Købmanden i Nørager laver stor udvidelse

2022 var et vanskeligt år hos Min Købmand, men nu er bøtten vendt og mavepinen er forsvundet.

Artiklens øverste billede
2022 var et hårdt år for den nyslåede købmand Maja Steen, som overtog forretningen 1. april sidste år. Nu ser det ud til, at der er meget lysere tider på vej.

Min Købmand i Nørager står foran en markant udvidelse i 2023. 

I løbet af foråret bliver det gamle lager hos købmandsforretningen lagt til butikken, så salgsarealet udvides med omkring 100 kvadratmeter. 

De to containere, der i dag fungerer som lager køres væk og bliver i stedet erstattet af et nyt og moderne lager. 

Udvidelsen har længe været ønsket, og den kan nu realiseres, efter Nørager Invest, som ejer bygningen, har fået tilskud fra Landdistriktspuljen på 600.000 kroner. En betingelse for at opnå støtte er, at forretningen selv kan stille med halvdelen af pengene til udvidelsen, der således er budgetteret til 1,2 millioner kroner. 

Det ser dog ikke ud til at blive et problem. Nørager er kendt for sit stærke sammenhold i byen, og da der forrige år blev samlet ind, for at byen kunne købe bygningerne, der rummer købmanden, oversteg indsamlingen langt det beløb, der var behov for. 

Det betyder, at der nu er en anseelig sum penge på kistebunden, som dækker størstedelen af de 600.000 kroner, der skal stilles med. Det fortæller købmand Maja Steen og byens tidligere købmand igennem 15 år Karsten Jensen, som nu er ansat i forretningen. 

»Det kan godt være, vi skal ud og låne lidt, men det skal vi nok klare. Vi har penge i overskud, som dækker det meste af vores del af omkostningerne, så vi nu kan få en ny og pæn modernisering.« 

Nørager Invest søgte om støtten fra Landdistriktspuljen sidste år i forbindelse med, at byen købte bygningen.

I januar i år kom tilsagnet om støtten på 600.000 kroner. Det betyder også, at spaden snart skal i jorden, da endnu en betingelse er, at udvidelsen af salgsarealet er færdiggjort ved udgangen af 2023. 

Solen hjælper

Den fysiske udvidelse af forretningen er dog ikke den eneste tilføjelse til købmandsforretningen, som Nørager Invest har i støbeskeen. 

Snart kommer der nye kølere til butikken, og dermed fortsætter Min Købmands fokus på energibesparende tiltag. Sidste år kom der ny fryser til butikken, som ifølge Maja Steen og Karsten Jensen sparer forretningen for 100 kilowatt om dagen, og de nye kølere lægger sig i strømmen heraf. 

Nøragers købmand Maja Steen kan se frem til, at salgsarealet i Min Købmand snart bliver markant udvidet.

Derudover gør Nørager Invest klar til at etablere solcelleanlæg, som forhåbentlig giver et markant aftryk på elregningen. 

»Vi bruger mest energi om sommeren, når der er mange ting, der skal køles, og aircondition kører. Med solcelleanlægget regner vi med, at vi kan spare 25 procent på strømregningen,« siger Maja Steen. 

Ingen mavepine

Det betyder også, at man forhåbentlig kan se ind i fremtiden med lidt færre bekymringer. 2022 var et år med utallige panderynker som følge af de skyhøje energipriser, der blandt andet betød, at Maja Steen, som overtog forretningen 1. april sidste år, fik hjælp fra Dagrofa til at betale regningerne. 

Vi har ikke så ondt i maven længere, som vi havde sidste år.

Maja Steen, Min Købmand, Nørager

Noget af en ilddåb for den nye købmand. Med de nye energibesparende tiltag er Min Købmand bedre rustet, hvis energipriserne igen tager på himmelflugt, og det har givet ro, fortæller Maja Steen. 

»Jeg synes, det går meget bedre. Vi har desuden fået 100.000 kroner i støtte fra KFI (Frie købmænds fond, red.), og strømpriserne har rettet sig lidt, så vi er kommet rigtig godt med. Vi har ikke så ondt i maven længere, som vi havde sidste år,« konstaterer en fortrøstningsfuld Maja Steen. 

Bliver bedre og bedre

Opbakningen fra lokalsamfundet har da heller ikke ændret sig på trods af, at 2022 også bød på en rekordhøj inflation. Det har ændret forbrugernes vaner mange steder, men i Nørager lægger borgerne stadig pengene hos den lokale købmand. 

»Vi sælger det samme, som vi altid har gjort, så vi er ikke faldet i omsætning. Kunderne har virkelig været gode. Vi kommer nok ikke ud med overskud fra sidste år. Det lander formentlig omkring nul, men det betyder, at vi kommer fint ud af året. Nu laver vi nogle nye tiltag, så vi er på forkant med udviklingen. Det er sådan, vi har forsøgt at gøre det de sidste mange år, og det bliver vi også nødt til som købmand i en lille by. Vi må ikke stå stille. Der skal ske noget hele tiden, så vi bare bliver bedre og bedre,« lyder det fra Maja Steen og Karsten Jensen i Min Købmand i Nørager.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.