Falck for dyr til at slukke brande på Djursland
Det gælder om at finde en grimasse der kan passe, når Falck torsdag morgen 31. januar holder nytårsparade for stationerne i Hornslet, Rønde og Ørsted i Ugelbølle Forsamlingshus.
Efter at Falck har tabt udbuddet om at udføre eller i det mindste at medvirke i brand og redning på Djursland, er det fra 1. januar 2011 nemlig slut med at stå i spidsen for de 36 frivillige deltidsbrandmænd på Falck stationerne i Hornslet og Rønde. Falck har stået for brandvæsnet i Hornslet siden 1932.
Nytårsparaden plejer at understrege det gode samarbejdsforhold mellem Falck og Syddjurs Kommune, men mon ikke der falder en bemærkning eller to, når blandt andet Falcks koncernchef Allan Søgaard Larsen og de lokale Falckledere torsdag morgen mødes med den afgående formand for Beredskabskommissionen Vilfred Friborg Hansen, Syddjurs, den tiltrædende formand, den nye borgmester Jan Petersen, Norddjurs, og beredskabschef Leif Bang, Brand og Redning Djursland.
Prisforskellen var afgørende
Udbuddet om beredskabet blev aftalt mellem Syddjurs og Norddjurs kommuner i det fælles Brand og Redning Djursland. Falck var eneste tilbudsgiver, men kommunens kontrolbud var så klart billigere, at udbuddet blev aflyst. Nu skal de to Djurslandskommuner alene stå for beredskabet.
"Falck har løst opgaven på forbilledlig vis, men den væsentlige prisforskel var afgørende," siger formand for Beredskabskommissionen, borgmester Vilfred Friborg Hansen, Syddjurs Kommune.
Udbuddet blev udført efter alle foreskrifter af de rådgivende ingeniørfirmaer Cowi og Niras, og valget af den kommunale løsning var enstemmig i Beredskabskommissionen.
Skal finde lokaler og udstyr
Vilfred Friborg Hansen er dog glad for, at Falck først udtræder af samarbejdet om et år. Det giver tid til at få lokaler, materiel og mandskab på plads.
"Vi skal leje lokaler og lease brandbiler og andet materiel," siger Vilfred Friborg Hansen. Han forventer, at deltidsbrandmændene fra Falck i Hornslet og Rønde følger med over i den nye organisation.
Brandmændene forventer samme niveau
De fleste af de 36 frivillige deltidsbrandmænd i Hornslet og Rønde har forleden været samlet til infomøde om den nye situation.
"Vi ser situationen an, men har en forventning om at personaleforholdene og materiellet forbliver på samme niveau. Vi forventer også at få den samme løn som hidtil," siger deltidsbrandmand Jan Møller Nielsen, Rønde, Han er fællestillidsmand for deltidsbrandmændene på alle otte brandstationer på Djursland.
"Vi er i hvert fald ikke interesseret i at beredskabet bliver et kommunalt spareobjekt."
Udover at finde egnede lokaler skal Syddjurs Kommune også anskaffe en brandbil og en tankvogn til Hornslet og en tanksprøjte og en tankvogn til Rønde.