Første spadestik taget til Strandbakkehuset ...

Symbolikken var ikke til tage fejl af, da seks børn i alle aldre stak den specialdesignede spade i jorden som signal til, at nu kan byggeriet af det nye børne- og ungehospice begynde

Artiklens øverste billede
Smukt så det ude, da de seks børn og unge med en til lejligheden særligt designet spade tog første spadestik til Strandbakkehuset. Foto: Lars Norman Thomsen

RØNDE Tirsdag i sidste uge blev der taget første spadestik til det nye børn- og ungehospice, der lyder det poetiske og velklingende navn, Strandbakkehuset - eller rettere de første spadestik, for hele seks børn i alle størrelser og af begge køn trådte i forening på de seks spader, der var 'bundet sammen' til en.

Hermed kan totalentreprenør Cj Group Aarhus A/S gå i gang med at realisere det underskønne byggeri tegnet af Aart Architects A/S.

Strandbakkehuset bliver opført ved siden af det eksisterende Hospice Djursland og forbundet med dette. Udgangspunktet er et byggeri af samme høje arkitektoniske kvalitet og æstetiske udtryk som Hospice Djursland.

Det første vestdanske børne- og ungehospice forventes klar til indflytning om et år.

Målgruppen for de fire hospicepladser i Strandbakkehuset er børn og unge med livsbegrænsende, livstruende eller uhelbredelig sygdom og behov for en specialiseret palliativ indsats samt deres familier.

Danmarks i øjeblikket eneste hospice for børn og unge, Lukashuset, ligger i Hellerup nord for København.

Lukashuset havde i perioden fra november 2015 til maj 2017 22 børn indlagt. Af disse var 12 børn under 1 år, 7 mellem 1 og 9 år og 3 mellem 10 og 18 år. Af de 22 børn er 9 døde. (Kilde: Region Midtjylland 1. december 2018).

På Lukashuset havde de indlagte børn primært stofskiftesygdomme, neurologiske sygdomme eller svære medfødte misdannelser. Enkelte havde kræft.

Skønsang og taler

Før det første spadestik blev taget, var der en smuk komsammen indendørs, hvor de mange fremmødte kæmpede om pladsen, nød lidt 'bobler' og lyttede til skønsang og taler af bl.a. regionsrådsformand Anders Kühnau (S), der sammen med resten af Regionsrådet har nikket ja til at levere en årlig sum til driften af Strandbakkehuset. Hospice Djursland har beregnet driftsudgifterne til 9,6 millioner kroner årligt.

Anders Kühnau udtrykte glæde og stolthed over, at det blev Region Midtjylland som fik opgaven med at etablere et børn- og ungehospice i den vestlige del af Danmark for syge børn og unge i alderen 0-18 år, deres familier og pårørende.

"Placeringen i Rønde er ideel med kort afstand til E45 og hospitalerne i Aarhus, hvor de børn og unge, der kommer til at bo her, lynhurtigt kan få den behandling og lægefaglige bistand som ofte er nødvendig," lød det regionsrådsformanden.

Cirka 35 mio. kroner

Strandbakkehuset er budgetteret til at koste i omegnen af 35 mio. kroner. Lige nu står der cirka 32 mio. på bogen.

De resterende 3 mio. kroner skal gå til inventar og indhold.

"Det er dog vigtigt at understrege, at økonomien til selve byggeriet er sikret. Og det er det især på grund af Ole Kirk's Fond og Den A.P. Møllerske Støttefonds gavmilde donationer," siger Rikke Krogager Nichols, Administrativ koordinator hos Hospice Djursland.

De to store fonde har begge bidraget med hver 7 mio. kroner.

Hospice Djursland bidrager selv med seks millioner kroner til etableringen. Hertil kommer, at staten leverer 2 mio. kroner og Støtteforeningen Hospice Djursland 3 mio. kroner mens private har sendt en række fine småbeløb efter projektet.

"Vi søger fortsat fonde og tror på, at vi nok skal nå i mål, så vi kan tage imod de første familier til november næste år – i et fuldt møbleret hus," siger Rikke Krogager Nichols.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.