Venstre: Slut med vindmøller på land i Syddjurs

Tidligere Syddjurs borgmester Claus Wistoft fortæller, at Venstres byrådsgruppe har taget en principiel beslutning om, at fremtidens vindmøller skal ud på havet

Artiklens øverste billede
En gang var han en varm fortaler for vindmøller på land, men nu har tidligere Syddjurs borgmester Claus Wistoft og resten af Venstres byrådsgruppe besluttet, at fremtidens vindmøller hører til ude på havet

Venstre i Syddjurs har vendt 180 grader, når det gælder holdningen til fremtidige vindmølleprojekter på land. Da vindmølledebatten rasede i byrådsperioden 2009-2013 var Venstre anført af daværende viceborgmester Claus Wistoft helt fremme på det politiske beat i støtten til tre konkrete vindmølleprojekter på land i Kærende, Skiffard og ved Skaføgaard.

De faldt som bekendt alle tre som fluer efter en længere politisk holmgang i byrådet, hvor et klart flertal for vindmølleprojekter på land blev vendt til et snævert flertal imod de tre vindmølleprojekter i takt med, at utilfredse og vrede borgere plastrede Lokalavisens debatsider til med indlæg, hvor de ikke lod nogen i tvivl om, at vindmøller på lande var af det onde.

Ud på havet

Et enkelt medlem af Venstres daværende byrådsgruppe, Karen Østergaard, var modstander af vindmøller på land fra start.

"Vindmøller skal ud på havet," gentog hun igen og igen på et af de utallige byrådsmøder, hvor vindmølleprojekterne var på dagsordenen.

Et synspunkt, som Venstres nuværende byrådsgruppe, så mange år efter, nu har taget til sig. Man anede det nu allerede forud for kommunalvalget i 2013, hvor Venstre undsagde et vindmølleprojekt i Elløv Enge nær Ebdrup. Venstre skulle aldeles ikke nyde noget af, at vindmølleprojektet blev et altoverskyggende tema i valgkampen. Fra årsskiftet kunne Claus Wistoft da også overtage borgmesterstolen efter SF's Kirstine Bille.

"Vi mener, at både det faktum at kystnære vindmøller og også havmøller inden længe har udsigt til at kunne producere el uden statstilskud, fremfor landmøller med tilskud, endeligt afgør, at vindmøller i fremtiden hører hjemme på havet, hvor de i øvrigt heller ikke generer nogen," siger gruppeformand og tidligere borgmester Claus Wistoft.

Venstres byrådsgruppe har diskuteret vindmøller på land på foranledning af en konkret ansøgning fra en potentiel vindmølleopstiller i Bale (ved Mørke).

Ansøgningen er blevet behandlet i PUK-udvalget (Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur), hvor kun SF's Morten Siig Henriksen talte varmt for projektet.

Solcelleparker er fremtiden

Claus Wistoft peger på, at der endnu mangler klarhed for, hvorvidt den lavfrekvente støj er samfundsskadelig eller ej, ligesom det heller ikke længere er et statsligt krav (læs Folketinget), at kommunerne skal pege områder ud til vindmølleplanlægning i kommuneplanen.

I Syddjurs Kommune er der i dag udpeget et område ved Ebeltoft færgehavn. Det støtter Venstre fortsat, understreger den tidligere borgmester.

Han fortæller, at Venstre i fremtiden vil være generøse for at udpege flere områder til solcelleparker i den kommende kommuneplan.

"Det skal ses i sammenhæng med den grønne omstilling, som vi er helt enige om bør ske, om end vi kan være uenige i tempoet og finansieringen," siger Claus Wistoft.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.