Delebilisme kan give økonomisk gevinst

Særligt i de større byer kan mange bilejere spare tusindvis af kroner om året, hvis de skifter til en delebil. Der er også fordele at høste i forhold til klimaet og trængsel.

Artiklens øverste billede
Det er billigst at køre i bil, når man deler. Foto: Vejdirektoratet

Lad det være sagt: Har man brug for at køre i bil hver dag og kører man ofte lange distancer, så betaler det sig næppe at sælge bilen og melde sig ind i en delebilsordning.

Men for mange bilejere – særligt i de større byer – er behovet for at bruge en bil et godt stykke under landsgennemsnittet, og for disse bilejere vil det i mange tilfælde lune godt i pengepungen, hvis de solgte bilen og gik over til at køre i delebil.

Det viser en række tænkte scenarier, som bilisternes forbruger- og interesseorganisation, FDM, har regnet på i forbindelse med Vejdirektoratets kampagne for delebilisme og samkørsel: ”Hvorfor ikk’ dele bil, når du ikke kører så tit”.

Er man ikke afhængig af sin bil hver dag, eller holder bil nummer to for meget stille, kan det for mange i stedet være en billigere løsning at være med i en delebilsordning frem for at eje sin egen bil.

Torben Lund Kudsk, afdelingschef, FDM

Afdelingschef Torben Lund Kudsk, FDM, siger i en pressemeddelelse:

»Det er dyrt at have bil i Danmark. Ud over købsprisen, der for langt de fleste biler også indeholder en høj registreringsafgift, er der et væld af udgifter i form af ejerafgift, forsikring, serviceomkostninger, dæk, brændstof og reparationer. Hertil kommer det løbende værditab. Er man ikke afhængig af sin bil hver dag, eller holder bil nummer to for meget stille, kan det for mange i stedet være en billigere løsning at være med i en delebilsordning frem for at eje sin egen bil. Det kan så godt være, at den enkelte køretur bliver en smule dyrere, men hvis man ikke kører meget i det daglige, vil en delebil samlet set være en billigere løsning for mange danskere.«

For en enlig, der bor i eksempelvis København, og som har et årligt kørselsbehov på cirka 7.000 kilometer, der mest bliver brugt til at besøge familien langt fra hovedstaden eller ture til indkøbsvarehuse, vil de årlige omkostninger ved at bruge en delebilsordning løbe op i omkring 17.000 kroner, mens det samme antal kilometer i en ejerbil koster omkring 21.000 kroner.

For en familie, der benytter kollektiv trafik til og fra arbejde, men har en bil til weekendture og storindkøb og et årligt kørselsbehov på 10.000 km, vil et delebilsabonnement koste mellem 15.500 og 18.000 kroner om året – alt efter om det er med eller uden fast stamplads. I egen bil ville regningen være på omkring 27.500 kroner, så der kan altså være mange penge at spare på at dele bilen med andre.

Nemmest i større byer

Der er ingen tvivl om, at potentialet for at dele biler er størst i de større byer. Det er oftest også her, at man finder et udvalg af forskellige delebilstjenester, og når der er lettere adgang, bliver det også lettere at indrette sig på en hverdag uden egen bil.

Afdelingsleder Andreas Egense, Vejdirektoratet, siger:

»I København, Aarhus, Odense og Aalborg kan rigtig mange tage cyklen, bussen eller toget til og fra arbejde og nøjes med at køre i bil på længere ture, hvor bilen kan være afgørende. Det er vigtigt at understrege, at når det gælder klimaregnskabet, så vil det altid være bedst at cykle eller hoppe på bussen og toget. Skulle nogle folk så vælge helt at droppe at købe en privat bil eller udsætte købet af en bil i nogle år for i stedet at benytte en delebil, så er det en positiv gevinst for klimaet. Det vil alt andet lige medføre et fald i den samlede bilpark og reducere behovet for parkeringspladser i byerne. Udskyder man bilkøbet vil jeg også forvente, at det mindsker trængslen på vejene og giver mindre støj og luftforurening.«

En god tommelfingerregel er – med udgangspunkt i de nuværende brændstofpriser – at har man ikke et stort kørselsbehov, og kører man under 12.000 kilometer om året, så vil det ofte kunne betale sig at bruge delebil frem for at købe sin egen bil. Ifølge Danmarks Statistik kører 72,1 procent af alle biler i Danmark mindre end 15.000 kilometer om året.

Delebiler er også værd at overveje, hvis man hører til det stigende antal familier, der har mere end én bil, hvilket var tilfældet for 554.400 familier i 2021, mens det samme kun gjaldt 402.600 familier i 2011.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.