Klar-parat-bag! Laura fra Bagedysten kom 'hjem' til Rosmus Skole

Finaledeltager i Den Store Bagedyst, Laura Aagaard Nielsen, er opvokset ved Balle og har netop besøgt sin gamle folkeskole i Rosmus

Artiklens øverste billede
Laura Aagaard Nielsen har været forbi sin gamle folkeskole i Rosmus og dele ud af sin viden om bagværk. Foto: Anne frank Henriksen

Der er godt gang i skolekøkkenet på Rosmus Skole. Det er mandag over frokost og hele formiddagen har Laura Aagaard Nielsen været rundt i forskellige klasser og fortælle om, hvordan det har været at være med i dette års udgave af DR’s Den Store Bagedyst. Nu står 15 linjefagselever, alle fra 7. klasse, klar til at prøve kræfter med flødeboller under kyndig vejledning.

På bordene står køkkenvægte, smør, glukose og chokolade, der skal tempereres, og da alle grupper har fået en opskrift, siger mesterbageren de velkendte ord: Klar-parat-bag.

Det summer i køkkenerne, og der er mange spørgsmål.

»Er den her dej fin nok?«

»Det er vigtigt, at der ikke er alt for store klumper af smør i din dej, men samtidig må du heller ikke ælte den for meget,« siger hun til Aston Vinter Pedersen, som sammen med sin makker allerede er godt i gang med at lave flødebollebunden.

»Der er ingen af os, der har prøvet at lave flødeboller før, men vi har prøvet at spise dem,« siger han med et smil, mens han i fuld koncentration ruller dejen ud mellem to stykker bagepapir.

Aston Vinter Pedersen er 13 år og har valgt madkundskab som linjefag, fordi han elsker at lave mad. Han er en trofast seer af både Bagedysten og TV3’s madprogram Masterchef.

»Jeg går meget op i at lave mad. Min mor er kok, og det vil jeg også gerne være. Jeg kan godt lide den følelse, det giver, når jeg serverer noget for folk, og de bliver glade. Det bedste jeg ved er nok at bage, så det er ret sejt at få undervisning af Laura,« siger han.

Det sidste er pigegruppen lige ved siden af helt enige i.

»Det er fucking fancy, at hun kommer her på vores skole. Så kan vi blære os med, at vi er blevet undervist af en mesterbager,« siger Juliane Fabech Pedersen, som sammen med veninderne Cecilie Frey Simonsen og Sophie Tønner Hansen, alle 13 år, også har valgt linjefaget, fordi de godt kan lide at stå i køkkenet.

»Jeg elsker at bage, for det er vildt hyggeligt. Især hvis man gør det sammen med venner eller familie,« fastslår Juliane Fabech Pedersen.

Hjem til Rosmus

27-årige Laura Aagaard Nielsen er vokset op mellem Balle og Rosmus og familien Aagaard er kendt af mange, som har boet i området eller haft berøring med Rosmus Skole. Hendes far, Thomas Aagaard, har blandt andet siddet flere år i skolebestyrelsen, og hendes mor Karina, som desværre døde, da Laura var 22 år, var i en årrække leder af juniorklubben.

Laura selv gik ud af 9. klasse fra Rosmus Skole i 2010, og husker kun stedet for noget godt.

»Det er virkelig dejligt at få lov at komme hjem og besøge skolen. Jeg har et mega godt forhold til det her sted. Det har bare altid været en sindssyg god folkeskole, og jeg husker den for et stærkt fællesskab, høj faglighed og rummelighed. Og så har den stadig de samme gule døre,« griner hun.

Det var skoleleder Lars Robdrup, der fik ideen til, at den lokale kendis skulle komme forbi Rosmus Skole.

»Jeg er selvfølgelig glad for, at han har inviteret mig. Jeg vil gerne give noget af min bageglæde videre til børnene her på Rosmus.«

Madkundskabslærer Mathilde Stasiak Hedegaard er også ret begejstret over besøget.

»Det er fedt at få en ind, som kan inspirere eleverne og vise dem, at man kan bruge glæden ved at bage eller lave mad til noget.«

Mesterbageren sammen med mesterbagere in spe: Fra højre Cecilie Frey Simonsen, Sophie Tønner Hansen og Juliane Fabech Pedersen. Foto: Mathilde Stasiak Hedegaard
28 flødeboller på et fladt flødebollefad. Eleverne på Rosmus Skole Josefine Qvist Jakobsen og Ida Bilde Greve er okay tilfredse med resultatet, og synes det har været sejt at have besøg af Laura Aagaard Nielsen. Foto: Anne Frank Henriksen

Okay ikke at vinde

Flødebollerne begynder at tage form, og selv om der stadig er et stykke vej, før de kan præsenteres for et dommerpanel på nationalt tv, så er eleverne ganske godt tilfredse. I hvert fald står der, da timen slutter, 28 flødeboller på et fladt flødebollefad i køkkenet hos Josefine Qvist Jakobsen, 13, og Ida Bilde Greve, 14.

»Det er sjovt at bage med Laura, men også bare vildt spændende at møde hende. Det er virkelig sejt, alt det hun har været igennem, og også at hun har gået her på skolen.«

Optagelserne til den 11. sæson af Den Store Bagedyst foregik i foråret, og det var en helt vild periode, fortæller Laura Aagaard Nielsen.

»Det var vildt hårdt og et kæmpe pres i flere uger, hvor man igen og igen skal præstere det yderste. Men det var også virkelig fedt, og nogle af de andre deltagere er blevet mine bedste venner i dag.«

Laura Aagaard Nielsen gik hele vejen til finalen, men det føltes ikke som at tabe, da dommerne valgte Klaus Andersen som vinder.

»Det er faktisk meget pudsigt, for lige præcis Klaus og den tredje finaledeltager Nanna Georgi og jeg havde helt fra starten af optagelserne haft et særligt tæt bånd. Vi lavede en pagt om, at vi tre skulle i finalen sammen, så det var vildt, at det skete, og derfor var det egentlig lige meget, hvem der vandt. Jeg var bare stolt på Klaus vegne.«

Umiddelbart efter, at optagelserne sluttede, var hun ret mæt af at bage, men bagelysten er vendt tilbage, og nu bager hun næsten hver dag.

»Jeg bager virkelig meget. Selv om jeg har bestemt mig for, at det kun skal være til mine tætteste venner og familie, så bliver det alligevel til en hel del, og det er jo dejligt,« siger hun.

Et godt råd

Man kommer ikke i bagedystfinalen uden også at blive et kendt ansigt, og det mærker Laura Aagaard Nielsen ofte.

»For det meste stirrer folk bare virkelig meget. Der er også flere tv-programmer og medier, der henvender sig.«

I dag bor hun i Aarhus. Hun er uddannet ingeniør i sundhedsteknologi og arbejder med sundheds-it i firmaet Systematic. Og hendes kærlighed til matematisk nørderi er i følge hendes selv grunden til, at hun kom så langt i Bagedysten.

For Laura er bagværk nemlig ligesom matematik, med formler, systemer og problemløsning.

Har du et godt råd, hvis man gerne vil blive lige så god til at bage som dig?

»Jeg kigger på opskrifter som en formel, og hvis man har respekt for dem, bruger god tid til at sætte sig virkelig godt ind i tingene og gør sig umage, så kan man nå langt og ret hurtigt komme til at bage nogle ret fede kager.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.