Bedre udnyttelse af fjernvarmen
I princippet er fjernvarmesystemet meget enkelt.
Hele ideen bag fjernvarme er stordrift, og det enkelte princip, at det både er billigere og kræver færre ressourcer at bruge én central varmekilde, som distribuerer til mange aftagere, end at hver enkelt aftager ejer og drifter sin egen varmekilde.
Fjernvarmen pumper opvarmet fjernvarmevand ud til dig, og du bruger vandet til at opvarme boligen og det varme brugsvand.
Jo bedre, du udnytter varmen i det vand, du får ind, jo mere økonomisk bliver det.
Derfor er det en god idé at holde øje med returtemperaturen i din varmeinstallation.
En lav returtemperatur betyder, at du bruger mindre fjernvarmevand.
Jo lavere returtemperatur på fjernvarmevandet, jo bedre bliver din og værkets varmeøkonomi.
En høj returtemperatur betyder til gengæld, at varmeværket skal sende mere fjernvarmevand i cirkulation.
Det medfører øget elforbrug til pumper og øget varmetab i rørene.
Hvis husets varmeanlæg ellers er i orden og korrekt indstillet, bør det hos de fleste forbrugere være muligt at opnå en gennemsnitlig returtemperatur på max 30 grader eller lavere, målt over hele året.
En lav returtemperatur reducerer omkostningerne til driften af fjernvarmenettet betydeligt.
Både til gavn for varmeværkets og forbrugernes varmeforbrug og økonomi.
Generelt anbefales det at følge enkelte varmeråd.
Hvis returtemperaturen på fjernvarmevandet er for høj, kan ændret adfærd hjælpe til at sænke temperaturen og dermed dit varmeforbrug, uden at det i øvrigt går ud over komforten i hjemmet.
66% af alle husstande i Danmark har fjernvarme, hvilket svare til 1.843.774 husstande og ca. 3,7 mio. personer.
Fjernvarme kan produceres på mange forskellige varmekilder b.la. affald, flis, halm, vind, solvarme, geotermi, naturgas, olie, kul og overskudsvarme fra b.la. industri m.m.
Samt 72% af al fjernvarme i Danmark, bliver produceret på vedvarende energi så som sol, vind, biomasse, biogas og geotermi.
Fjernvarme er ved lov omfattet af hvile-i-sig-selv princippet og dermed må fjernvarmeselskaberne ikke tjene penge. Det vil sige, at fjernvarmen er non-profit.
Samlet er der ca. lagt 60.000 kilometer fjernvarmerør ned i Danmark, til at forbinde og sende omkring 1 milliard liter varmt vand rundt i fjernvarmenettet.
Har du ikke fjernvarme i dag eller er du ikke sikker på at dit varmeanlæg fungerer optimalt, kan du rette henvendelse til det nærmeste fjernvarmeværk.
Kilde: Dansk Fjernvarme