Marienhoffskolen 2.0: Sådan kan cirka 30 mio. skattekroner rykke ved en ramponeret folkeskole
Tålmodigheden har flere gange været sat på spil under Marienhoffskolens ombygning, men slutresultatet blev der gjort honnør for ved sidste uges officielle indvielse
RYOMGÅRD "Forleden var jeg til den endelige indvielse af ombygningen på Marienhoffskolen i Ryomgård. Det er blevet en rigtig fin skole, og det hele blev fejret i den store sal. Alle elever var til stede i salen, og under både de officielle taler og de musikalske arrangementer sad børnene stille og roligt og fulgte koncentreret begivenhederne. Da vi skulle forlade salen, gik børnene stille og roligt ud fra salen efter en velkoordineret plan."
"Hvem siger, at nutidens skolebørn ikke kan sidde stille og koncentrere sig? Jeg var dybt imponeret, og jeg kunne jo også se, at skolen nu gav rammer for en vekselvirkning mellem stille koncentration og aktiv indlæring og bevægelse. Tillykke Marienhoffskolen med jeres ny rammer."
Sådan skrev den mangeårige gymnasielærer, nuværende Syddjurs borgmester Ole Bollesen (S), rosende til Lokalavisen søndag aften om sine oplevelser onsdag 9. januar, hvor han sammen med formand for Udvalget for Familie og Institutioner, (FI-udvalget), Kirstine Bille (SF), var med til 'at klippe snoren' til Marienhoff-skolen 2.0.
Kirstine Bille er selv mangeårig faglærer hos Viden Djurs, så det var to politikere med solide rødder i undervisningens verden, der sammen med en lang række af deres byrådskolleger, Ryomgård borgere, embedsmænd, lærer- og ledelseskolleger fra andre af kommunens skoler samt naturligvis Marienhoffskolens børn og personale var med til at vurdere, hvad en investering på 30 mio. skattekroner kan tilføre en ramponeret folkeskole, hvor de første elever trådte ind over dørtrinnet i august 1971.
Godt gået
Der er sket vidtgående forandringer både ude og inde på Marienhoffskolen. Det visuelle indtryk, der møder beskueren ved ankomsten til skolegården med nye facader og vinduer, giver et perfekt førstehåndsindtryk.
Indvendig har alle faglokaler og undervisningslokaler fået en kærlig håndværker-hånd. Alt er lavet i en ånd, så det fremover ikke er forkert at tale om Marienhoffskolen 2.0.
Det helt store scoop er det nye pædagogisk læringscenter (plc) med bibliotek, fleksible undervisningsrum og læsehuler. En af skolens tidligere tre atriumgårde er blevet inddraget til formålet, så skolen reelt har fået 500 kvadratmeter skole mere at gøre godt med. De to andre atriumgårde eksisterer fortsat - den ene er mindsket væsentligt i størrelse - men fungerer nu som aktive uderum.
"Det er en fornøjelse, at se de nye lyse og indbydende lokaler. Stor ros til både børn og voksne som både har klaret en skolereform og opnået flotte læringsmål - samtidig med, at skolen blev renoveret rundt om dem. Også stor ros til samarbejdet mellem skole, kommunens Team Ejendomme og byens borgere. Det har været afgørende for, at der også blev etableret en multisal (sammen med IF Midtdjurs) som en del af projektet. Også tak til byrådet som fastholdt ambitionsniveauet, trods en stigning i udgifterne på grund af den store efterspørgsel på håndværkere," sagde Kirstine Bille i sin indvielsestale.
Projekt Elevløft
Den nævnte læringsmål, som Kirstine Bille refererede til, handler om Undervisningsminister Merete Riisager såkaldte 'Projekt Elevløft', der kører i perioden 2017-2020.
Målet for Marienhoffskolen og de over 100 andre skoler landet over, der deltager i projektet, er at øge antallet af elever, som får 4 eller derover i prøverne i dansk og matematik i 9. klasse. Hvis skolerne lykkes med at øge antallet af elever med 5 procent, vil de modtage et engangsbeløb fra ministeriet det første år. I år 2 skal skolerne øge antallet med 10 procent og i år 3 med 15 procent. Hvert år med mulighed for en belønning på et engangsbeløb i størrelsesordenen cirka 1.4 mio. kroner.
Marienhoffskolen lykkedes med at komme i mål det første år og har på denne konto scoret 1.4 mio. kroner.
Skoleleder Birgitte Agersnap mener, at det er realistisk at fortsætte i sporet ved de kommende eksamener, selv om kravene skærpes betydeligt i år 2 og år 3.
Marienhoffskolen har i øjeblikket 409 elever. Tallet kan blive løftet yderligere, hvis en tilbagemelding 7. februar fra en kreds af forældre på Ørum Skole viser sig at indeholde et ønske om, at deres børn skal gå på Marienhoffskolen, fordi overbygningen på Ørum Skole lukkes ned som følge af Norddjurs Kommunes betændte økonomiske situation.