Miljøveteran afløser Enhedslistens Hasse Schneidermann i Fredningsnævnet

Halvhidsig afgørelse i byrådet, da veteranen Christian Bundgaard med 14 stemmer mod 13 blev valgt til at overtage partifællen Hasse Schneidermanns plads i Fredningsnævnet Midtjylland, fordi sidstnævnte anses for at være inhabil

Artiklens øverste billede
Christian Bundgaard (th.) overtager Hasse Schneidermanns (nummer 4 fra højre) plads i Fredningsnævnet Midtjylland

En af venstrefløjens hardcore veteraner, 87-årige Christian Bundgaard, har prøvet mangt og meget i sit politiske liv. Nu har han fået en ny og uventet opgave, idet han har afløst partifællen Hasse Schneidermann som Syddjurs Byråds repræsentant i Fredningsnævnet Midtjylland - østlige del.

Et fredningsnævn består af en formand, der skal være dommer, og som udpeges af miljø- og fødevareministeren. Et medlem der udpeges at miljø- og fødevareministeren, og et medlem, der vælges af byrådet i den kommune, det pågældende areal er beliggende.

Aktuelt er formanden Retspræsident Martin Møller-Heuer, Retten i Randers, mens Jytte Heslop, fhv. natur- og miljøchef i det daværende Århus Amt i perioden 1993-2006, er udpeget ministeren.

Kommunens repræsentant vælges i forbindelse med konstitueringen af et nyt byråd. Pladsen i Syddjurs fik Enhedslisten forhandlet sig frem til at skulle besætte under konstitueringsforhandlingerne, hvor pladsen som substitut gik til Socialdemokratiet, der siden pegede på det nyvalgte byrådsmedlem Anita Søholm.

Støtte til Søholm

Hasse Schneidermann er næstformand i bestyrelsen i Danmarks Naturfredningsforening i Syddjurs, hvor Christian Bundgaard er menigt medlem.

Førstnævnte havde i brev til forvaltningen i februar 2018 selv stillet spørgsmålstegn ved sin habilitet, som det sig hør og bør, som kommunens repræsentant i Fredningsnævnet. En opfattelse, som både hans egen bestyrelse i Danmarks Naturfredningsforening Syddjurs, Ledelsessekretariet hos Syddjurs Kommune, Miljøstyrelsen og formanden for Fredningsnævnet Midtdjylland, Retspræsident Martin Møller-Heuer, var enig i.

Derfor valgte Enhedslisten Syddjurs på en generalforsamling at indsætte Christian Bundgaard i stedet på trods af samme Bundgaard sidder i samme bestyrelse som Hasse Schneidermann i Danmarks Naturfredningsforening i Syddjurs.

Det sidste benyttede den blå side i byrådssalen på sidste uges byrådsmøde til i stedet - med tidligere borgmester Claus Wistoft (V) som anfører - at pege på Socialdemokratiets Anita Søholm som kommunens repræsentant i Fredningsnævnet.

14-13 afgørelse

Det er fast kutyme i forbindelse med konstitueringsforhandlinger, at det er helt op til partierne selv at udpege medlemmer af de råd og nævn, som partiet har fået tildelt, og dette forhold fremhævede både Socialdemokratiet, SF og Alternativet, da de sammen med Enhedslistens byrådsmedlem Jesper Yde Knudsen fastholdt, at Bundgaard skulle tage over efter Hasse Schneidermann.

Jesper Yde Knudsen havde fra Christian Bundgaards egen mund, at han ville trække sig fra Danmarks Naturfredningsforenings bestyrelse, hvis han blev kommunens repræsentant i Fredningsnævnet.

Det tilfredsstillede imidlertid ikke Claus Wistoft, der efterlyse dokumentation i form af et notat/brev fra Christian Bundgaard, som bevis for Jesper Yde Knudsens mundtlige tilkendegivelse.

13 (Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Konservative) stemte for Venstres forslag om at gøre Anita Søholm. til medlem af Fredningsnævnet.

Imod stemte 14 (Socialdemokratiet, SF, Alternativet og Enhedslisten).

Anita Søholm kom i forbindelse med den elektroniske afstemning til at stemme med den borgerlige fløj, men nåede i skyndingen at meddele dette, før afstemningsresultatet blev oplyst.

I det kaos, der opstod, skred kommunaldirektør Jesper Hosbond ind og godkendte, at Anita Søholm fik lov til 'at stemme om' på trods af højlydte protester fra Claus Wistoft.

Da Christian Bundgaards mandat var til afstemning blev afgørelsen næsten den samme - med modsat fortegn. Dog undlod DF's Per Dalgaard at stemme.

En anden dagsorden

Bagved hele det beskrevne hurlumhej gemmer der sig reelt en anden dagsorden - nemlig, at der på begge sider af det politiske midte stilles spørgsmålstegn ved, om den 87-årige Christian Bundgaard, alderen taget i betragtning, har fysik til at ufylde opgaven.

Det blev ikke sagt direkte under debatten i byrådssalen, men efterfølgende har flere politikere fra begge fløje nævnt - overfor Lokalavisen - Christian Bundgaards alder som et tema, der har fyldt meget.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.