Den mentale sundhed er under pres

Én ud af fem danskere oplever at have fået det dårligere mentalt i 2022, og dermed fortsætter en trist tendens. Antallet af stress- og angstsager er også stigende, viser tal fra Gjensidige.

Artiklens øverste billede
Hos Gjensidige har antallet af sager, der relaterer sig tilsærligt angst og depression været stigende siden 2019, og sidste år var antallet på sit hidtil højeste niveau. Pressefoto

2022 var ikke kun en dans på roser for danskerne, der sagde farvel til nedlukninger og pandemi, men i stedet så ind i krig, høj inflation og energikrise. De mange usikkerheder i hverdagen ser da også ud til at have sat spor i befolkningen.

I en ny undersøgelse siger én ud af fem danskere nemlig, at deres mentale sundhed er dårligere end da 2022 startede. Dermed forsætter en trist tendens fra 2021, hvor ligeledes én ud af fem beskrev, at de havde oplevet, at deres mentale sundhed var blevet værre. 

Begge undersøgelser er lavet af Kantar Gallup for Gjensidige. 

Stress og angst

At mange danskere kæmper med det mentale velvære ses også i antallet af stress- og angstsager hos Gjensidige. Her har man over det seneste år set en stigning i antallet af stress- og angstsager med henholdsvis 16 pct. og 18 pct. Antallet af depressionssager er på samme niveau som i 2021, men er dog den type af sager, der er flest af. 

Vi har de seneste år set en stigning i antallet af personer, der skal have behandling for angst, stress og depression, og meget af det kan helt sikkert tilskrives de ydre omstændigheder, der påvirker vores liv.

Louise Brix, fagchef i sundhed hos Gjensidige

Det fortæller Louise Brix, der er fagchef i sundhed hos Gjensidige, i en pressemeddelelse. 

»Vi har de seneste år set en stigning i antallet af personer, der skal have behandling for angst, stress og depression, og meget af det kan helt sikkert tilskrives de ydre omstændigheder, der påvirker vores liv. Før corona havde vi flest sager der omhandlede stress, men i dag er det i stedet depressionssager. Det er bekymrende, fordi disse sager ofte er tungere og mere alvorlige for den enkelte.« 

Opsøger hjælp

Hos Gjensidige har antallet af sager, der relaterer sig tilsærligt angst og depression været stigende siden 2019, og sidste år var antallet på sit hidtil højeste niveau. Men stigningen kan også ses som et udtryk for, at folk er blevet bedre til at tage vare på det mentale helbred. 

»Udover at folk naturligvis er påvirket af verden omkring dem, så kan stigningen også ses som et tegn på, at danskerne bliver bedre til at opsøge hjælp, når de oplever, at det har det svært mentalt. Det er en rigtig positiv udvikling, at den mentale sundhed i højere grad tages alvorligt på samme måde, som den fysiske sundhed gør det,« siger Louise Brix. 


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.