Kommentar: Birgit Jensen i Mørke - et spejl af nutiden
Syddjurs Byråd tog på sidste byrådsmøde endnu engang en holmgang om det tilsyneladende uopslidelige tema BORGERINDDRAGELSE
Debatten var affødt af, at den unge SF'er Morten Siig Henriksens forslag fra før sommerferien om at give kommunens demokratisk valgte råd af unge, DEMO-rådet, en stemme ved udvalgte byrådsmøder, endeligt blev fejet af bordet efter, at det havde været forbi Økonomiudvalget.
Morten Siig Henriksens sympatiske forslag gik i alt sin enkelthed ud på at give DEMO-rådet mulighed for at udfordre de ældre byrådspolitikere årligt med fire forslag med et ungt sigte. Den unge SF'ers forslag mødte megen opbakning, men flere fandt det for snævert i sit sigte.
"Hvad så med alle andre råd. Skal de så også have lov til at stille forslag til byrådet," lød modargumenterne.
BORGERINDDRAGELSE er i den grad blevet et mantra for alle lokalpolitikere.
På byrådsmødet udspandt der sig en kappestrid om, hvem der var længst fremme med at nærlytte til samtlige over 42.000 borgere i Syddjurs fra de yngste til de ældste.
Der var skål- og hyldesttaler til det repræsentative demokrati, selv om kun hver tredje vælger ud af fire stemte ved det seneste kommunalvalg i 2017, mens Socialdemokraterne talte varm for deres allerede realiserede idé med at placere gruppemøderne ude i samfundet.
Næste gang kommer de til Balle - SF's Kirstine Billes hjemby.
Bille er det repræsentative demokratis varmeste fortaler i Syddjurs Byråd - sammen med Venstres Christoffer Pedersen - så måske Bille dukker op for at aflure Socialdemokraterne et par tricks, når de kommer til Balle?
Alle politikere vil så gerne snakke BORGERINDDRAGELSE.
Derfor var det synd, at der ikke var flere byrådsmedlemmer til stede ved fredagens første af to rejsegilder i Mørke ved Byens Hus.
Her tog Mørke borgeren, Birgit Jensen, ordet, da hyldesttalerne var afsluttet, for at fortælle om sine frustrationer med ikke at blive lyttet til og forstået, når hun og andre undervejs i processen havde givet udtryk for, at de gerne så byggehøjden på Byens Hus justeret ned, så Birgit Jensen & co.. kunne bevare deres udsigt fra deres haver.
Om Birgit Jensen har ret eller det modsatte, skal ikke diskuteres på denne plads.
Men kære politikere, kommunale embedsmænd, veltalende distriktsrådsmedlemmer med flere. Der er flere mennesker end Birgit Jensen, der oplever en tydelig frustration og mangel på forståelse i disse år.
Birgit Jensen, og andre med hende, går rundt med en følelse af at blive overset, og at det kan være lige meget det hele. De bliver alligevel ikke hørt, fordi de ikke taler det sprog, der tales på bjerget.
Det her er ikke et forsøg på at snobbe nedad, være populist eller det, der er værre.
Blot bliver politikere, embedsmænd og byernes talsmænd nødt til at spørge sig selv om, hvordan de får alle Birgit Jensen'er med, inkluderet, når de laver forandringer. Det er ingen kunst at tale med de, der kender til magtens sprog. Derimod er det meget sværere at nå ud til dem, der føler sig tilsidesat.
Det er her en diskussion om reel Borgerinddragelse skal begynde.
Tak, fordi du tog ordet Birgit Jensen.