Sagt om budgettet
Talelysten var stor under fem timer lang budgetdebat i Norddjurs
NORDDJURS Talelysten var stor og metaforerne blomstrede, da de 27 kommunalpolitikere i Norddjurts andenbehandlede budgettet for 2019. Her er et udpluk af, hvad der blev sagt under den fem timer lange debat.
Kasper Bjerregaard, Venstre:
"Det har været hårde, udmarvende og urimelige forhandlinger. Nogle tidsler er fjernet, men resultatet er stadig hårde besparelser og mere i skat. Budgettet er noget møg. Serviceniveauet har været for højt og indtægterne for lave. Hvorfor er Venstre med – det er jeg blevet spurgt om mange gange. Partitaktisk er det helt på månen. Men hvis Jan Petersen og jeg er i samme båd – er der så kun hul hvor Jan sidder? Så synker den helt sikkert. Folk har ikke stemt på mig for at jeg skal melde mig ud og sidde med armene over kors. Nu får vi taget hul på grundlæggende problemstillinger. 1,1 procent mere i skat er ikke nem at sluge for en venstremand – men bedre end 1,5. Skolerne – vi får massiv kritik. Det er så langt vi kan gå lige nu. Ingen har den gyldne løsning, som stiller alle tilfreds. Ændringer i skolestruktur hører ikke hjemme i en budgetbehandling. Den nemme og ularmende løsning ville være - spar kun på de ældre, for de protesterer ikke og skaber ikke en debat på Facebook. Nu er der behov for en afklaring for at komme videre. Glad for at se det store engagement i kommunen. Taberne må ikke blive mismodige og vinderne må ikke hovere. Glad for at se de tre største partier stemme sammen."
Steen Jensen, Dansk Folkeparti:
"Ikke stor DF-glæde over budget. Målet er at få de store partier til at stå sammen. Vi sad midt i – som en lus mellem to negle. De værste besparelser er væk, men det er et mareridtsbudget. Forfærdeligt at læse de mange høringssvar. Ikke et kønt forløb med skolerne, men når man skal spare 115 millioner, gør det ondt."
Jens Meilvang, Liberal Alliance:
"Ikke med i budget, som vi ellers plejer. Der er flere grunde, men først og fremmest skattestigning. Den rammer de lavestlønnede hårdest. Hvorfor ikke benytte chancen til at se på vores drift. Den er for dyr. Hvorfor ikke rydde op i, hvad vi gør forkert? Budgetflertallet har været for uambitiøse til at finde penge – kun set på besparelser og højere skat. Hvorfor kan nogle kommuner administreres 10 procent billigere end Norddjurs? Hvorfor ikke undersøge mere udlicitering? Ikke skoler og plejehjem, men rengøring, entreprenørgård, lønbehandling – hvorfor ikke undersøge det? Her kan andre kommuner spare rigtig mange penge, men vi har ikke brugt forvaltningens sparsomme tid på at regne på ændringsforslag, som helt sikkert bliver stemt ned."
Benny Hammer, Konservative:
"Det har været en lang og opslidende budgetproces. Vi kunne leve med at udsætte den nogle dage, hvis det kunne give et bedre budget. Skat er kun en del af det. Konservative kunne have levet med en stigning, det har vi før stemt for, men ikke af denne størrelse. Grundskyld har vi ikke mulighed for at sætte højere – ellers havde man nok gjort det. Enig med LA – vi kan udlicitere mere og lære af andre kommuner. Venstre sagde tidligere vi – nu siger den nye gruppeformand jeg – den forskel har jeg bemærket. Husk at der er tre partier for – men fire imod budgetforslaget."
Mads Nikolajsen, SF:
"Mange borgere siger ikke tak for budget. Tak til Jan Petersen for tale med hjerte og hjerne – du har stået for skud for meget. SF har kompromisgen og kommer gerne med ændringsforslag. Der er penge til at gennemføre dem. Det er ikke i orden, at partier uden om budgetaftalen har fået besked om ændringer i bloktilskud senere end andre. 1,3 procent havde været den rigtige skattestigning, når sanktionen stort set forsvinder. Den økonomiske ligning og den menneskelige ligning skal passe sammen. Toubro Børneby er blevet dårligt behandlet og jeg forstår vreden."
Ulf Harbo, Enhedslisten:
"Er den nye skolestruktur realistisk og bæredygtig. Hvor meget sparer man og hvordan kan være sikker på, at eleverne fra en lukket skole går til de skoler, som politikerne håber på? Vi vil se mange problemer rundt omkring på skolerne – for eksempel med skoler uden leder eller skolesekretær. Det bliver en udfordring med fælles skoleledelse og klasseoptimering.
Lars Møller, Socialdemokratiet:
"Trykket er taget af de værste besparelser. Glad for det. Lille smule lettet – får et lidt bedre redskab til det videre arbejde."
Else Søjmark, Socialdemokratiet:
"Der er ikke delt rundhåndet ud på arbejdsmarkedsområdet. Erhvervsservice reduceres til et minimum. Vi skal være en attraktiv kommune. Forligspartierne har indgået et barsk kompromis. Vil man have indflydelse, er det bedst at blive."
Aleksander Myrhøj, SF:
"Stærk retorik og flot billedsprog i brug i debatten – det gælder også budgetaftalen, der er fyldt med plusord og juhu-udtryk. Hvad ligger der i, at aftalen er flerårig?"
Allan Gjersbøl Jørgensen, Socialdemokratiet:
"Vi har reddet Læsecentret, juniorklubber og svømmebassin på Vestre Skole. Lad os for fremtiden slippe for ”hvad sagde jeg-reaktioner”."
Niels Ole Birk, Venstre:
"Krisehåndtering vil jeg kalde det, vi har været igennem. Vores kommune styrtbløder, så vi kommer ud i ubehagelige tiltag. Det nemmeste ville være at lade borgmesteren sejle sin egen sø. Nu skal vi have genoprettet vores kommune. Vi skal lære af det – og det må aldrig ske igen."
Bente Hedegaard, Socialdemokratiet:
"Hårdt arbejde venter i udvalgene."
Jan Petersen, Socialdemokratiet:
"For højt serviceniveau er nævnt. I forhold til hvad? Det ligger på socialområdet og det ligger på specialundervisning. Er svaret så at pege på Vejle, hvor befolkningen er anderledes sammensat. Behovet for specialundervisning er åbenbart stort i Norddjurs. Hvorfor? Sket på min vagt - ja, men hvor mange af jer var med? Vi har hævet skatten tre gange nu og I har brugt af de penge, vi andre tog tæskene for. Vi samarbejder alle 27 – men vi 20 har aftalt, at det er den her grundlæggende præmis, der gælder de næste år. Men der er plads til alle. Min begrænsning har været, at jeg skulle bære kompromisset. Respekt for, at SF og EL har anvist nogle ændringsforslag. Det er helt fair, men det er det ikke, når andre siger, at bare vi kigger på Cepos og effektiviserer – der mangler 89 millioner, som skal findes ved at fyre mennesker i jeres regnskab. Og det vokser til 144 i 2020 – lad være med at bilde borgerne ind, at det ikke vil kunne mærkes."
Aleksander Myrhøj, SF:
"Når vi nu har et rødt flertal, hvorfor bruges det så ikke?"
Michael Vejlstrup, Liberal Alliance:
"De ting vi laver nu, er jeg bange for kommer til at koste de kommende år."
Jan Petersen, Socialdemokratiet:
"Strukturel balance er grundforudsætningen for de kommende års budgetter– men der er ikke vetoret. Brug det røde flertal - tja det parti, jeg har været medlem af siden jeg var 17 år, har alle dage været beskyldt for alt – men de store beslutninger tages bedst med brede flertal."