"De skal slet ikke have lov at rydde op efter sig selv"
Vrede, frustration og utryghed blandt demonstranterne foran rådhuset før kommunalbestyrelsesmøde. Nyt håb for Toubro Børneby
Besparelser Den ældre kvinde lagde ikke fingrene imellem foran rådhuset i Grenaa.
"De (politikerne, red.) er ikke kompetente til deres job, og de skal slet ikke have lov til at rydde op efter sig selv. Vi skal have kommunen under administration, ligesom i Syddjurs, så vi får kompetente folk til at få styr på økonomien. Men det kommer jo ikke til at ske, for de sidder jo bare derinde og klistrer sig til deres stol, mens vi bliver mere og mere utrygge om fremtiden, og hvad der skal ske med os."
Dermed indrammede hun, den stemning, der støt hobede sig op foran rådhuset i løbet af de sene eftermiddagstimer, mens menneskemængden af frustrerede demonstranter hastigt voksede. Der var ingen høtyve eller fakler, men til gengæld var der masser af bannere, skilte og kampråb.
De mest iøjnefaldende var Toubro-delegationen, allerede halvanden time før kommunalbestyrelsemødet begyndte at møde talstærkt frem med letgenkendelige grønne kasketter. Det er mindre end to uger siden, Toubro-området pludselig blev ramt af den politiske kovending, der satte et "lukket"-skilt på Toubro Børneby i stedet for Børneby Mølle. Hele lokalområdet har således mobiliseret sig selv på rekordtid for at forsøge at overbevise politikerne om, at det er den helt forkerte beslutning, de har truffet. Den samlende kraft gjorde indtryk på Jette Jensen, der er formand for skolebestyrelsen i Toubro Børneby.
"Det er helt overvældende, at der findes de kræfter her, og det viser virkelig, at vi er stolte af vores område og bekymrede. Der er snakket meget om, at Toubro bliver fravalgt, men det her viser jo med al tydelighed, at det ikke er tilfældet. Jeg kan slet ikke forestille mig, at politikerne vil stå ved deres beslutning om at lukke skolen," lød det fra Jette Jensen, der blev suppleret af formanden for Toubros Venner, Carsten Hering Nielsen.
"De havde truffet det rigtige valg i første omgang og underbygget det med argumenter og langsigtede strategier i forhold til tilflytning. Jeg håber virkelig på, at fornuften vender tilbage," pointerede Carsten Hering Nielsen forud for mødet, hvor beslutningen om vedtagelsen af budgettet skulle tages.
Noget tyder da også på, at politkerne har hørt efter, når Toubro-området de seneste 13 dage har påpeget, at processen vedrørende en skolelukning ikke har været i orden over for borgerne. Det er således besluttet, at børnebyerne i Toubro og Mølle nu går ind i en dialogperiode på 19 dage. Her skal de to børnebyer se, om de kan finde et fælles fodslag i en måde at bevare skolerne på. Den beslutning hilste formand for skolebestyrelsen i Børneby Mølle Christian Breinholt aldeles velkommen, omend han gerne havde set den komme tidligere.
"
Den beslutning burde de have taget fra starten. Når præmissen var, at der skal lukke en skole i syd, så er det altså uskønt først at pege på os og derefter Toubro, for så at lande et sted midt imellem. Det er godt, at vi nu får den periode, men det betyder jo også, at medarbejderne på begge skoler, lige skal igennem en måned mere i den her proces," påpegede Christian Breinholt.
Demonstrationen foran rådhuset var et tydeligt billede på, hvor omfattende besparelserne i Norddjurs Kommune er. Det var således ikke kun på børneområdet, bekymringen var stor. De ældre fremmødte borgere udtrykte både vrede og utryghed over såvel serviceniveauet og de mange aktivitetstilbud, som der efter planen skal skæres væk. Det gælder blandt andet aktivitetscenteret Posthaven i Grenaa, som lige nu står over for en lukning.
"Det er vi meget bekymrede over, og det er jo igen os ældre og børnene, det går ud over. Vi bruger Posthaven til at få et godt måltid mad et par gange om ugen, og vi går til sang dernede hver. Det er jo sådan nogle ting, der er med til at holde os i gang," konstaterede tre ældre borgere, der havde taget turen til rådhuset med rollatorer og elektrisk kørestol. De ønskede dog ikke deres navne i avisen.
En halv times tid før kommunalbestyrelsesmødet havde decibel-niveauet af forskellige kampråb og slagsange rettet mod de enkelte indsatsområder nået en markant størrelse. Måske var det derfor politikerne i kommunalbestyrelsen besluttede at træde uden for rådhusets mure og møde borgerne og lytte til frustrationerne.
En af dem var Socialdemokratiets Tom Bytoft, som humpende på krykker, blev overvældet af det enorme fremmøde.
"Det er meget forståeligt, at folk er frustrerede. Det her budget er jo ikke noget, vi roser os selv for. Man føler sig nærmest ond, og jeg er meget påvirket og ked af det, for vi ødelægger så meget på både kort og lang sigt, men vi har påtaget os en bunden opgave, for vi er valgt til at tage den her beslutning," sagde Tom Bytoft, som samtidig kan se frem til en stor opgave i at genopbygge tilliden i hele kommunen.
"Vi bliver nødt til at komme i ordentlig dialog efter det her, og det gør vi nok bedst ved at stå ved det, vi gør nu i stedet for at vakle, som det blev tilfældet med spørgsmålet om Toubro og Mølle. Den slags skaber ikke tryghed, og det værste for borgerne er usikkerheden. Derfor håber jeg, at vi holder hinanden op på den aftale, vi har indgået, så vi viser, vi står sammen om det. det håber jeg på," fastslog Tom Bytoft, inden han fortsatte ind i mængden af fremmødte demonstranter foran rådhuset.
Se flere billeder herunder.