Så gik den ikke længere: Dyrere fjernvarme i Grenaa

Efter fem år med prisfald, har Grenaa Varmeværk varslet højere varmepriser fra nytår.

Artiklens øverste billede
Direktør i Grenaa Varmeværk Søren Gertsen har fem år i træk meldt ud om billigere fjernvarme i Grenaa. Nu slutter den gode udvikling - og det ærgrer ham. Foto: Søren Andersen

Fem år i træk har Grenaa Varmeværk meldt ud om faldende varmepriser og derfor er blandt de fem billigste i hele landet, men nu går den ikke længere. Værket har varslet sine kunder, at på grund af stigende priser fra leverandørerne af træflis, vil det blive dyrere at varme sit hus op.

Det ærgrer direktør Søren Gertsen sig godt og grundigt over.

Den kritik bakker jeg helt og holdent op om. Vi har også oplevet, at skovejerne holder igen med leverancerne og sætter prisen op, ligesom de helt har ændret på betingelserne i kontrakterne. Tidligere gjaldt de for et år ad gangen, men nu vil de kun skrive under for kortere periode - og endog have mulighed for at genåbne dem med en måneds varsel. Så er det godt nok svært for at varmeværk at lægge et budget

Søren Gertsen

»Ja, for at være helt ærlig er jeg irriteret. Og derfor vil vi også skrue op for hastigheden for at blive mindre og mindre afhængige af at købe træflis. Snart kan vi selv producere strøm fra et el-producerende solcelleanlæg på et areal på Teknologivej, hvor vi har købt yderligere et areal til formålet af Norddjurs Kommune,« siger Søren Gertsen.

Udnytter situationen

Hans kollega i Ebeltoft Varmeværk, Niklas Ringbøl Bitsch, har i Ebeltoft Folketidende skarpt kritiseret leverandørerne af træflis for at udnytte situationen på et energimarked, der er helt ændret efter Putins invasion af Ukraine. Her siger han, at træflis er et affaldsprodukt, som kun i begrænset omfang er blevet dyrere at producere og håndtere.

»Den kritik bakker jeg helt og holdent op om. Vi har også oplevet, at skovejerne holder igen med leverancerne og sætter prisen op, ligesom de helt har ændret på betingelserne i kontrakterne. Tidligere gjaldt de for et år ad gangen, men nu vil de kun skrive under for kortere periode - og endog have mulighed for at genåbne dem med en måneds varsel. Så er det godt nok svært for at varmeværk at lægge et budget,« siger Søren Gertsen.

Stadig en god pris

Selv om det som nævnt ærgrer ham, at man har varslet prisstigninger på varmen i Grenaa, så mener han, at forbrugerne godt kan leve med den.

I 2022 kunne forbrugsbidraget sænkes fra 310 kroner til 257,50 kroner pr. MWh – hvilket svarer til en nedsættelse på 17 procent. Det betyder at den årlig udgift, til det, der i fjernvarmebranchen defineres som et standardhus, faldt fra 2021 fra 9.123,50 kroner til 8.498,25 kroner i 2022. Men til næste år skal forbrugerne betale 129 kroner mere om måneden for samme mængde varme - svarende til 1548 kroner om året.

»Jeg synes, at det er en ærgerlig situation - og derfor skal vi gøre os mere uafhængige af flisleverandørerne,« siger Søren Gertsen.

Flere strenge

I Grenaa leveres varmen i en flerstrenget forsyning, hvor der indgår solvarme, varmepumper, samt det meget effektive flisværk, der blev idriftsat i januar 2018.

50.000 kvadratmeter med solceller ved Teknologivej i Grenaa er med til at give billigere elpriser i Grenaa. Nu er endnu et areal til formålet købt af Norddjurs Kommune. Pressebillede

»Vi forhandler intenst med Lallemand, der driver Gærfabrikken og har masser af overskudsenergi, som ikke bliver udnyttet. Den varme kan vi lige så godt aftage,« siger Søren Gertsen.

Men dermed slutter det ikke.

Miljø- og Teknikudvalget i Norddjurs holder møde hos Grenaa Varmeværk 10. oktober.

Selv om politikerne i Norddjurs Kommune har sagt stop for vindmøller på land, vil Grenaa Varmeværk søge om at opstille en mølle på 100 meter ved flisværket på Bredstrupvej i Grenaa. Foto: Casper Vagn Christensen

»Her vil jeg præsentere politikerne for et forslag om, at Grenaa Varmeværk opstiller en 100 meter høj vindmølle tæt på flisværket, så den kan producere strøm til os. Loven siger, at en sådan mølle kan rejses 400 meter fra nærmeste bolig - og det krav opfylder vi. Så ved jeg godt, at de lokale politikere har aftalt en kommuneplan, hvor man ikke vil tillade nye vindmøller på land, men jeg vil argumentere for, at det kun vil være en fordel for os med sådan en mølle på vores område - og at en ansøgning er på vej,« siger Søren Gertsen.

Grenaa Varmeværk havde forleden besøg af to folketingsmedlemmer, som begge er valgt i Østjylland, socialdemokraten Leif Lahn Jensen og Troels Lund Poulsen fra Venstre.

De har over en længere periode taget på tur sammen i det østjyske, for at blive klogere på, hvilke udfordringer man møder, og hvad man eventuelt er gode til. Dette for at kunne hjælpe til mere udvikling, hvor der er behov for det, men også for at kunne lære og dele god viden videre til andre.

Det sidste var netop det de to kunne bruge besøget ved Grenaa Varmeværk til, hvor direktøren Søren Gertsen viste rundt og fortalte om udviklingen gennem tiderne og de resultater, som nu er ret tydelige. De to politikere kunne med deres egne øjne se hvordan man, selv i disse tider faktisk formår at skabe billig varme til forbrugerne.

»Borgerne i Grenaa kan jo ikke helt forstå, hvorfor alle andre brokker sig over varmeregningerne, når vi ikke mærker det i Grenaa, men det skyldes jo netop, at vores varmeværk har tænkt fremadrettet i mange år til gavn for os forbrugere. Derfor mener jeg det er vigtigt, at alle andre i disse tider kan lære af os i Grenaa, og det ville jeg selvfølgelig gerne dele med min kollega fra Venstre,« siger Leif Lahn Jensen.

»Det var en rigtig god oplevelse at besøge Grenaa Fjernvarmeværk og se deres flotte anlæg og ikke mindst også at opleve, hvordan man spreder sine aktiviteter, således forbrugerne kan opnå en billig fjernvarme. Det er bestemt noget andre fjernvarmeværker kunne lade sig inspirere af i disse tider, hvor varmeregningen stiger voldsomt hos de fleste danskere,« siger Troels Lund Poulsen.

Her stiger varmen også

Også et andet lokalt varmeværk har varslet prisstigning.

Trustrup-Lyngby Varmeværk hæver varmeprisen pr. 1. januar 2023, så MWh-prisen stiger med 12,5 øre/kWh svarende til 125,00 kr./MWh. Prisstigningen skyldes, at brændsel er steget med over 50 procent. Det orienteres varmekunderne om i disse dage, hvor man oplyser, at prisen for at varme et standardhus op, stiger med 2262,50 kroner om året.

Værket leverer varme til forbrugere over det meste af Djursland - i Trustrup, Lyngby, Balle, Tirstrup, Hoed, Glatved, Rosmus, Gjerrild, Glesborg, Mesballe, Stenvad, Voldby og Ørum

»Varmeregningen består af faste og variable afgifter, og da det er de variable afgifter, der kommer til at stige, vil du som forbruger kunne gøre noget selv for at spare på varmen,« hedder det i varslingsmeddelelsen..

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.