Heines nye sats - chips af tang
Grenaas tangkonge klar med tre nye chipsprodukter
GRENAA Mønsterbryder kalder Grenaa-drengen Heine Max Olesen sig selv. I de unge år var han kendt som den kække spilopfyr, som nogle gange trådte over stregen - også på fodboldbanerne, hvor han havde talentet til at nå mere, end han gjorde.
Så blev han fiskehandler i FriskFisken på Grenaa Havn, som han forlod for at kaste sig over et tangeventyr i virksomheden Nordisk Tang, som bare voksede og voksede. Den ene dag optrådte han scenevant på tv i “Go' Morgen Danmark” og viste, hvordan man får lækker mad ud af tang i alle afskygninger - og den næste dag stod han frem som medforfatter af en kogebog lavet ud fra samme tema.
Men det sluttede brat, da ny kapital og ejerkreds kom til. "Uenighed om strategien" - som den slags kaldes.
Tre typer tangchips
Men nu er Heine på banen igen. Tangen har han ikke sluppet, men han har etableret firmaet Seaman Chips - som nu er på markedet med tre forskellige typer chips. West Coast Seasalt er lavet af blæretang og algearten spiolina, som er rig på protein. Og Lobster Paprika er baseret på danskfangede hummere, som er kogt ind og leverer smagen, mens Squid & Pepper bærer smagen af blæksprutte.
Heine har brugt tiden siden sit farvel til Nordisk Tang til at få ideer og produktudvikle.
"Nu er chipsene på markedet og vi har forrygende travlt med at levere. 69 paller er røget ud af lageret på de første uger. I første omgang er vi i fiskeforretninger og i Meny - blandt andet i Grenaa og Rønde - men der er også interesse fra udlandet. Norge og Sverie er med og via en kontakt i Hamburg kan vi levere til Tyskland, Østrig og Schweiz. Storbritannien har også vist interesse, ligesom der er sendt chips til de rigtige beslutningstagere i New York og San Francisco," fortæller Heine.
Han er i det nye firma i alliance med Herning-virksomheden Cavi-Art - og tog i begyndelsen den kedelige tur fra Grenaa til Herning i bil, men er nu rykket ind med kontor og lager på Grenaa Havn.
Et sundere produkt
"Men jeg skal også finde på nye produkter. Kan vi lave en glutenfri chips, som ikke skal friteres i olie, er vi nået langt med at finde frem til et sundere produkt," siger Heine.
Han har fået en ny medspiller med på tangholdet - firmaet Pearlfisher, som har leveret brandet og emballagen.
"Vi skal være miljørigtige og undgå plastik i havene, så vores chips er i papirsposer, men målet er selvfølgelig at opfinde en chipspose, som er lavet af tang," siger Heine.
Produktionen af tangchipsene foregår hos OK Snacks i Ejstrupholm - og de kan godt klare en øget efterspørgsel.
"Nu skal vi have noget volume, men heldigvis genbestiller kunderne. Og så er vi aktive på fødevaremesser og lignende, og derfor vil det være fedt, hvis vi kan få et fast eventhold til den opgave. Vi slår på, at vores chips har et højt proteinindhold. Man går for langt ved at sige, at vores chips er sunde, men får vi fedtprocenten ned under 20, er vi langt foran traditionelle chips og flæskesvær. Jeg vil hellere sige, at med vores chips kan man synde på en positiv måde, fordi man får de sunde egenskaber fra tangen," siger Heine.
Foredragsholder
På det seneste er han også blevet foredragsholder - med netop overskriften "Mønsterbryder med hang til tang". De første foredrag er afviklet i Norge og på Færøerne - og 10. Klasses Center i Grenaa får besøg 9. oktober, inden New York kalder til november.
Og så skal der også tænkes tanker til endnu en bogudgivelse med makkeren Gorm Wisveh - det ender sandsynligvis med en snackhåndbog om et års tid.
Forinden skal han dog lige runde Salling i Aarhus 4. oktober, når der er finale i konkurrencen om at vinde Danmarks med prestigefyldte fødevarepris. Førstepræmien er på 100.000 kroner. 189 var med fra starten og 17 er tilbage i finalen, som styres af Timm Vladimir.