Den skæve kro lukker: »Vi har fået et wake-up call«

Efter ti gode år takker trioen på Den Skæve Kro i Ebeltoft af

Artiklens øverste billede
Efter 10 år takker trioen på Den Skæve Kro af. Fra venstre er det Henning Rathje, Kaj Rathje og Lars Bruun. Foto: Anne Frank Henriksen

»Ønsker I et bord til to?«

»Nej, vi vil gerne have hele restauranten.«

Nogenlunde sådan lød det for 10 år siden, da ægteparret Henning og Kaj Rathje trådte ind på Den Skæve Kro i Ebeltoft. De havde dagen forinden siddet i deres sommerhus i Krakær og i Ebeltoft Folketidende læst, at kroen søgte nye forpagtere.

»På det tidspunkt arbejdede Kaj og vores kompagnon Lars Bruun på et spisested i Randers, og vi havde gennem længere tid snakket om, at vi skulle have vores eget sted. Og pludselig var det her.«

Der gik mindre end en uge. Så var kontrakten underskrevet, og trioen rykkede ind, satte sit eget præg på kroen og så sig ikke tilbage. Ikke før nu, 10 år efter, hvor en voldsom oplevelse i foråret fik Rathje-parret til at gøre status.

Tre homo’er

Den gamle bindingsværksbygning på Villadsgyde kan føre sin historie mere end 300 år tilbage, og siden 1968 har den fungeret som kro.

Henning Ratje sidder denne formiddag i december ved et bord i restauranten og fortæller. Hans stilfulde sorte jakkesæt og store smil slår sammen med bornholmerurets taktfaste tik-tak tonen an, allerede når man ankommer til det lille skæve bindingsværkshus i på Villadsgyde. Her er overdådigt julepyntet i grøn og guld, og hans bordeauxfarvede slips passer til duge, servietter og gardiner i samme farve, som igen passer til den linje, der i gammeldags almuestil præger alle døre og karme.

»Da vi overtog stedet, var der noget med indretningen, som ikke helt passede os, så jeg gik på loppemarkeder og i antikvitetsforretninger, syede gardiner og fik skabt en stil, der har respekt for husets historie.«

Men det var ikke uden en vis nervøsitet, at de tremænd indtog stedet.

»Her kom vi, tre homoer fra Randers, og vi var meget i tvivl om, hvordan byen ville reagere. Men vi har aldrig, aldrig nogensinde oplevet noget grimt i den retning. Alle har simpelthen taget så godt imod os og været så søde. Der har været én enkelt gang, hvor en gæst i anmeldelse skrev, at det havde været en forrygende aften, selv om håndleddene var lidt løse. Men ved du hvad, det tager vi bare som et kompliment. Vi har gjort tingene på vores måde og aldrig lagt skjul på, hvem vi er. Måske har det endda tjent til vores fordel, sådan lidt som et brand.«

Den Skæve Kro ligger i en bygning, hvis historie kan føres tilbage til 1600-tallet, og den ligger i den ældste del af Ebeltoft, hvor gaderne endnu er brostensbelagte. Fotos: Tage Clausen

Tumor i hjernen

Sådan er årene gået, slag i slag, med frokoster, selskaber, sommerturister og stamkunder, men 20. april i år ændrede alting sig på et øjeblik.

Lars Bruun stod ved komfuret, da hans højre hånd pludselig blev følelsesløs. Få minutter efter faldt han om.

»Jamen, det var frygteligt,« fortæller Henning Rathje og fortsætter:

»Hans hjerte slog ikke, så vi gav førstehjælp, imens hele restauranten var fuld af folk. Heldigvis fik vi gang i ham igen, lige inden ambulancen kom, men jeg siger dig: det var skrækkeligt.«

Kaj kørte med i ambulancen til Randers, Henning blev tilbage og kørte middagsselskaber til sent på aftenen, så han kom først frem til hospitalet omkring midnat.

Lars kan selv huske turen i ambulancen, og han fortæller, at de på sygehuset gerne ville tjekke ham for en hjernerystelse, for han havde slået hovedet ret slemt, da han faldt.

»Så jeg blev scannet, og klokken 01 om natten kom lægen ind og fortalte mig, at de havde fundet en tumor på størrelse med en knytnæve i venstre side af min hjerne,« fortæller Lars Bruun.

Tumoren var godartet og kunne for størstedelen opereres væk. Der tilstødte dog komplikationer, en infektion i hjerneskalsknoglen, så Lars Bruun i fire måneder måtte gå uden hjerneskal. I oktober kom den titaniumplade, han skulle have opereret på plads, endelig efter lang ventetid fra USA, og i dag er der på nær et lille bart stykke i hans mørke, kortklippet hår, ikke noget at se. Han står igen i det skæve køkken og er erklæret rask, selv om der selvfølgelig er udsigt til løbende kontrolbesøg.

Farvel og tak

Oplevelsen fik Henning og Kaj Rathje til at kigge hinanden i øjnene og spørge sig selv, hvad der nu skulle ske.

»Det var simpelthen et wake-up call for os. Livet er uforudsigeligt, og det gik lige som op for os, at vi faktisk ikke havde andet liv, end her på kroen. Den har taget al vores tid. Vi har elsket hvert et øjeblik, men vi er ved at være trætte. Vi er jo heller ikke helt unge mere, så 70 timer om ugen kan vi jo ikke blive ved med at holde til,« forklarer Henning, som sammen med sin mand fejrede dobbelt 60-års fødselsdag i efteråret.

»Derfor tog vi beslutningen allerede i forsommeren, men det er vemodigt. Absolut. Vi har bygget en lille succes op. Forretningen er gået godt, og det er nok især, fordi vi arbejder så godt sammen i vores trio, men også fordi folk har kunnet mærke, at vi elsker vores arbejde. Der er aldrig to dage, der er ens, og vi har haft 10 helt fantastiske og skønne år.«

Sidste åbningsdag på Den Skæve Kro er 23. december, og hvad der derefter skal ske, ved de ikke.

»Det har vi slet ikke haft tid til at forholde os til endnu, men det bliver meget mærkeligt pludselig at få alverdens tid. Vi kommer sådan til at savne det her sted og vores kunder, som vi skylder en stor tak. De har været helt fantastiske.«

Kroens fremtid er der heller ikke afklaring på endnu.

»Vi håber sådan, at nogen har lyst til at overtage. Vi lader al inventar blive, så den er lige til at gå til. Jeg kan slet ikke bære, hvis den her lille perle ikke skal fortsætte. Det kan jo være, der sidder nogle derude lige nu og læser avisen, som får lyst til at springe til, som vi gjorde. Så skal de endelig bare ringe eller komme herned,« afslutter Henning Rathje håbefuldt, inden han må videre for at gøre klar til dagens store juleselskab.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.