'Finn Boghandel' lukker og slukker efter 48 år i Bredgade
En epoke slutter, når Finn Pedersen den sidste arbejdsdag i marts drejer nøglen til Kolind Boghandel for sidste gang sammen med sin mangeårige trofaste medarbejder Anni Møller Laursen.
Det tidligere så travle Kolind Midtpunkt med butikker og liv ser forladt ud sådan en hverdagstirsdag eftermiddag.
Pizzariaet holder fortsat fanen højt, sportsforretningen, bageren og de andre butikker er afsluttede kapitler, mens Kolind Boghandel på stort opsatte plakater i vinduerne fortæller, at afslutningen er nær.
Der er et nedslag i prisen på samtlige varer på 25 procent hos boghandleren.
Den tidligere så stolte handels- og markedsby oplever lige nu en turn around af dimensioner. Der er langt til de historiske fredage, hvor det var lettere at træde en gående på Bredgade over tæerne end at undgå det.
Når der var markedsdag i Kolind, kom mændene ind fra landet og skulle slå en god handel af i Markedshallen, nu Byhallen, mens konerne handlede stort ind i byens butikker, og hvis manden havde lavet en god handel i Markedshallen, vankede der måske en kjole til konen.
Det var et eldorado af liv og glade dage.
10-15 år mere
Boghandler Finn Pedersen, 68 til maj, husker velmagtsdagene, også de tider, der fulgte efter, at Landboauktionerne stoppede, og den velkendte Kolind ånd fortsat drev byen.
Den sidste arbejdsdag i marts er det blevet byens boghandlers tur til at lægge op. 1. februar var det 48 år siden, at han begyndte som Kolinds boghandler.
»Jeg er født og opvokset i Kastbjerg ved Glesborg og gik i skole på Glesborg Skole. Da jeg var i erhvervspraktik i Vilhelm Hansens Boghandel på Torvet i Grenaa, blev jeg spurgt, om jeg havde et job på hånden, når jeg var færdig med skolen. Det havde jeg ikke, så jeg kunne starte i lære i Grenaa 1. juli 1972, og 1. februar 1975 blev jeg ansat i boghandlen i Kolind lidt længere nede ad Bredgade i nummer 35. Min chef Paul Bent Pedersen i Grenaa ejede også den, så boghandlen i Kolind blev en filial,« fortæller Finn Pedersen.
Han blev ansat som daglig leder i 1981, da Køsters Boghandel i Randers overtog ejerskabet.
I 1991 blev han sin egen herre, og var det til 2011, hvor han solgte til folkene bag selskabet Kolind Midtpunkt bl.a. Erik Nymann. På daværende tidspunkt var butikken flyttet fra Bredgade 35 til nummer 20, den nuværende adresse.
De, der siger, at et menneske, nemlig Erik Nymann, har givet store dele af Kolinds handelsliv 10-15 år mere at eksistere i, fordi han var villig til at investere penge i os, har selvfølgelig ret.
Nu er hans arbejdsliv nået til vejs ende. Han har set det i øjnene længe.
»De, der siger, at et menneske, nemlig Erik Nymann, har givet store dele af Kolinds handelsliv 10-15 år mere at eksistere i, fordi han var villig til at investere penge i os, har selvfølgelig ret. Jeg er ham evig taknemmelig, for det er længe siden, at vi i Kolind Boghandel har kunnet præstere et postivt regnskabsresultat,« indrømmer Finn Pedersen.
Erik Nymann, født og opvokset i Kolind, og iværksætter fra barnsben af, som siden udkrystalliserede sig i en flot og driftig erhvervskarriere, men altid med en kæmpestor veneration for barndommens by.
For nogle år siden var Erik Nymann indforskrevet til at sige noget om Kolind i fortid, nutid og fremtid ved årsmødet i Kolind & Omegns Distriktråd.
Forventningerne var store, for Nymann er ret så underholdende og kalder gerne en spade for en spade.
Han fortalte da også veloplagt og levende om den tid, hvor han voksede op, og Kolind nærmest havde flere butikker, flere i dubletter, end der var fysisk plads til.
Da han kom til fremtiden, kiggede han på uret, og sagde med et lille smil: »Nu har jeg vist brugt min taletid, vi må snakke om fremtiden en anden god gang.«
Vemodigt
»Det er ikke trist, men det er selvfølgelig vemodigt, at man nu efter 48 år som boghandel og ligeledes med papirvarer og legetøj på hylderne må erkende, at det er slut.«
Finn Pedersen siger farvel til aktive arbejdsår, hvor en arbejdsuge på 37 timer ikke har rakt - langt fra.
»Jeg har ikke klaget, selv om det i takt med ændrede branchevilkår blev sværere og sværere at bevare optimismen.«
Hele bogmarkedet har forandret sig.
Der skrives fortsat masser af bøger, men det er lang tid siden, at det kun var boghandlere, der solgte dem. Supermarkeder og tankstationer fik lov til at komme med på vognen. Siden blev også priserne givet fri.
Den hårdere konkurrence har sænket priserne, og antallet af boghandlerne er svundet ind.
Men det afgørende dødsstød har selvfølgelig været nethandlen.
»Branchen er bare blevet ramt af det, vi kalder udviklingen,« siger Finn Pedersen med et lille stænk af malice.
Ånden i Kolind
Han glæder sig over, at unge forretningsdrivende fortsat gør meget for at holde fanen højt i Kolind. Kolind Slagteren og Frisør Gro samt brødrene Mogensens iværksættermiljø i det tidligere Midtdjurs Radio & TV - og i fem år hjemsted for Lokalaviserne på Djursland - er gode eksempler på en yngre generation som fortsat viser tænder, men de udgør et fåtal.
Det er også værd at nævne det nye, kommende DjursBo storbyggeri i den ældste bydel som rydder op og fylder området mellem omfartsvejen og Bredgade.
Men Finn Pedersen har svært ved at fornemme den gamle Kolind ånd, der kendetegnede Kolind tidligere med en stærk handelsstandsforening, en synlig borgerforening, en medlemstung idrætsforening, et rådhus, der blev til jobcenter og brændte, og et felt af borgere som virkelig kæmpede for deres by og tog teten både, når der skulle tænkes nyt og råbes politikere op.
Mange af lærerne på skolen boede i byen og var aktive i foreningslivet, hvad enten det var idrætsforeningen eller hos spejderne. Årets julemesse i Byhallen var et tilløbsstykke og en tradition, indtil det ikke var det længere i takt med, at initiativtagerne faldt fra.
»Du har ret, der er sket et skifte, og det er ligesom, at der ikke er den samme interesse for at tage over efter den tidligere generation af foregangsmænd og -kvinder. En mand som Bent Nielsen (aktiv i næsten en menneskealder i brede dele af foreningslivet i Kolind, red.,) lader fortsat høre fra sig i ny og næ. Det er meget beundringsværdigt.«
Familien får deres
Når Finn Pedersen og hans mangeårige trofaste medarbejder Anni Møller Laursen har solgt den sidste bog og det sidste stykke legetøj, vanker der for boghandlerens vedkommende et liv som læsende pensionist og familiemenneske.
Han og konen har deres fem voksne børn med familier boende tæt på.
13, snart 14 børnebørn, er til stor glæde, så bedstefarrollen bliver der langt mere tid til, og han ser frem til at tumle med, snakke og drille de mange i tredje generation.
»Jeg har masser af ting at beskæftige mig med. Det bliver slet ikke et problem, men selvfølgelig bliver det en omvæltning ikke at skulle stå tidligt op om morgenen for at drage på arbejde og nu pludselig have lørdagene fri.
Med til at starte SF
Det er sikkert kun mennesker med god hukommelse, der ved, at Finn Pedersen tilbage i slutningen af 1970’erne var med til starte en partiforening af SF i den gamle Midtdjurs Kommune.
Det var sammen med med SFs gamle rorgænger på Christiansborg, Aage Frandsen og dennes kone Sesse Søgaard som boede i Pindstrup dengang. Det lykkedes at få SF på landkortet og få Kjeld Gaul, næsten nabo til Finn Pedersen, indvalgt i Midtdjurs Kommunalbestyrelse ved valget i 1981.
I dag ligger politik ham ikke meget på sinde. Politikerne er blevet ham for uærlige og for meget medløbere.
Han nævner Midtdjurs borgmestre som de to afdøde Holmer Lund (C) og Peder Vejsgaard Jensen (V) og Socialdemokratiets H.C. Baltzer, som politikere han ikke altid var enige med, men som man kunne stole på. Hædersmænd.
»Det er blevet sværere i dag at finde ærlige typer som Anker Jørgensen i Folketinget. Det samme lokalt, men tiderne skifter selvfølgelig, og vi bliver ældre,« smiler han.
Han har et par måneder endnu til at få solgt ud af de sidste hyldemeter bøger. Han tager sjælen med. ’Finn Boghandel’, som han altid har heddet i folkemunde, vil til evig tid være et Kolind navn.
Den første boghandel blev etableret i Kolind tilbage i 1905/06.
Finn Pedersen bliver boghandleren, der lukker og slukker. Honnør til ham fra de mange, der har frekventeret boghylderne i mange år og elsket det.