Tidens vine er spanske, sydafrikanske og franske
De sydafrikanske vine er ofte med blandede druesorter, de spanske vine er spændende for tiden, og de franske klassikere dør aldrig. Og så er gin blevet en utrolig populær spiritus
EBELTOFT Mogens Lorentsen står både for at importere og sælge vine i Lorentsens Vinforsyning. Det stiller ham i en meget unik position, hvor han er helt tæt på leverandørerne og samtidig får inputs fra kunderne.
Han giver it bud på de vine, der er bedst at nyde for tiden. For vinmoden er som kjolemoden, sammenligner han. Nogle år skal den være kort, andre lang, men den skal altid være pæn – og vinen god.
Spanske
"De spanske vine er værd at fremhæve, fordi de er meget spændende. Er er så mange gode både røde og hvide vine," iger Mogens Lorentsens.
En af grundene til, at spansk vin kæler om flere og flere af danskernes smagsløg, er, at vi er blevet så glade for at spise tapas, og der passer de naturligvis godt til.
Faktisk er vi i det hele taget begyndt at spise lettere og lettere, og salget af hvidvin går derfor støt op ad.
Sydafrikanske
"De langt mest spændende oversøiske vine kommer fra Sydafrika. De australske er for intetsigende, og chilenske vine ser vi heller ikke i supermarkederne på samme måde mere.," fortæller Mogens Lorentsens.
I Sydafrika er der et køligt klima om natten, hvilket gør, at druen får hvile og mere smag sætter sig. Derfor er de sydafrikanske vine også et godt bud på, hvor man kan finde gode vine, der også er til at komme til for penge.
"De blander også druerne som gør vinen meget kompleks."
Franske
Vil man op og give lid flere penge for en udsøgt vin, er de franske klassikere også netop klassikere af en grund. Det er Bourgogne og Bourdeaux-vinene, som Mogens Lorentsen sælger flest af over nettet til København.
"Det er her, hvor vi kan komme op og snakke om rigtig mange penge," siger han og udpeger en vin til 1495 kroner flasken.
Med vine i den prisklasse svinger salget meget i forhold til samfundsøkonomien.
"Det går også godt for tiden, og når det gør det, så er vi de første, der kan mærke det."
Skal man have noget lidt stærkere efter maden, er det gin, som er det helt store for tiden.
"Gin har taget over efter rom. Her er der også flere danske destillerier på markdet," fortæller Mogens Lorentsen.
Vinrejser
Og så er der vinen som del af en oplevelse.
"Vinrejser - det er virkelig livsstilen nu. Men skal ud og have nogle unikke oplevelser."
Lorentsens Vinforsyning har for 36. år i træk haft udsolgt til den populære vinrejse til Alsace og Bourgogne i Frankrig.