I Det Kreative Hus er der liv og glade dage

I huset på Hovedgaden laves alt fra bamsestole til glaskunst - og hele molevitten kan købes

Artiklens øverste billede
Næste projekt, eller i hvert fald et af dem, for Karen Bodil Johansen og hendes ligesindede i Det Kreative Hus, er restaurering af en gammel dukkevogn, som en kunde har bestilt. Foto: Anne Frank Henriksen

»Der er mange, der tror, at man skal være kreativ for at komme forbi os, men vi er en butik, så alle er velkommen herinde. Måske kunne man lade sig inspirere til at købe noget andet, end man plejer, til en værtindegave for eksempel.«

Ordene kommer fra Karen Bodil Johansen, som er en af de bærende kræfter i Det Kreative Hus på Hovedgaden i Allingåbro. Her foregår alle mulige ting, som samler folk i et fællesskab omkring det at være kreativ. I butikken er 16 stande, som lokale har fyldt med alverdens brugskunst, håndværk, tøj og malerier. Der er både større kreationer, men også små fiffige produktioner som en dørstopper, knagerækker, kurve, glasfigurer, stearinlys til Randers FC fans - ja, nærmest alt man kan forestille sig indenfor det kreative univers.

Konceptet er lige som man kender det fra TakeNow. Det koster 100 kroner om måneden at få hyldeplads i butikken og et støttemedlemskab af foreningen bag Det Kreative Hus til en årlig pris på 175 kroner.

»Det kræver også, at man tager en vagt her bag disken to gange om måneden, men lige nu har vi venteliste, for der rigtigt mange, der gerne vil udstille og sælge deres ting,« fortæller Bodil Karen Johansen.

Butikken har faste åbningstider hver uge, men hvis man i en gruppe, for eksempel i forbindelse med en polterabend, har lyst til at komme og være kreative, så åbner de gerne dørene.

»Så kan man for eksempel lave glasblomster, som så kan samles til en buket, man kan give på selve dagen. Det er der mange, der synes er sjovt.«

Bamser søges. Det er en bamsestol af denne slags, blød og god til højtlæsning, som Det Kreative Hus skal i gang med at lave en 15. bestilling af. Foto: Anne Frank Henriksen
Var det noget med en buket af glasblomster? Du kan selv prøve at komme og lave dem. det er nemmere end det ser ud, lyder det, men du kan selvfølgelig også bare købe dem. Anne Frank Henriksen
Hvad med et RFC-stearinlys? Der er ingen grænser for kreativiteten på Hovedgaden 41 i Allingåbro. Foto: Anne Frank Henriksen

Kræmmersjæle

Det Kreative Hus ligger smørhuls-godt og danner en trekant med Røde Kors-butikken, Lillian Friss genbrugsguld og bagved den Byens Butik.

»Vi er gode til at sende kunder over til hinanden, hvis vi ikke kan hjælpe, og hvis Røde Kors får nogle møbler ind, vi kan bruge, så giver de os også et praj,« forklarer Karen Bodil Johansen.

Navnet Det Kreative Hus og den strikkede bænk ude foran butikken kan godt give associationer til, at her kan man kun komme, hvis man kan lide at få fingrene i ler eller er ferm til nål og tråd. Og selv om alle dem, som ikke har den slags kreative tilbøjeligheder, stadig er velkommen, så bruges huset mest af dem, som bare slet ikke kan lade være.

»Det er bare så skønt at mødes her og få luft for de her kreative tendenser, vi render rundt med. Det er jo begrænset hvor mange strømper, man kan strikke til dem derhjemme, og så er det fedt at komme her og blive inspireret til at lave nye ting. Og hvis man er lidt lige som os og har en kræmmersjæl gemt i maven, så er det jo også sjovt at kunne få lov at sælge noget af det.«

Det er næsten kun fantasien, der sætter grænsen for, hvad der kan laves i huset.

»Det varierer lidt hvilke projekter, vi kaster os over. Det kommer også an på, hvem der lige er i huset. Lige nu har vi nogle gæve sypiger, som laver så mange fine ting.«

Bamsestole

Hver tirsdag er der klub, hvor stadeholderne og andre mødes og arbejder på forskellige projekter. Det kan være renovering af gamle møbler eller af en gammel dukkevogn, som lige nu er næste opgave. Og så er der én opgave, som Karen Bodil Johansen netop har fået sin 15. bestilling på.

»Vi laver bamsestole, og biblioteker og skoler elsker dem. Det kan for eksempel være til højtlæsning eller lignende. Vi har også solgt dem til private. Auning skole har lige bestilt en mere, så nu må vi i gang igen,« siger hun med noget der ligner julelys i øjnene og tilføjer:

»Vi kan derfor virkelig godt bruge nogle bamser, så hvis folk har nogen liggende, så aftager vi gerne.«

Huset aftager også altid gamle møbler og stofrester og andet, der ikke behøver at blive smidt ud,

»Jeg fik for eksempel lige i sidste uge fingrene i en hel kasse fuld af låg fra gamle sylte- og flødekrukker, sådan nogle i porcelæn. Kun lågene. Men så fik vi den ide at lave knagerækker til viskestykker ud af dem ved at sætte dem på en plade, så alt kan bruges her,« griner Karen Bodil Johansen.

Foreningen lejer sig ind i huset, som ejes af den tidligere el-forhandler Flemming Justesen.

»Han har godt nok været god ved os. Han har virkelig været large, sat huset i stand inden indflytningen for halvandet år siden, da vi flyttede herover fra nummer 45, og han har taget så godt i mod os.«

Den eneste indtægt foreningen har er medlemskaber, stadeholdere, små symbolske beløb af folk, som låner huset, og så selvfølgelig fra fonde. Især det sidste har gjort en stor forskel.

Formanden for foreningen, Leo Petersen, kigger tit forbi huset på Hovedgaden for lige at høre, hvordan det går og få en kop kaffe. Det kreative holder han sig langt fra. Foto: Anne Frank Henriksen

Takket være Elro-fonden har foreningen nemlig kunnet anskaffe sig keramikovn, to glasovne, flere symaskiner og endda en varmepumpe, så fingrene ikke fryser, når der skal sysles.

»Vi har nok samlet fået i omegnen af 75-100.000 kroner i løbet af årene,« vurderer foreningens formand Leo Petersen. Han griner højt, da han bliver spurgt om han selv er kreativ.

»Nej, det er jeg godt nok ikke, men jeg vil gerne bakke op om stedet, som skaber sammenhold og aktiviteter,« forklarer han.

Karen Bodil Johansen bryder ind og siger:

»Han er byens store ildsjæl. «

Til det svarer formanden:

»Hvis jeg er det, så er der heldigvis flere af os her i byen. Vi må jo bare erkende, at hvis vi vil holde liv i byen, så kræver det frivillige kræfter. Sådan er det.«

Snart starter husets efterårskurser, hvor man kan prøve kræfter med både glaskunst og patchwork.

Patchwork starter 4. oktober og foregår hver tirsdag fra fra 18.30 til 21.30 med sidste gang 6. december. Er du mere til glaskunst, så er der muligheder onsdage aftener og lørdag 22. oktober. Interesserede kan henvende sig i butikken.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.