Er bussen kørt for Grenaa Gymnasium?
Det lokale folketingsmedlem Leif Lahn Jensen blev klædt bedre på til at kæmpe for den kollektive trafik på Djursland - og uddannelsesstederne
GRENAA Mens der hos Midttrafik kigges på landkort og køreplaner - og efter penge i kommunekasserne - på grund af Region Midtjyllands bebudede besparelser på den kollektive trafik, forsøger Grenaa Gymnasium endnu engang at råbe politikerne op.
Mandag havde man derfor besøg af det socialdemokratiske folketingsmedlem Leif Lahn Jensen, som sammen med en række repræsentanter for blandt andre Gjerrild-Bønnerup Friskole, Ældrerådet, Idrætsrådet, Handicaporganisationerne, Fjellerup Borgerforening lyttede til en stribe bekymrede gymnasieelever fra Grenaas opland - både nært og fjernt.
Mødet klædte Leif Lahn Jensen på til at kæmpe videre. Selv om han hader ordet minimums-standard, så håber han, at han i Folketinget kan samle interesse for, at regeringen - uanset om den er blå eller rød efter næste valg - kan se det fornuftige, at man er nødt til at opretholde et vist minimum af kollektiv transport, hvis alle de fine ord om, at Danmark ikke skal centraliseres yderligere - skal være andet end fine ord.
Totalt skal Region Midtjylland spare tæt ved 60 millioner kroner på den kollektive trafik, og det sker altså ved helt eller delvist at trække finansieringen til ruter, der ikke har et væsentlig regionalt formål eller hvor dette er dækket i forvejen. Her har man især kigget på, om de blå busser kører på tværs af kommunegrænser - eller om de ikke gør, for så er holdningen, at kommunekassen selv skal betale.
Letbanen koster
En af årsagerne til besparelserne er, at byggeriet af Aarhus Letbane har haft færre indtægter og større udgifter end først antaget. Omkring 16 millioner kroner af den samlede spareplan skal dække underskuddet herfra. Det viser tal fra Region Midtjylland.
Ud af de næsten 60 millioner kroner regionen i alt skal spare, forventes Djursland at blive ramt af besparelser i et omfang af 11 millioner kroner. Det kommer til at koste Norddjurs Kommune syv forskellige busruter – ruter der krydser grænser med både Syddjurs Kommune og Randers Kommune.
Problemet især i Norddjurs er som bekendt, at pengekassen har været tæt på at være tom, men med møje og besvær har man fundet en million kroner til at rette op på de værste skader - mens beløbet er noget højere i Syddjurs.
Nogle ruter nedlægges helt, mens andre reduceres kraftigt og andre igen overlever som rene uddannelsesruter, der kun kører morgen og eftermiddag - målrettet studerende. Det gør sig f.eks. gældende for rute 351, som kører imellem Grenaa og Ebeltoft og blandt andet fragter studerende til ungdomsuddannelserne i Grenaa. Fra 30. juni finansierer Region Midtjylland ruten som uddannelsesrute med to dobbeltture om morgenen og to dobbeltture om eftermiddagen.
Derfor valgte vi Grenaa
Eleverne kunne på mødet berette, at de valgte Grenaa Gymnasium på grund af transportmulighederne til og fra skole. At være hjemme efter en lang skoledag klokken 17.30 er allerede i dag helt normalt, men efter regionens nedskæringer en umulighed. Det gør det svært at have en fritidsinteresse og at deltage i det sociale liv på gymnasiet.
Der var til mødet ikke mødt en repræsentant for Norddjurs Kommune, men Allan Gjersbøl Jørgensen, der deltog i en del af arrangementet, kunne sidde med to kasketter, idet han både er underviser på Grenaa Gymnasium og socialdemokratisk kommunalbestyrelsesmedlem i Norddjurs. Peter Hjulmand Nielsen, der deltog som repræsentant for handicapområdet, kritiserede det kommunale fravær og forstod ikke, at man ikke kunne have sendt en anden repræsentant i stedet for den afbudsramte.
"Nedskæringerne i den kollektive trafik vil give ulige konkurrencevilkår for Grenaa Gymnasium - og være med til at presse eleverne væk. Regionen vil sørge for bedre transportmuligheder til gymnasierne i Randers og Aarhus," mener Allan Gjersbøl Jørgensen.
Civil ulydighed
Rektor Helene Bendorff Kristensen har indført sin egen form for civil ulydighed, idet hun går imod undervisningsminister Merete Risager, LA, der har forlangt, at elever skal noteres for fravær, hvis de er væk i blot en del af en undervisningstime.
"Jeg har indført en såkaldt busliste med de elever, som får lov til at forlade skolen et kvarter eller 20 minutter før undervisningen slutter, hvis de skal nå en bus. Det er trist, for det betyder mindre undervisning," siger Hele Bendorff Kristensen.
Den tolkning fik hun rosende ord med på vejen for af Leif Lahn Jensen, mens eleverne erkendte, at de går glip af meget ved for eksempel at forlade en matematiktime før tid.
Skaber ulighed
Centralt i Grenaa Gymnasiums kamp er, at man ser den manglende kollektive transport for at være ulighedssskabende - og at den kan risikere at medvirke til, at færre unge på Djursdland tager en uddannelse.
Leif Lahn Jensen rundede af med at sige, at hvis man fra Christiansborg mener det alvorligt med, at man vil det godt for udkantsdanmark, så er der brug for et vist niveau af offentlig transport. Han opfordrede til at udfordre alle folketingskandidater på det i en kommende valgkamp - og vil nu overveje at bede transportminister Ole Birk Olesen, LA, tage stilling til det i folketingssalen. Det overvejes også om man fra Djursland skal bede om foretræde for folketingets trafikudvalg for at fortælle om problemerne.