Udviklingshæmmede ud af vante rammer: »Dejligt at prøve noget nyt. Meget mere af det«
40 udviklingshæmmede samlede sig ved Fjellerup Strand til aktiviteter og nye fællesskaber.
Martin Skjødt Christensen lægger ikke skjul på, at han tror inderligt på, at denne onsdag bliver ugens bedste dag.
Det er også svært at forestille sig det anderledes, når majsolen allerede fra morgenstunden har varmet terrassen op, og der kun er en svag brise ind over Fjellerup Strand, men det er dog dagens tema, der for alvor gør det for Martin Skjødt Christensen. Det er musik.
»Jeg elsker musik, så i dag bliver min favoritdag. Vi skal lave instrumenter og selv spille. Det bliver awesome,« fastslår han.
Lidt skræmmende, men fedt
Han er samlet med omkring 40 andre udviklingshæmmede borgere i ejendommen Fyrrebakken ved Fjellerup Strand. De kommer fra aktivitetscentrene i område Auning, Ørsted og Allingåbro og område Ørum og bruger ugen i Fyrrebakken på aktiviteter, hvor hver dag foregår under forskellige temaer.
Mandag stod den på idrætstema med blandt andet boccia og bowling. Indtil onsdagens musikdag havde mandag været Martin Skjødt Christensens favoritdag. Det var nemlig hans hold fra område Auning, der havde arrangeret aktiviteterne.
Rundt om bordet på terrassen sidder også Niels Frederiksen, Zygimantas Kvetkovskis og Heine Holst Rasmussen.
De er alle fire helt enige om, at det ret fedt at komme ud og møde nogle andre mennesker end dem, man er sammen med til daglig. Særligt når man får lov at gå på gps-jagt efter de andres gemte slikposer.
Og også selv om det kan være en smule angstprovokerende, at man pludselig skal forholde sig til masser af nye ting og mennesker.
»Det er lidt skræmmende, men det er også dejligt at prøve noget nyt. Meget mere af det,« fastslår Martin Skjødt Christensen.
Musik og yoga
Da klokken runder 10.30 er det tid til at fordele sig på området omkring Fyrrebakken.
Ved bålhytten bliver der øvet rytmer og afrikansk sang.
Foran Fyrrebakken er et andet hold godt i gang med at bygge musikinstrumenter af naturmaterialer. Oversavede grene er således lige så stille ved at forme sig til en xylofon, og på stranden har et hold af studerende fra VIA University College samlet en flok til at dyrke noget yoga.
Det er den slags, der er med til at give ro i sindet, har Martin Skjødt Christensen forinden konstateret.
Anderledes fællesskaber
Det er også et af formålene med hele ugen, fortæller socialpædagog Emma Cecilie Dam Christensen.
For godt nok er det ikke alle borgerne, der kan rumme at være af sted hele dagen blandt så mange mennesker, men her er der blandt andet sørget for, at de kan fragtes hjem og få et pusterum, hvis dagene bliver for overvældende. Og i området er der også etableret små oaser, hvor man kan trække sig hen, hvis man har brug for en pause.
»Der er jo mange af vores borgere, der elsker at være på festivaler, hvor de også er omgivet af mange mennesker. Med det her prøver vi noget, som ikke er alt for stort eller koster ret mange penge. Men det er den her anderledes form for fællesskab, som vi ønsker, og som vi mærker, borgerne også får en masse ud af,« uddyber Emma Cecilie Dam Christensen.