Livshistorier udfoldet som kunst i Ørsted
Rougsøskolens femte klasse har kastet sig ud i et projekt, hvor ældre borgere i Ørsteds livshistorier skal blive til kunst, der udstilles på biblioteket.
De 18 elever i 5. klasse på Rougsøskolen i Ørsted er i gang med et lettere usædvanligt projekt.
I løbet af uge 48 tager de på besøg hos seks ældre borgere i Ørsted og interviewer dem om deres livshistorier. Herefter bruger eleverne en dag på at sammenfatte resultaterne af interviewene og i billedkunstlokalerne bliver beretningerne så omsat til billedkunst, der så præsenteres for de ældre.
Det fortæller projektleder, kultur- og kommunikationskonsulent i Norddjurs Kommune, Zenia Strunck Mikkelsen.
»Der er tale om en temauge for eleverne i 5. klasse. Formålet er at undersøge, om billedkunstneriske forløb - sammenkoblet med generationsmøder - kan være med til at udvikle og understøtte børnenes evner til at danne relationer og samtidig formidle de oplevelser, de får gennem interviewene,« siger hun.
Det skal blandt andet også være med til at sætte børnene i gang med at reflektere over deres egne historier ved at spejle deres liv i de ældres fortællering, siger hun.
Temaugen har fået det passende navn ’Livshistorier’ og her kommer eleverne til at lære interviewteknik og om historie og billedkunst. Det centrale tema for mødet mellem de to generationer er trivsel: Hvad betydet det at trives? Hvornår har man det godt? Hvornår har man ikke? Og hvordan sikrer man, at andre trives?
Den professionelle kunstner, Lene Lenau, leder den kunstneriske del af projektet med afsæt i portrætter som et kunstnerisk greb. Portrætter er en anderledes måde at se en anden person på og samtidig også se sig selv, fortæller hun.
Resultaterne af temaugen om trivsel vil, efter de er præsenteret for portrætternes motiver, også blive sat til offentligt skue, når de fra torsdag den 1. december vil være at finde udstillede på Ørsted Bibliotek. Klokken 11 1. december er der fernisering, og herefter vil billederne forblive udstillet.
sbl