den slags, der er med til at give ro i sindet, har Martin Skjødt Christensen forinden konstateret. 

Anderledes fællesskaber

Det er også et af formålene med hele ugen, fortæller socialpædagog Emma Cecilie Dam Christensen. 

For godt nok er det ikke alle borgerne, der kan rumme at være af sted hele dagen blandt så mange mennesker, men her er der blandt andet sørget for, at de kan fragtes hjem og få et pusterum, hvis dagene bliver for overvældende. Og i området er der også etableret små oaser, hvor man kan trække sig hen, hvis man har brug for en pause. 

Yoga på stranden er sådan en aktivitet, der kan være med til at give lidt ro i sindet. Særligt på en dag som denne, hvor solen bagte på Fjellerup Strand. Foto: SImon Carlson

»Der er jo mange af vores borgere, der elsker at være på festivaler, hvor de også er omgivet af mange mennesker. Med det her prøver vi noget, som ikke er alt for stort eller koster ret mange penge. Men det er den her anderledes form for fællesskab, som vi ønsker, og som vi mærker, borgerne også får en masse ud af,« uddyber Emma Cecilie Dam Christensen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.