Rønde Gymnasium: Navigare necesse est ... altid

Rønde Gymnasiums Sejlerskole har været et populært indslag siden 1980, og måske en af årsagerne til, at flere af gymnasiets tidligere elever er havnet i handelsflåden

Artiklens øverste billede
To søulke ombord på Luffe 37, som en donation fra A.P. Møller Fonden på 150.000 kroner gjorde muligt at anskaffe til Rønde Gymnasiums Sejlerskole. Foto: Lars Norman Thomsen

RØNDE/NAPPEDAM Rønde Gymnasium har med stor succes drevet sejlerskole, som en del af den frivillige idræt siden 1980. Naturligt nok i betragtning af skolens beliggenhed med kort afstand til vandet og en rask gåtur fra Nappedam Lystbådehavn.

"Sejlerskolen har altid været meget populær blandt eleverne. Ikke mindst fordi samværet og samarbejdet ombord på en båd giver noget andet til de unges hverdag end afleveringsopgaver og karakterer. Det er jo vildt hyggeligt også," siger Ole Bollesen, borgmester i Syddjurs, og frem til pensioneringen i 2006 historie- og idrætslærer på Rønde Gymnasium.

I sin arbejdsperiode var han primus motor for Sejlerskolen. Han nåede at få sin yngre kollega, lektor Frederik Lauritzen, gjorde hooked på det at sejle og forstå betydningen af: Navigare necesse est, vivere non est necesse, (latin.'det er nødvendigt at sejle, ikke at leve').

Vigtig for dannelsen

Frederik Lauritzen overtog Sejlerskolen i 2009.

På Sejlerskolen lærer de unge basale sejlteoretiske færdigheder som kortlæsning, navigation og positionsbestemmelse.

"Hvert år er der sejlerskole fra skolestart og frem til efterårsferien en gang om ugen," fortæller Frederik Lauritzen.

"Her er alle elever velkomne – både de, der nærmest tror, at de allerede er sømænd og unge, der længes efter at prøve kræfter med havet. Vi har jo en del kostelever boende på Rønde Gymnasium, og Sejlerskolen tænder mange af netop disse unge på."

Frederik Lauritzen tøver ikke med at kalder Sejlerskolen for et lille dannelsesprojekt for de unge sømænd.

"Sejlerskolen byder i årets løb på mange anderledes oplevelser. Ikke mindst den første uge i sommerferien, hvor vi sejler rundt i de danske farvande en uges tid," siger Frederik Lauritzen.

Sommertogterne er gået vidt forskellige steder hen: Roskildefjord, Samsø, Storebælt og Fyn Rundt.

"Det er jo fantastisk at ligge derude en sommerdag og nyde det gode vejr, mens en af de unge spiller på guitaren og stemningen er fantastisk," husker Syddjurs borgmesteren.

Mange i handelsflåden

"For mange af drengene er det en øjenåbner at skulle arbejde tæt sammen ombord. Alle, der har sejlet ved, at kommunikation og holdsamarbejde er nødvendige egenskaber at mestre på en båd. Efter kort tid kommer drengene efter det. Alt det, som vi lærer de unge i Sejlerskolen, har stor relevans til den øvrige del af deres gymnasieliv," siger Ole Bollesen.

"Mange af Rønde Gymnasiums tidligere elever har siden gået en karrierevej, der hedder handelsflåden, og jeg bilder mig ind, at det er fordi, de har gået i en god skole hos os og her fået motivationen til at sejle," supplerer Frederik Lauritzen.

Luffe 37

Rønde Gymnasium kunne tidligere på året sejle en ny sejlbåd til Nappedam efter en lang sejltur fra Augustenborg Havn.

Luffe 37 er bådens navn, og den er kommet i Sejlerskolens besiddelse, fordi A.P. Møller Fonden var så venlig at levere en donation på hele 150.000 kroner.

Solgte sin båd

Egentlig havde Ole Bollesen en klar plan om, at han skulle nyde en stor del af sit otium til søs, når der var ringet ud for sidste time på Rønde Gymnasium for hans vedkommende.

Sådan er det bare ikke gået. Med overtagelsen af borgmesterposten fra årsskiftet, er der ikke meget plads i kalenderen for kommunens travle førstemand til at drage til søs.

Han har faktisk solgt sin båd, så den idrætsglade borgmester må nøjes med at sejle i kajak tæt på bopælen og ellers passe gymnastiktræningen hos sit mangeårige hold i Ebeltoft, hvor mange modne herrer har motioneret i mange år under Ole Bollesens ledelse.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.