Knap 400 underskrifter på 20 timer: Dødsstød til Bus 351 mellem Ebeltoft og Grenaa får borgere til tasterne

I juni meldte Region Midtjylland ud, at syv busruter i regionen stod til at miste tilskud herunder rute 351 mellem Ebeltoft og Grenaa - en vital buslinje ikke mindst for unge under uddannelse i både Syddjurs og Norddjurs.

Artiklens øverste billede
Før sommerferien meldte Region Midtjylland, at busrute 351 mellem Ebeltoft og Grenaa mister støtte fra næste sommer. Det er en fejlprioritering ifølge borgere og politikere. Arkivfoto: Martin Kurt Haglund.

Heidi Hass Madsen er frustreret.

Det har hun været lige siden, at Region Midtjylland i juni måned meldte ud, at den busrute, rute 351 mellem Ebeltoft og Grenaa, der fragter hendes børn i skole fra Glatved mellem Syddjurs og Norddjurs Kommune og til Rosmus Skole, mister tilskuddet fra regionen på grund af lave passagertal.

»Vi bor lige på grænsen mellem Norddjurs og Syddjurs Kommune, så mine to børn krydser kommunegrænsen i skole, og det ved jeg, der er mange, der gør. For at få dem i skole skal vi enten sende dem på cykel ud på en farlig vej, vi selv er utrygge ved, ellers skal vi lægge vores arbejdstid helt om - det kan ikke lade sig gøre - ellers skal vi flytte. Jeg ved ikke, hvad der er værst.«

Lynhurtige underskrifter

Heidi Hass Madsen er formand for Socialdemokratiet i Grenaa, men understreger, at det ikke er med den kasket på, hun har kastet sig ind i sagen om rute 351. Det er som privatperson, at hun eksempelvis også har lavet en underskriftsindsamling, der efter blot 20 timer online allerede var delt flere end 100 gange på Facebook, og hvor lige knap 400 borgere havde skrevet under på en bevarelse af busruten.

»Det er et forsøg på at vise, hvor mange der direkte og inddirekte er afhængige af den,« siger hun.

For spørgsmålet om rute 351s overlevelse er Heidi Hass Madsens topprioritet.

»Det er klart, når det har så stor indflydelse på, om jeg kan blive boende. Jeg flytter ikke mine børn ud af skolen, fordi der ikke er en bus. Så må jeg flytte mig selv i stedet for.«

Hvis regionen og selskabet er presset økonomisk, så skal de jo skære et sted. Alle busruter har nogle, for hvem den er afgørende - hvorfor er denne vigtig?

»Fordi det er et område, der ikke har andre muligheder. Regionen har en forpligtelse for at sikre, at unge mennesker kan krydse kommunegrænsen for at komme på en uddannelsesinstitution,« siger hun.

Sværere at komme i skole

Baseret på en passagertælling har Region Midtjylland givet sin årlige støtte på omkring 1,4 millioner kroner til driften af busruten mellem Ebeltoft og Grenaa kniven. På trods af, at busruten ud over Rosmus Skole også servicerer elever, der tager turen fra Syddjurs Kommune ind til uddannelsesinstitutioner som gymnasiet, sosu-uddannelsen og Viden Djurs i Grenaa.

En af de elever, der bruger bussen til sin uddannelse, er Tor Milvertz, der også bor i Glatved, og læser til kok på Viden Djurs.

»Det vil betyde, at jeg får sværere ved at komme i skole, for jeg ville skulle finde et andet sted at stå på bussen. Det ville være problematisk,« siger den 16-årige gastronom-studerende.

Han er selv daglig bruger af busruten om morgenen og har også taget den til Rosmus Skole, da han gik der. Det gør hans tre yngre søskende stadig, og for dem er det en endnu større hindring, hvis bussen forsvinder.

»Så skal de møde noget tidligere ind på skolen, og det har de ikke rigtig mulighed for - i hvert fald ikke de to mindste,« siger han.

Tor Milvertz fortæller, at en nedlæggelse af busruten ikke er ensbetydende med, han må droppe sin uddannelse. Worst case må han stå tidligere op og gå 25 minutter ekstra hver dag for at tage en anden bus. Men hans søskende på Rosmus Skole og mange andre i området, han bor i, er afhængige af ruten, forklarer han.

Opbakning i Norddjurs

Frem til juni 2023 finansieres busrute 351 samlet af Region Midtjylland, Norddjurs Kommune og Syddjurs Kommune. Ifølge borgmester Kasper Bjerregaard (V) fra Norddjurs Kommune løber udgifterne op i 2,8 millioner kroner samlet. Her betaler Norddjurs og Syddjurs henholdsvis 1 mio. og 1,4 mio., hvor regionen så kompenserer kommunerne for i alt 1,4 mio. kroner.

Det betyder, at de to kommuner, der i øjeblikket ligger i forhandlinger om næste års budget, skal finde mindst 1,4 millioner kroner imellem sig for at opretholde driften. Mindst, fordi Midttrafik samtidig har varslet prisstigninger i busdriften.

Borgmesteren er ærgerlig over regionens beslutning om at fjerne støtten til en rute, han kalder »vital«.

»Det er en af de rigtige vigtige ruter i vores område, for den støtter op om vores ungdomsuddannelser i Grenaa, og den skaber forbindelsen mellem Ebeltoft og Grenaa. Så derfor synes jeg, at det er en kerneopgaverne i kollektiv trafik at understøtte ungdomsuddannelserne. Jeg håber meget, vi kan formå at få tilskuddet til at fortsætte.«

I budgetskitsen for 2023 for Norddjurs Kommune er busrute 351 skrevet ind - dog uden konkrete tal, men blot at kommunen har »særlig opmærksomhed på busruten«.

»Det betyder, at vi arbejder på at bibeholde tilskuddet og finde pengene til at holde ruten i live, netop fordi den er vital - blandt andet for uddannelserne.«

Hvad vil du sige til dem, der lige nu sidder bekymrede langs ruten? Hvor sandsynligt er det, den fortsætter?

»Der bliver i hvert fald knoklet, og der er sådan set velvilje. Jeg hører ingen politikere sige, at det er en god idé at lukke den. Jeg er ret sikker på, der er samlet politisk opbakning til at holde den i live.«

Stille i Syddjurs

Borgmesterkollegaen mod syd, Michael Stegger (S), er ligeledes ærgerlig over situationen med den manglende støtte. Men han er anderledes tavs om den politiske prioritering af ruten.

»Jeg vil helst ikke kommentere for meget på det af respekt for budgetforhandlingerne. Jeg arbejder på sagen sammen med Kasper Bjerregaard. Det er lidt svært at trænge igennem, kan jeg vidst godt sige uden at sige for meget, men det arbejder vi på,« siger han og fortsætter:

»Vi er ærgerlige over, at støtten forsvinder. Det kan jeg sige. Det er en rute, der betjener begge kommuner med borgere fra nabokommunen. Det gør den særlig. Vi har begge en stor interesse i at bibeholde ruten. Selvfølgelig har vi det. Det er jo en del af budgetforhandlingerne ligesom alt muligt andet. Vi skal politisk prioritere, hvordan vi finder pengene.«

Han vil ikke kommentere på, hvorvidt han selv eller Socialdemokratiet i Syddjurs mener, at kommunen slev må gribe i lommen med ekstra midler for at holde hånden under ruten, men understreger, at den spiller en vigtig rolle i at sikre unge i kommunens uddannelsesmuligheder.

Tilbage i Norddjurs er Kasper Bjerregaard positivt stemt over for den pågående underskriftsindsamling. Det er vigtigt skyts, som han og Syddjurs’ borgmester kan bruge i de planlagte drøftelser med regionen om støtten.

»Bliv ved med at give lyd. Vi kan bruge det i vores henvendelser til regionen, så det er rigtig fint. Støt os endelig i det her,« siger han.

På side 6 kan du læse Bent B. Graversen (V) fra Region Midtjyllands svar på busrutens fremtid.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.