Sammen kan vi mere: Kyst- og Fjordcentret jagter frivillige

Flere af frivilligegrupperne tilknyttet Kyst- og Fjordcentret i Ørsted kunne godt bruge en tilstrømning af hænder, der er en uundværlig resurse for formidlingsstedet for at sætte aktiviteter op.

Artiklens øverste billede
Tirsdagsgruppen - som her ses til en kaffetår til søs - er en af de grupper, som Kyst- og Fjordcentret håber, der vil komme flere frivillige til. Foto: Kyst- og Fjordcentret.

»Deltag i et frivilligt arbejdsfællesskab« lød opfordringen fra Kyst- og Fjordcenteret ved Voer Færgested, da de sidste uge sendte deres nyhedsbrev ud. I et indlæg på hjemmesiden kalder formidlingscenteret på flere frivillige hænder til at hjælpe dem med at lave aktiviteter og passe centeret, lyder det fra centerleder Carsten Enemark.

»Vi vil gerne have flere. Det er helt sikkert. Det giver noget godt at være en del af arbejdsfællesskab, og det giver os noget som formidlingssted,« siger han.

For Kyst- og Fjordcentret er afhængige af, at der er frivillige, der giver en hånd med, hvis de skal holde det niveau af aktiviteter, som de gerne vil, forklarer centerlederen.

»Uden frivillige havde vi slet ikke det aktivitetsniveau, vi byder ud med. De spiller den rolle, at med deres hjælp kan vi lave endnu mere direkte vejledning og formidling til vores gæster. Det er uanset, om de skal lave bål med et ildstål, fange en fisk eller ud at sejle. Det gør, at vi kan lave flere ’håndholdte aktiviteter’, hvor du får mødet med et levende menneske og ikke bare en skærm eller et stykke papir,« siger Carsten Enemark.

Bålmad og praktik

Der er i forvejen flere forskellige grupper af frivillige tilknyttet Kyst- og Fjordcentret. Noget nær hver anden onsdag mødes der grupper og fletter pil, og så har centret arbejdet i efteråret på at starte en ’mad over bål’-gruppe op, hvor en del af oplevelsen også er at sanke egne råvarer til madlavningen, forklarer Carsten Enemark. 

»Vi synes, sådan noget er rigtig sjovt. At vi kan sammen gå ud, finde en plante og lære nyt om dens funktioner. De fleste i dag går i supermarkedet og køber deres mad pakket ind i plastik. Selvfølgelig er noget af maden, der skal laves over bål også hentet i den lokale brugs, men kombinationen af også at finde og kende naturens egne råvarer er sjov,« siger Carsten Enemark, der håber på at få frivillige kræfter med på den idé.

»Når vi er flere, kan vi fortælle mere direkte til gæsterne i øjenhøjde,« siger han.

Mad på bål-holdene skal efter planen mødes den anden onsdag i hver måned, og ifølge centerlederen starter det op for alvor fra 11. januar.

Samtidig har Kyst- og Fjordcentret også nydt godt af hjælpen fra den såkaldte ’tirsdags-gruppe’, der hver tirsdag mødes og går til hånde med alting praktik vedrørende centeret.

»Det er vedligehold af både, broer og bygnigner, og så er der flere, vi har givet et duelighedsbevis, så de kan være med til at sejle med vores gæster,« siger Carsten Enemark og fortsætter:

»Her kunne vi godt bruge nogle flere. Mange af de, der har været med fra start er blevet ældre - nogle er gået bort - og det er et rigtig skønt arbejdsfællesskab, vi har der. Der er en kærlig stemning, og der bliver drukket masser af kaffe og te og talt, men der bliver også bestilt noget.«

Skrubbelaug og sikkerhed

En forudsætning for at komme i betragtning til Kyst- og Fjordcentrets frivillige-korps er, at man melder sig ind i centrets støtteforening, Skrubbelauget, for den nette sum af 150 kroner om året, og det er der en ganske simpel grund til, forklarer Carsten Enemark.

»Så er man med i en forening, og så er der for det første ikke noget med at arbejde sort eller den slags, for du er frivillig i en forening. Og så snart man er registreret medlem af foreningen, så er man også dækket ind over vores arbejdsskadesforsikring, hvis der skulle ske noget, mens man arbejder. Det, synes jeg, er rart at vide.«

Samtidig gør Kyst- og Fjordcentret meget ud af at træne de frivillige i de forskellige aktiviteter, tilbyder som tidligere nævnt duelighedsbeviser og sørger generelt for at klæde dem helt rigtigt på til at arrangere ture og oplevelser for gæsterne. Når det kommer til mad på bål-arrangementerne er det ikke kun kurser i brandfare og bålbygning på rette vis, men også at finde de råvarer i naturen, der ikke bare er sikre, men som også har den bedste smag.

»Vi bruger mange kræfter på at træne vores frivillige, så de føler sig godt rustet og får en god oplevelse, og at vores gæster dermed får en god oplevelse,« siger Carsten Enemark.

Tirsdagsgruppen mødes som sagt hver tirsdag på centret på Voer Færgested 123, og mad på bål-gruppen mødes den anden onsdag i hver måned startende fra den 11. januar.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.