Anholt skal igen have ny præst

Kristian Ditlev Jensen siger farvel efter et år og har fået nyt embede på Fyn.

Artiklens øverste billede
Kristian Ditlev Jensen siger efter et år farvel til Anholt og god dag til et embede i Kværndrup på Fyn. Foto: Søren Andersen

Menighedsrådet på Anholt frygtede at stå uden præst på øen, da Anne Damkjer Lautrup efter ni år sagde farvel til Danmarks mindste sogn.

Og luftede kritik, da biskop i Aarhus Stift, Henrik Vigh-Poulsen, havde vurderet på opgaver og ressourcer og besluttede, at en præst på Anholt skulle løse opgaverne i en halvtidsstilling. Først var præsteembedet på Anholt på fuld tid, så trekvart tid og nu på halv tid - eller halv løn retteligt.

Der er mange på Anholt, jeg opfatter som meget mere end bare naboer - I er gode venner. Men samtidig er jeg desværre også, efter lange og virkelig svære overvejelser, nået til den erkendelse, at det desværre ikke rigtig hænger sammen for mig, hverken økonomisk eller logistisk eller i forhold til mine nærmeste, at have halvdelen af mit liv på en ø og den anden på fastlandet

Kristian Ditlev Jensen

Og netop økonomien peger øens præst det seneste år, Kristian Ditlev Jensen, på som en væsentlig del af forklaringen på, at han til jul holder sin sidste prædiken i Anholt Kirke - og fra nytår tiltræder en fuldtidsstilling i Kværndrup på Fyn.

Forklarer farvel

Det er ikke lykkedes for avisen at få Kristian Ditlev Jensen i tale, men på sin Facebookprofil forklarer han sit farvel til Anholt således:

»Kære Anholtere.

For et præcis et år siden kom jeg til Anholt, og jeg havde fra starten besluttet mig for at give ølivet en fair chance. Jeg ville mindst blive i et år: For ville jeg kunne lide det? Ville jeg kunne få det til at fungere?

Til det første kan jeg svare et rungende og ubetinget JA - Anholt er et af de allerdejligste steder, jeg nogensinde har boet, og jeg har endnu til gode at møde en Anholter, som ikke var søsygen værd. Der er mange på Anholt, jeg opfatter som meget mere end bare naboer - I er gode venner. Men samtidig er jeg desværre også, efter lange og virkelig svære overvejelser, nået til den erkendelse, at det desværre ikke rigtig hænger sammen for mig, hverken økonomisk eller logistisk eller i forhold til mine nærmeste, at have halvdelen af mit liv på en ø og den anden på fastlandet.

Det har som sagt været en meget svær beslutning, og jeg har igennem flere måneder drøftet alle tænkelige muligheder for at løse problemet med både provst og biskop, som begge har vist mig og Anholt meget velvilje. Jeg har overtalt min kæreste Anne Sofie til at flytte til Anholt. Jeg har undersøgt mulighederne for at tage et flycertifikat. Jeg har købt 30 får for at prøve at skabe en biindtægt. Det gik bare i sidste ende ikke rigtig op. Og derfor stopper jeg som præst på Anholt.

Min sidste gudstjeneste på Anholt bliver juledag 25. december 2022, hvor jeg håber, at I kommer og siger på gensyn. For jeg vil helt sikkert komme tilbage - på ferie eller i længere ophold. Der er ikke mange steder, hvor man kan skrive så koncenteret som i den dybe, stille ro, der er på Anholt.

Fra januar måned skal jeg være sognepræst i på Fyn. Det er der, min gamle far bor, og jeg glæder mig til at se mere til ham og til min øvrige familie.

Jeg ønsker alle en god adventstid og en god jul. Jeg er præst på Anholt hele vejen igennem juletiden - til og med juledag.«

God dag til Fyn

Siden har han forklaret sig yderligere om embedet, der venter på ham, på denne måde:

»Kværndrup er en hyggelig lille by, der ligger pladask midt på Fyn. Den har sit snurrende navn fra en vandmølle, der i sin tid stod midt i byen, hvor man stadig kan se åen, der snor sig om kirken. Det olddanske Kwærn betyder ”mølle”.

Min gamle far Mogens har boet med sin Connie i over tyve år i Kværndrup, så jeg kender allerede byen, Brugsen, de mange livlige foreninger og den frodige natur omkring byen godt.

Og nå ja. Så er Kværndrup Kirke altså heller ikke bare en hvilken som helst landsbykirke. I knap 400 år - fra 1559 til 1958 - hed Kværndrup Kirke nemlig Egeskov Slotskirke. Og det forklarer jo dens markante størrelse, den enestående udsmykning og den helt usædvanlige greveloge - og kapellet, hvor familien Ulfeldt ligger.

Egeskov Slot finder man derfor også lige i Kværndrups baghave. Man kan faktisk slentre derud. Hvem sagde julemarked på slottet og Heartland Festival? Og ellers er der jo Egeskov Marked - kreatur- og hestemarkedet, der kan føres helt tilbage til år 1393, og som stadig afholdes hvert år.

Jeg glæder mig til at komme igang med kirkelivet og hverdagen på Fyn, når altså jeg lige er kommet på plads.

Men først skal jeg gøre mit arbejde færdigt på Anholt, som det samtidig piner mig, at jeg skal forlade. Magen til ro og gode folk skal man lede længe efter.

Der er mange, der spørger mig: Hvad så med fårene? Jeg har jo 30 får på Anholt. Jamen, de kommer skam med - der er allerede bestilt 30 fårefærgebilletter - og de kommer jo nu til at bo i det gamle Sunds Herred, hvis historiske våben faktisk ser ud til at byde dem velkommen. Det forestiller nemlig Agnus Dei - Guds Lam, som mit fårefirma hedder. Fårene har allerede fået en frodig mark i udsigt, idet mit lille firma - om alt går vel - kommer til at overtage græsningen af præcis 1 promille af Egeskov Slots fornemme jorder. Fint skal det være. Når man er får.

Der er indsættelsesgudstjeneste 8. januar 2023 klokken 10.30. Alle er velkomne.«

Fjerde embede

Inden han blev præst på Anholt havde Kristian Ditlev Jensen haft to embeder -i to forskellige dele af landet - Holbøl i Sønderjylland og Skagen.

Han er født i 1971, vokset op i Holbæk og på visitkortet kan der stå både forfatter, præst og journalist. Uddannelsesmæssigt har han gået på Forfatterskolen og læst litteraturvidenskab og teologi på universitet. Kristian Ditlev Jensen har udgivet 14 bøger - hvor han hudløst ærligt har fortalt om så vanskelige emner som at blive misbrugt seksuelt som barn og og at leve et liv i alkoholmisbrugets tåger - og fungerer som kritiker ved Weekendavisen og Filmmagasinet Ekko. Han er far til tre børn.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.