Glesborg Skole: Ny håndboldlinje på vej

Flere nye tiltag og god fremgang, siden Glesborg Skole igen blev overbygningsskole i 2021.

Artiklens øverste billede
Eleverne Noah Rahbek Johansen, (t.v.) og Aksel Hans Skjøtt Christensen arbejder med ioner, med naturfagslærer Marianne Lynæs Larsen på sidelinjen. Foto: Anette Bonde.

Valgfag, forbedring af skolens rammer og udefaciliteter, etablering af et ungdomsmiljø, terminsprøver, eksamen, brobygning og erhvervsvejledning. Der er nok at tage fat på, når man som Glesborg Skole er i fuld gang med reetablering af et nyt og spændende udskolingstilbud i midten af Norddjurs Kommune. 

Den første 7. klasse startede i 2021, og i indeværende år er der nu både 7. og 8. klasse, og fra kommende skoleår har Glesborg Skole en fuldt udbygget udskoling med 7. – 9. klasse.

Et af de mange nye tiltag er arbejdet hen imod oprettelse af en håndboldlinje som valgfag i udskolingen.

Eftermiddagshygge i SFO'en, der er placeret mellem skolens lokaler og børnebyens vuggestue og børnehave. Foto: Anette Bonde.

Større søgning også til de yngre klasser

Helle Bruun Poulsen, distriktsleder i Børneby Midt, fortæller, at der var stor opbakning om sammenlægningen og sammenhold mellem forældrene i de tidligere distrikter i Glesborg og Ørum, da overbygningen i Glesborg var inden for rækkevidde. Det er et sammenhold, der stadig eksisterer:

»Der er stadig i dag et kæmpe sammenhold, engagement og vilje til at lave et rigtig godt samlet skoletilbud i midt hos både forældre, elever og medarbejdere. I dag kan man ikke mærke, om folk kommer det ene eller det andet sted fra.«

Tilbage i april 2021 modtog Glesborg Skole 48 børn i forbindelse med sammenlægningen med Ørum Skole, og da reetableringen af overbygningen blev meldt ud, kom samme år yderligere 25 børn.

»Med overbygningen blev der større søgning også til de yngre klasser.«


Distriktsleder for Børneby Midt Helle Bruun Poulsen ved billardbordet, der er skænket af forældre som et særligt tilbud til eleverne i overbygningen. Foto: Anette Bonde.

Håndbold på vej som valgfag

Som nævnt står en række opgaver i kø for at skabe både god undervisning og gode rammer for de ældre elever samt brobygning til senere uddannelse.

Helle Bruun Poulsen fortæller, at Glesborg Skole er lykkedes med lokalt at have de rette medarbejderkompetencer til varetagelse af de obligatoriske valgfag for 7. og 8. klasse. Særligt madkundskab og håndværk/design er populært i overbygningen, og her ligger faglokalerne til håndværk/design praktisk og didaktisk velfungerende ved siden af hinanden i den fagfløj, der blev bygget i 2002.

Som noget ganske nyt er man i år i gang med at teste interessen for en håndboldlinje. I et pilotprojekt har eleverne i overbygningen haft fire uger med obligatorisk motion og bevægelse i tre timer ugentligt i samarbejde med Nørre Djurs HK og med Henrik Elkjær som meget kompetent træner. Derefter fulgte fire uger, hvor eleverne kunne vælge at fortsætte i to x to timer ugentligt med styrketræning og håndbold på skemaet.

Hele 23 elever ud af 30 valgte dette, og der vil derfor sandsynligvis blive opslået en håndboldlinje som valgfag til næste skoleår, oplyser Helle Bruun Poulsen. Dette ser hun flere gode muligheder i.

»Udover motion og bevægelse er der naturligvis også sociale færdigheder og trivsel i det. Det kan også bruges i alle mulig andre idrætsgrene, og er færdigheder, som kan komme de unge til gavn i andre dele af livet, for eksempel udholdenhed, vedholdenhed, koncentration, tro på egne evner, fokus med mere.«

I det hele taget er der et knippelgodt samarbejde med Nørre Djurs Hallen, hvor eleverne eksempelvis må bruge både padelbanen og tennisbanen i frikvartererne.

Ungemiljø

For at skabe et særligt ungemiljø, er der blevet indrettet udendørsarealer for overbygningseleverne med appel til fysisk aktivitet. Det er blandt andet en multibane og en pannabane samt ’hænge-ud-område’. I sammenhæng med undervisningen i naturfag og matematik, har udskolingseleverne også plantet bøgehækken, som omkranser hænge-ud-området.

Helle Bruun Poulsen oplyser, at man ligeledes, i samarbejde med de unge mennesker, afprøver særlige privilegier for overbygningen. Det er for eksempel i form af flere indendørspauser, med mulighed for at spille billard og lignende. Billardbordet er i øvrigt blevet sponsoreret af forældre på skolen.

De ældste har også fået tildelt en særlig rolle et par gange om året, hvor der særligt sættes fokus på trivsel og fællesskaber på tværs. Også i skolefestugen markeres, at eleverne er blevet ’de store’. Her har 8. klasse projektuge, hvor de både bliver en del af deres eget ungemiljø, og samtidig også bliver en del af fællesskabet til skolefesten sammen med de øvrige klasser.

Udvidet palet af erhvervsvalg

For at forberede de unge på kommende uddannelsesvalg er skolen i gang med at oprette en uddannelsesbank i samarbejde med forældre og lokalområdet. Ønsket er at give de unge mennesker mulighed for at komme mere i praktik end tilfældet er i dag, og gerne brede en endnu større vifte ud af muligheder for valg af uddannelse og karriere.

»Helt konkret kunne vi godt tænke os at tilbyde vores elever i overbygningen mere og flere praktikforløb, end der normalt tilbydes på overbygningsskoler. Vi vil gerne åbne de unges øjne for mulige erhverv, og vil gerne at lokale og forældre får mulighed for at byde ind, så vi får øgede kontakter.«

Det kunne være en-to dages praktik i 7. klasse i trygge rammer, eventuelt hos nogle af forældrene, samt tre dages praktik i 8. klasse og en hel uge i 9. klasse. Derudover vil man også gerne benytte sig mere af forældre, som kommer og fortæller om deres vej til uddannelse og job. Både for at fortælle om muligheder, og ikke mindst for at tage presset af de unges skuldre.

»Det er jo sådan, at uddannelser kan føre til flere forskellige ting. Mange voksne har måske ikke gået den direkte vej fra folkeskole til gymnasium og videre til den uddannelse, hvor de har job i dag. Der er mange veje og ikke kun én rigtig vej,« smiler Helle Bruun Poulsen.

DM i Skills

Der er brobygning i uge 9, hvor hver elev i 8. klasse deltager på to ungdomsuddannelsesinstitutioner og får et indtryk af de forskellige uddannelser. Som noget særligt i år deltager udskolingslærerne i praktik på ungdomsuddannelserne for at blive bedre rustet til at vejlede eleverne.

Glesborg Skole har i øvrigt allerede markeret sig i erhvervsmæssig retning ved at blive Djurslandmestre i Skills i discipliner som stilladsbygning, æggehvidepiskning, smigskæring, stabling af konservesdåser efter arbejdstegning, gaveindpakning og vending af sengeliggende borgere. Det betyder, at 8. klasse skal til Fredericia 3. februar og dyste om titlen som Danmarksmester i Skills og en gevinst på 10.000 kroner til et klassearrangement.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.