Claus Wistoft: Vi skal fortsat investere i Syddjurs

Den tidligere formand og nuværende gruppeformand for Venstre betoner vigtigheden af anlægsbudgetter på i omegnen af 100 mio. kroner i de kommende år

Artiklens øverste billede
Claus Wistoft (V) venter spændt på, om der vanker mammon fra Christiansborg til kommunerne. Arkivfoto

BUDGET 2020 På et ekstrordinært Økonomiudvalgsmøde i sidste uge blev den reviderede køreplan for de kommende budgetforhandlinger i Syddjurs Byråd vedtaget.

Det har været nødvendig at tilpasse køreplanen, fordi regeringsskiftet har betydet, at forhandlingerne om rammerne for kommunernes og regionernes økonomi først kendes i starten af september - mod sædvane starten af juni - når Regeringen, Kommunerne Landsforening og Regionerne har krydset klinger.

"Det, der reelt er det spændende ved forhandlingerne mellem Regeringen og Kommunernes Landsforening er, om Regeringen og dens støtter vil leve op til deres valgløfter om, at lade demografiske forandringer på ældre- og børneområdet slå igennem fuldt ud og ikke som nu med cirka kun 65 procent. Hvis det bliver tilfældet, vil jeg - og formoder jeg - også andre klappe i deres hænder," siger Venstres gruppeformand, tidligere Syddjurs-borgmester Claus Wistoft.

Statsminister Mette Frederiksen lancerede under valgkampen et nyt velfærdsudspil sammen med Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen.

Her lovede landets nye statsminister, at hun vil indføre en velfærdslov, der skal sikre, at der er penge til et stigende antal børn og ældre i fremtiden.

Velfærdsudspillet er en reaktion på, at mange kommuner længe har klaget over, at de i de kommende år ikke har penge nok til at følge med den demografiske udvikling, der betyder flere ældre og børn.

Råderum og investeringer

I tidsplanen er der afsat tid til to målrettede workshops på henholdsvis FI-Området (Udvalget for Familie og Institutioner) og SÆ-området (Udvalget for Sundhed, Ældre og Social), hvor der skal diskuteres mulighederne for at finde et råderum i Syddjurs økonmien på cirka 100 mio. kroner over tre år, som forligspartierne bag 2019-budgettet aftalte. Her stod Venstre, Konservative og Det Radikale Venstre på sidelinjen.

"Der er uhyre fornuft i fortsat at finde effektiviseringer i kommunens økonomi for at sikre stabilitet og den fremtidige velfærd, så det vil Venstre meget gerne diskutere. Det mener jeg faktisk er forudsætningen for, at vi kan fortsætte linjen fra de tidligere år, hvor effektiviseringer har hjulpet os til at skabe en god økonomi," siger Claus Wistoft.

På det for længst annoncerede anlægsseminar 20. august, hvor byrådet skal prioritere de kommende års anlægsinvesteringer, har nuværende borgmester Ole Bollesen (S) tidligere udtalt, at 80 mio. kroner må være normen for de kommende års anlægsbudgetter. Claus Wistoft sigter 20 mio. kroner højere.

"Anlægsinvesteringer er absolut nødvendige, fordi de er hele forudsætningen for kommunens udvkling, når vi taler skoler, institutioner, idrætsfaciliteter, kultur og meget mere. I min optik er et realistisk anlægsbudget i Syddjurs på i omegnen af 100 mio. kroner. Vi skal jo ikke kigge ret langt for at se, hvor galt det kan gå, hvis man ikke har penge til anlæg."

"Det er korrekt, at vores anlægsinvesteringer i de sidste par år har presset vores likviditet, fordi flere projekter er blevet realiseret i et hurtigere tempo end forventet, men det er en positiv udfordring som er til at løse."

Claus Wistoft advarer om, at det vil være til gunst for Syddjurs at drosle anlægsbudgetterne for langt ned for ad den vej at nå driftsbesparelser ud i fremtiden.

"Det er ikke en farbar vej efter Venstres opfattelse, fordi netop ikke medvirker til at udvikle kommunen."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.