Debat Norddjurs: Handicapområdet bløder - andre får opmærksomheden

Artiklens øverste billede
Peter Hjulmand Nielsen, Formand for handicaprådet i Norddjurs Kommune og pårørende

"De handicappede kan ikke selv råbe op, når noget går for vidt. Derfor har vi andre pligt til at gøre opmærksom på de handicappedes vilkår i vores kommune.

Området er særlig presset set i forhold til andre velfærdsområder.

De to sidste finanslove vælger med stor tilslutning fra de fleste partier i folketinget at gå uden om handicapområdet, når de beslutter, at kun børn, sundhed og ældre er særligt truede områder. Ikke eet ord om handicapområdet. Omprioriteringsbidragene tilfalder derfor ikke handicapområdet. Det er både trist og alvorligt, at vores politikere ikke tænker på de handicappede og ikke mener, at god velfærd også omfatter handicappede.

Regionerne sparer på voksen-handicapområdet via rammeaftalerne med kommunerne.

Norddjurs Kommune vælger i budgetforslaget at ramme voksen-hancicapområdet særligt hårdt.

Konsekvens af forslagene er blandt andet, at ingen udviklingshæmmede på vores bosteder får ferie overhovedet, og ledsagelse til de mest udsatte fjernes.

Disse to besparelser er på kant med menneskerettighederne og retssikkerheden.

Vil Norddjurs Kommune virkelig være bekendt, at denne målgruppe fremover ikke får mulighed for at besøge venner og familie, ikke får mulighed for at gå i biografen eller få motion, ikke får mulighed for at holde bare en ferie med enkelte overnatninger uden for bostederne?

Konsekvenserne er alvorlige. Disse borgere får intet socialt samvær med andre og isoleres og bliver ensomme. Vores borgmester udtalte for et års tid siden, at alle i hans kommune ikke skulle afskæres fra at have en ven. Løber borgmesteren og de øvrige politikere fra det løfte?

Beslutningen vil i givet fald være i strid med FNs handicapkonvention, som Danmark har tiltrådt fuldt ud. Konventionen siger, at alle borgere skal have muligheder for deltage aktivt i det sociale og kulturelle liv på lige fod uanset handicap.

Herudover fjernes en motions- og idrætspulje for handicappede og målgruppens mulighed for at gå til idræt og kultur reduceres til et stort nul.

Målgruppen vil udviklingsmæssigt gå istå og der er bekymring for, at de handicappede nu bures inde på bostederne og ikke får social kontakt til rask-samfundet. Der er stor bekymring for, at der udvikles depressioner og følgesygdomme som diabetes 2 med medicinbehov som følge.

Besparelserne forværres yderligere ved at normeringen på bostederne reduceres kraftigt. Personalet skal roses for deres indsats i det daglige. De gør alt, hvad de kan for borgerne, men en yderligere reduktion af personaletimer frygtes at medføre mere sygefravær, stress og personaleflugt fra en målgruppe, der har behov for tryghed og forudsigelighed.

Her på målstregen til budgetvedtagelsen opfordres politikerne til at revurdere de mest alvorlige besparelser på handicapområdet."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.