Emilies eventyr i Peru

Emilie Mondrup blev sidste år sendt af sted til Peru som udvekslingsstudent for Rotary og kom tilbage med en oplevelse for livet i bagagen

Artiklens øverste billede
Et must-see, hvis man besøger Peru er Machu Piccho, et af verdens syv vidundere. Så der var Emilie Mondrup naturligvis også forbi og få det obligatoriske billede. Hun klippede sig helt korthåret under sit ophold for at donere sit hår væk. Privatfoto

MØRKE Det er et par måneder siden, 17-årige Emilie Mondrup kom hjem fra 11 måneder som udvekslingsstudent i Peru. Så hun er ved at prøve at vænne sig til at være hjemme i lille Mørke igen.

"Det var næsten som et omvendt kulturchock at komme hjem," fortæller hun.

For Peru er meget anderledes end Danmark. En ting, der er at tage at føle på, er sproget. Emilie Mondrup kunne ikke meget spansk, da hun tog af sted, men det måtte hun lære for at kunne snakke med sine værtsfamilier og sine klassekammerater.

"Sproget var en barriere i starten. Men niveauet i skolen er også sværere end herhjemme. Det overraskede mig," fortæller hun.

11 mio. mennesker i Lima

Når man er sendt af sted med organisationen Rotary, skal man bo hos tre forskellige værtsfamilier. Emilie Mondrup kom ikke så godt ud af det med den første familie. Men hun bevarede den positive indstilling.

"Jeg ville gerne hjem og ringede også grædende hjem. Men jeg ville ikke give op. Der var så mange oplevelser, jeg ville gå glip af, hvis jeg ikke gennemførte det."

Ved lagunen Humantay tæt på Cusco. Et super smukt område, fortæller Emilie Mondrup, i over 5000 meters højde. Privatfoto

Og mange oplevelser fik hun, for hun blev i Lima, Perus hovedstad, i 11 måneder. Fra den første familie, der levede i en to-etagers lejlighed flyttede hun til den anden familie, som boede længere ude i slummen, hvor der lugtede grimt og flød affald i gaderne. Når det blev mørkt om aftenen, kunne man godt blive lidt bange.

Men familien var venlig og rar at bo hos og Emile Mondrup er glad for at have fået muligheden for at lære sine egne grænser at kende og at udvikle sig.

Det har været en oplevelse for livet at skifte de cirka 1.600 naboer i Mørke ud med de over 11 millioner indbyggere i Lima – også for dem derhjemme.

"Vi har godt vidst længe, hun gerne ville ud at rejse. Men det er da lidt mærkelig sådan at sende sin teenager ud i verden... og så helt til Peru!" siger Emilie Mondrups mor, Kirsten Pedersen.

Huácachina, Ica er en kæmpe ørken tæt på kysten i det sydlige Peru. Privatfoto

Peru er fantastik

Skolesystemet i Peru er anderledes end herhjemme. Emilie Mondrup nåede først at gå det afsluttende år i, hvad der svar til gymnasiet, inden de fik tre måneders sommerferie i december.

"Jeg fik gode venner i skolen. De er meget anderledes. Mere barnlige – men på en sjov måde. Der er så mange på min alder herhjemme, der har så travlt med at være seriøse. Så det var en rar forskel," siger hun.

På skolerne i Peru går man i skoleuniform. Emilie Mondrup fik gode lokale kammerater og var også meget sammen med de andre udvekslingsstuderende. Privatfoto

Fordi hun blev så god til spansk, fik hun lov at prøve kræfter med den peruvianske universitetsverden også, hvor hun blandt andet lærte om peruviansk madlavning.

Og selvom det ikke var hendes førstevalg at komme til Peru, så er hun nu rigtig glad for, at det var der hun kom til.

"Mange danskere vidste ikke rigtig, hvad Peru var. I hvert fald ikke før, vi skulle møde dem til VM i fodbold. Men det er et land, som har rigtig meget at byde på, og det er helt klart værd at tage dertil. De har så smuk natur og maden er også god," siger Emilie Mondrup.

Hun fik også muligheden for at bo ude i junglen i hele februar måned. Her oplevede hun blandt andet karnevalsfesten, hvor de danser om en stor, udsmykket gren, kaster med maling og æg, giver gaver til hinanden og slår i træet med en økse.

"Det var sjovt og fuldstændig anderledes. Det var fedt at være med til og at blive draget ind i kulturen på den måde," fortæller hun entusiastisk.

Fremtid med rejser

Emilie Mondrups mor fortæller, at hun har snakket om at komme på udveksling, siden hun var 12-13 år gammen. Står det til Emilie Mondrup selv, så er det heller ikke sidste gang, hun tager af sted på en længere rejse.

"Hvis ikke jeg skulle starte på gymnasiet, så ville jeg gerne ud at rejse igen – og gerne alene. Jeg vil gerne opleve Brasilien"

Men den nærmeste fremtid byder i stedet på den internationale gymnasielinje IB på Langkær Gymnasium. Her kan man også tage man også studere et af årene i et andet land, men desværre ikke Peru, selvom hun gerne ville. Men hun er ikke længere skræmt af at komme til et land, hvor de ikke snakker engelsk.

"De kan snakke, hvad sprog de vil," griner hun.

Når fremtidsdrømmene skal på bordet, håber hun også at kunne kombinere karriere med rejser. Gerne som journalist.

Som et selvvalgt projekt samlede Emilie Mondrup penge ind til at kunne opføre to vandtårn i junglen, så man kan få rent vand. Tårnene kostede 5.000 dollars per styk. Privatfoto

"Men jeg har også tænkt meget på frivilligt arbejde. I Sydamerika særligt," fortæller Emilie Mondrup, der rigtig har fået øjnene op for frivilligt arbejde under sit ophold i Peru.

Her lavede Rotarys udvekslingsstuderende meget velgørenhedsarbejde. De har solgt mad, arrangeret fodboldturneringer, afholdt talentshows og solgt t-shirts for at samle penge ind. Emilie Mondrups projekt var at få opført to vandtårn i junglen, så det er lettere at få rent vand.

Hun kan også bruge sine egne erfaringer fra udvekslingen nu, hvor familien bliver vært for en udvekslingsstuderende, der skal til Danmark. Det vigtigste er at vise interesse og spørge ind til, hvordan han har det, har hun fortalt sine forælde.

"For det er hårdt at tage af sted alene som 16-årig, men jeg vil virkelig anbefale det!" slutter Emilie Mondrup.

Læs om, hvordan du bliver udvekslingsstuderende med Rotary her:

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.