Hop i den kolde balje og få varmen igen i saunaen
Nappedam Vinterbadere har på rekordtid fået over 100 medlemmer, der ikke er i tvivl om, at en kold dukkert virker stimulerende på kroppen og dit humør
NAPPEDAM "Her hopper vi gerne i det våde element uden en trevl på kroppen," siger en forventningsfuld Hans Münter, 62, pensioneret oberstløjtnant, med bopæl på Korup-lund i udkanten af Ryomgård, hvor han og fruen er i gang med at etablere en vingård, der dog er blevet forsinket af særligt denne sommers vanvittige tørkeperiode.
Han er formand for Nappedam Vinterbadere, der nu har etableret sig flot i Nappedam Lystbådehavn på en lejeaftale med Nappedam Bådelaug i bunden af Aarhusbugten i Egens Vig.
Forleden kunne Nappedam Vinterbadere invitere til indvielse af mole og sauna, og interessen for at vinterbade har allerede vist sig stor. Nappedam Bådelaug har sagt okay til, at vinterbadernes sauna står placeret her i vinterperioden frem til maj.
"Vi er allerede over 100 medlemmer, og der kommer løbende nye til. Jeg kan forestille mig, at interessen skærpes yderligere nu, hvor vi er kørende," siger Hans Münter, før han vikler sit håndklæde omkring de nedre regioner af sig og springer i baljen i Adamskostume.
Hans Münter kommer hurtigt op igen.
"Vandet har en temperatur på ti grader," aflæser den pensionerede oberstløjtnant, der er i fin form og ikke har noget hastværk med at komme inden for i varmen i saunaen.
"Filosofien er at finde en rytme med et kort ophold i vandet efterfulgt af et længere ophold i saunaen og så gentage det nogle gange," forklarer han.
Sauna fra Litauen
Sofie Vistoft, til daglig sygeplejerske og i 2014 kåret til årets ildsjæl af DGI Østjylland på grund af sit engagement i IF Mols, er kasserer i Nappedam Vinterbadere. Hun når at hilse på, før Hans Münter sætter sig godt til rette på en af de to træbænke i den velproportionerede 5 meter lange saunatønde indkøbt i Litauen. Syddjurs Kommune var lynhurtige med en byggetilladelse.
Efter kort tid kommer Sofie Vistoft op fra det kolde vand og placerer sig på modsatte bænk i saunaen, hvor varmen nok kan blæse fotografen i fuldt outfit omkuld og få både briller og kameralinse til at dugge.
"Vi arbejder på en løsning, hvor man, før man kører hjemmefra, via sms kan tænde op i saunaen, så der er varme på, når man ankommer," siger Hans Münter.
Saunaen er købt i Litauen. Simpelthen, fordi man her kunne få det bedste og billigste tilbud. Et tilbud fra Sverige kunne ikke matche.
Prisen lød på 80.000 kroner. Lidt over halvdelen har Nappedam Vinterbadere lånt af kollegerne i Vikingeklubben Jomsborg i Risskov. Lokale fonde og bidragydere har også leveret et sponsorat til foreningen.
Tak til Gerstrøm
Ellers har medlemmerne selv knoklet for at komme på plads. Entreprenørfirmaet Gerstrøm ApS Ryomgård har i høj grad bidraget til det færdige resultat med råd, dåd og maskinel.
"Søren Gerstrøm fandt en undervogn fra en gammel campingvogn, som vi kunne placere saunaen sikkert på, og Søren Gerstrøm stillede ligeledes en minigraver og et stort læs sand til rådighed, så vi kunne få lavet en ordentlig mole. Belægningsstenene har vi hentet ved Ryomgård Varmeværk, som har doneret dem til os," siger Hans Münter, der ligesom Sofie Vistoft er meget begejstret for den ildhu og det store engagement, som medlemmerne har disket op med i opstartsfasen.
Bedste åbningstider?
Et medlemskab af Nappedam Vinterbadere løber op i beskedne 400 kroner årligt.
Da det koster en del i strøm at køre saunaen, er bestyrelsen ved at finde ud af, hvornår medlemmerne foretrækker, at der er åbent. To timer i hverdagene og lidt mere i weekenderne. Der foregår lige nu en afstemning på hjemmesidennappedam-vinterbadere.dk, hvor medlemmerne kan give deres besyv med.