Der gik min klasselærer
Udskolingen på Vestre Skole i Grenaa vinker farvel til klasselæreren - ind kommer kontaktlæreren, mere holddeling og projektarbejde
Det er slut med klasselæreren i overbygningsklasserne (7.-9. årgang) på Vestre Skole i Grenaa.
Det fortæller skoleleder Jacob Hørlyk.
"Vi afskaffer begrebet og indfører en kontaktlærer, der har kontakthold med cirka 15 elever på tværs af årgangen," fortæller han.
Elever får fortfolie
Det kræver systematik. Derfor får eleverne en portfolie.
"Der skal fokus på den enkelte elev med samtale og konkrete, faglige mål, der noteres i portfolien, der skal styre forløbet for eleven," fortæller Jacob Hørlyk.
Der er også lavet kontaktgrupper, der i år mødes to lektioner om ugen til både fælles og individuelle samtaler.
Samtidig ændres klasser til grundhold, der får undervisning i samme fag på samme tidspunkt. Det giver bedre mulighed for hold på tværs.
Mere projektarbejde
Skoleåret planlægges med fire perioder, hvor hver periode sluttes med to-tre ugers projektarbejde. Det hele sker for at lave en mere nutidig skole.
"Vi går efter at ændre skolen, så den passer ikke til et industrisamfund, men til et moderne videnssamfund. Det skal være undervisning, der giver mening med fokus på det hele menneske," siger Jacob Hørlyk.
Lærerne bliver udfordret
Ændringerne giver bedre trivsel, fortæller Charlotte Markussen, lærer på udskolingen.
"Kontaktlæreren har hånd i hanke med det faglige, men har især fokus på trivslen. Også projektundervisning giver noget. Alle vil gerne sætte et aftryk i verden. Nu skal eleverne ikke bare lave noget, som læreren retter, hvorefter elverne får det tilbage igen. Her er de selv med til at definere produktet," siger hun.
Det giver også arbejdsglæde, fortæller Sanne Lund Amtkjær, udskolingslærer.
"Det fede er, at vi får lov til selv at være med til at definere fagindhold og vores kontaktlærer-rolle. Ledelsen skal kunne tage nogle beslutninger, for vi er ikke altid enige, og vi skal kunne spille bold op ad dem," siger hun.