Hvordan lever vi med klimaforandringerne?

Norddjurs og Randers er med i nyt stort EU-projekt, der blandt andet skal bygge demonstrationshuse for at se, hvordan vi kan bygge og leve med fremtidens vandmasser.

Artiklens øverste billede
Gudenåen er flere gange gået over sine breder. Med klimaforandringerne, vil det ske oftere. Det kræver nye tilgange til bl.a. byggeri. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Hvad gør vi, når vandet stiger, og ekstremt nedbør bliver en mere normal del af vejrudsigten? Det søger Region Midtjylland nu i samarbejde med en række kommuner, vidensinstitutioner og andre myndigheder konkrete svar på i et nyt stort EU-projekt under navnet ’Resist’, der bliver synligt i de fem pilotområder: Lemvig, Randers, Hedensted, Horsens og Norddjurs kommuner. 

Projektet er et såkaldt Horizon-projekt med i alt 56 partnere fra hele EU. Region Midtjylland leder den danske del af projektet, der beløber sig til 22,1 mio. kroner. Penge, der blandt andet skal gå til at opføre demonstrations-huse i stor skala. 

»I Danmark bygger vi tæt på både hav og vandløb, og det giver os en udfordring, når klimaet ændrer sig. Derfor er klimatilpasning en bunden opgave, og vi skal have opbygget viden om, hvordan vi lever med det vand, der kommer. Det kræver, at vi får alle relevante aktører med. Både lokalt og internationalt, og som region har vi et godt udgangspunkt for at få det til at ske,« siger udvalgsformand for Regional Udvikling i Region Midtjylland, Bent B. Graversen (V), i en pressemeddelelse. 

’Resist’ arbejder på baggrund af erfaringer fra blandt andet det store midtjyske klimaprojekt Coast to Coast Climate Challenge (C2C CC), der sluttede ved årsskiftet. Ligesom i det projekt kommer regionen til at koordinere deling af viden på tværs af både de danske og internationale partnere. 

Gudenåen er flere gange gået over sine breder. Med klimaforandringerne, vil det ske oftere. Det kræver nye tilgange til bl.a. byggeri. Foto. Region Midtjylland

Inviterer borgerne

Den danske del af ’Resist’ bliver synligt i de fem pilot-områder: Lemvig, Randers, Hedensted, Horsens og Norddjurs kommuner. Nogle steder vil der blive opført konkrete demo-huse i stor skala, der på forskellige måder er bygget, så de er tilpasset en verden med mere vand. Husene skal vise alternativer til at bygge diger eller simpelthen fjerne bebyggelse fra udsatte områder. For eksmpel ved at bygge på pæle eller lave bygninger så tætte, at de holder elementerne ude. 

Andre steder vil projektet inddrage borgerne i arbejdet med klimatilpasning. For eksempel ved at invitere lokale borgere til at hjælpe med overvågning af grundvandsstanden samt ved at udvikle forskellige digitale værktøjer, herunder Augmented Reality (AR), hvor man via en app på telefonen kan få et billede af, hvordan fremtidens løsninger kommer til at tage sig ud i landskabet. 

»Når vi taler om, at klimatilpasning skal løses i fællesskab, så er det os alle sammen, det handler om. Borgerne har en vigtig rolle at spille. Både i forhold til at sikre, at der faktisk bliver gjort noget lokalt, og i forhold til at indgå i de konkrete løsninger, der bliver skabt,« siger næstformand i regionsrådets Udvalg for Regional Udvikling, Henrik Qvist (EL). 

Skaber ny viden

Ud over Region Midtjylland tæller det danske partnerskab Kystdirektoratet, Niras, Aarhus Universitet og Via University College. Fokus er således både på konkrete løsninger og udvikling af ny viden og nye tilgange. 

»Der er store perspektiver i ’Resist’-projektet i forhold til at udvikle nye metoder og ny viden, som kan bruges i hele verden. Vi kommer til at lave anvendelsesorienteret forskning sammen med internationale og nationale aktører inden for klimatilpasning, grundvand og byggeri. Samtidig vil arbejdet i projektet blive indarbejdet i Vias uddannelser, så de studerende får adgang til nyeste viden på området,« siger forskningschef, Ph.d. Via University College, Theis Raaschou Andersen 

’Resist’ havde officiel projektstart i januar, og projektet løber i de kommende fem år. 


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.