Vandrehjemmet på Anholt må dreje nøglen om til nytår

Artiklens øverste billede
Efter to succesfulde sæsoner, ser det nu ud til, at Jørgen Nielsen må lukke ned Casablanca Hostel efter Planklagenævnets afgørelse.

Anholt På papiret er det ellers en rigtig god idé. Når turisterne går fra borde på Anholtfærgen for at besøge øen midt i Kattegat, er der ikke mange skridt til det nærmeste overnatningssted, efter vandrehjemmet Casablanca Hostel åbnede i 2017. Vandrehjememt har da også været særdeles velbesøgt i de to turistsæsoner siden åbningen, men det slutter nu. Ejer Jørgen Nielsen har lukket vandrehjemmet for sæsonen, men til nytår må han dreje nøglen helt om. Det sker efter en klagesag, der er endt med, at Planklagenævnet har ophævet den godkendelse om drift af vandrehjem, som Jørgen Nielsen i 2016 fik af Norddjurs Kommune.

"Som det ligger nu, så er tilladelsen til at drive vandrehjemmet taget fra mig. Klagerne mener, at vandrehjemmet er i strid med lokalplanen, selv om kommunen har godkendt det. Det lader til, at man mener, at vandrehjemmet er en hindring for erhvervslivets udvikling på havnen, så alt skal åbenbart være, som det altid har været," fortæller Jørgen Nielsen.

Forvirring om anvendelse

Inden Norddjurs Kommune gav tilladelsen til drift af vandrehjem blev der ellers foretaget nabohøringer for at klarlægge ønsker og problematikker ved etablering af et vandrehjem. Det har kommunen blandt andet gjort, fordi de anvendelsesbestemmelser, der er indskrevet i lokalplanen "lægger op til fortolkning", lyder det i afgørelsen fra Planklagenævnet.

Årsagen skal findes i, at lokalplanen er opdelt i fem områder. Casablanca Hostel ligger i område to, der er angivet som erhvervsområde, der må anvendes til "bebyggelse for mindre industri-, værksteds-, håndværks-, handels- og oplagsvirksomhed samt restauranter og forretninger" i hvilke der må indrettes boliger til indehaver, bestyrer og personale. Boligerne må ikke anvendes til helårsbolig. I den oprindelige lokalplan for havneområdet på Anholt fra 2003 havde det daværende Grenaa Byråd ellers lagt op til, at området skulle indeholde ferieboliger. Planerne førte dog klager til Naturklagenævnet med sig, hvorfor hele punktet om at lave ferieboliger på havnen blev sløjfet. I stedet står det i lokalplanen, at området må anvendes til erhvervsformål og turistfaciliteter.

Da Norddjurs Kommune vurderede ansøgningen om tilladelsen til drift af vandrehjem, har kommunen imidlertid vurderet, at der er forskel på førnævnte helårsboliger og udlejning af værelser til få overnatninger til turister. Derfor blev tilladelsen udstedt til Jørgen Nielsen. Planklagenævnet er dog ikke i tvivl om, at en tilladelse til at drive vandrehjem på havnen er i overensstemmelse med lokalplanen.

"Vandrehjem er hverken mindre industri-, værksteds-, håndværks-, han-dels- og oplagsvirksomhed, restaurant eller forretning og der er ikke tale om boliger til indehaver, bestyrer og personale tilknyttet restauranter og forretninger i området. Anvendelse til vandrehjem er således ikke umiddelbart tilladt efter lokalplanen," lyder det i Planklagenævnets afgørelse, der endvidere kritiserer, at Norddjurs Kommune i første omgang har givet tilladelsen.

"Planklagenævnet finder på den baggrund, at kommunens afgørelse lider af en væsentlig retlig mangel, og at den derfor er ugyldig."

Regnede med kommunen

Om knap to måneder på kommunalbestyrelsesmødet 11. december skal kommunalbestyrelsen beslutte, om der skal udarbejdes en ny lokalplan for havneområdet, som kan åbne for, at der må drives virksomhed med udlejning af overnatningsfaciliteter. Bliver det vedtaget vil processen med at udarbejde lokalplanen tage omkring 10 måneder. Det vil sige, at Jørgen Nielsen det næste års tid står med et fuldt funktionsdygtigt vandrehjem, som han ikke ved, om han må drive.

"Det er jeg selvfølgelig meget ærgerlig over. Jeg gik jo ud fra, at kommunen havde styr på det, da de gav mig tilladelsen. Nu ser det jo heller ikke ud til, at jeg kan holde åbent til næste år hen over sommeren, hvor det hele sker på havnen," lyder det fra Jørgen Nielsen, som ikke aner gode fremtidsmuligheder for et vandrehjem på øen, hvis ikke Casablanca Hostel får tilladelse til at fortsætte i en ny lokalplan.

"Det kræver nogle eksisterende bygninger, for der er jo ikke nogen, der vil bygge et nyt vandrehjem på Anholt. Der kommer aldrig et vandrehjem til Anholt, hvis ikke det her får lov at køre. Det tror jeg ikke på," konstaterer Jørgen Nielsen.

Politisk undren

Fra lokalpolitisk side er der da også undren over, at Casablanca Hostel nu må lukke. Næstformand i Miljø- og Teknikudvalget Niels Basballe (S) var i 2016 en af de varmeste fortalere for at give Jørgen Nielsen tilladelse til at drive vandrehjem, og han kan derfor ikke forstå, at Planklagenævnet har givet klagerne medhold i, at vandrehjemmet ikke kan lægge i et område, der er udstukket til erhverv.

"Da vi debatterede tilladelsen dengang, kan jeg huske, at jeg stillede spørgsmål til, hvorfor et vandrehjem ikke anses som et erhverv. Jeg har meget svært ved at se, at der skulle være et problem, men der var jo også allerede nogle konflikter med erhvervet på havnen, da vi gav tilladelsen," konstaterer Niels Basballe.

Han refererer således til nogle af de daværende bekymringer fra det nærtliggende erhvervsliv, som frygtede, at der ville komme klager over støj og støv fra de overnattende gæster på vandrehjemmet.

"Mig bekendt har der ikke været klager fra vandrehjemmet, så det vil ærgre mig grænseløst, hvis det må lukke. Jeg synes ikke, det var en fejl, at vi gav tilladelsen i første omgang, så jeg kan ikke forstå, at der allerede er truffet denne afgørelse. Jeg er i hvert fald klar til at gå ind og kæmpe for, at der fortsat skal være vandrehjem på Anholt," fastslår Niels Basballe.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.