Fint besøg ved Social Drive Out i Voldby: S-ordfører hentede input til kamp mod ensomhed

KFUM's sociale Drive Out i Voldby havde fredag besøg af Socialdemokratiets socialordfører Camilla Fabricius og KFUM's generalsekretær Peder Meisner, der begge vil sætte fokus på ensomhed og socialt udsatte i Danmark.

Artiklens øverste billede
Socialordfører for Socialdemokratiet Camilla Fabricius og Peder Meisner, generalsekretær i KFUM's Sociale Arbejde besøgte Voldbys Drive Out og fik udover et slag bingo en snak om ensomhed. Foto: Søren Brunsgaard Ladefoged.

I Thorsø Høje Sognehus på Dolmervej i Voldby findes der ugentligt et samlingspunkt for de mennesker, der kan savne nogle at tale med i hverdagen.

Ved den såkaldte Sociale Drive Out samler frivillige fra KFUM’s Sociale Arbejde og det lokale menighedsråd en række aktiviteter samt nærvær og hygge for de borgere, der har brug for det.

Anne Birthe Olsen er lokalt medlem af menighedsrådet og frivillig i Social Drive Out. På skift tager frivillige medlemmer af menighedsrådet opgaven på sig for at skabe hygge og samvær for socialt udsatte borgere, der har behov for nogle at tale med.

»Vi laver et samlingspunkt for alle her - men især de, der ikke har så mange at tale med,« fortæller hun.

Den tidligere skolelærer, der selv bor i Voldby, fortæller, at der ved Social Drive Out er skiftende aktiviteter, men som regel starter det med et stykke brød og en kop kaffe, en snak og måske en sang.

Nogle uger er der arrangeret et foredrag, andre gange vises der film, men fælles for alle gangene er, at der skabes et fællesskab og et sted, hvor folk kan komme, sludre og være sig selv.

»Mellemmenneskelige aktiviteter som dette er meget meningsfyldt at være med til,« siger hun.

Denne fredag er der fint besøg midt i et bankospil. Folketingsmedlem og socialordfører for Socialdemokratiet, Camilla Fabricius, er på besøg, og generalsekretæren for KFUM’s Sociale Arbejde, Peder Meisner, er også gæst ved bordet.

Fra Voldby til Christiansborg

Mens bankopladerne gennemgås og spillets vinder kåres, har Camilla Fabricius tid til at tale. For hende er besøget i Voldby en vigtig mulighed for som socialordfører at få et indblik i, hvordan det sociale arbejde foregår uden for de store byer.

»Mit indtryk fra i dag er, at det arbejde, der gøres herude, er vigtigt. Det kan jeg jo høre på de, der er her. Og der er stor forskel på, hvordan det sociale arbejde foregår i og uden for byerne,« siger hun og fortsætter:

»For mig handler det om både at få input, jeg kan bruge i mit politiske arbejde, men samtidig også at være med til at synliggøre de indsatser og de udfordringer, der er ude i landdistrikterne, når det kommer til ensomhed og socialt udsatte.«

Sammen med Christiansborgs andre partier er hun i gang med at udarbejde en strategi, der skal sætte ind over for ensomhed i Danmark.

»Vi er nødt til at være stædige på, at de resurser, vi har i Danmark skal bredes ligeligt ud over landet, når det kommer til velfærdsydelser og transportmuligheder for eksempel,« siger hun.

Men der er også plads til hygge og bankospil under besøget.

»Vi kan ikke snakke død og ødelæggelse hele tiden. Ensomhed løses ved at skabe nogle fællesskaber, man kan tage del i, og ikke kun ved at tale om det,« siger hun.

Et stigende problem

Peder Meisner, der er generalsekretær i KFUMs Sociale Arbejde herhjemme fortæller, at det er vigtigt at have et fokus på, hvordan det sociale arbejde foregår ude i landdistrikterne.

Her kan ensomheden blandt befolkningen måske være sværere at spotte og italesætte, og sandsynligheden for at blive grebet som socialt udsat være mindre.

»Det er lidt overset i den nationale debat om ensomhed,« siger han.

Ifølge generalsekretæren er ensomhed et generelt problem på tværs af land og by, og den politiske plan om at igangsætte en strategi, der skal bekæmpe det på landsplan er et udtryk for et stigende problem.

Samtidig har coronapandemien været en øjenåbner i forhold til, hvor mange der rammes af ensomhed, siger han.

Social Drive Out-konceptet er et landsdækkende initiativ fra KFUM’s Sociale Arbejde og hjælper i 80 lokalsamfund i Danmark med støtte fra Socialstyrelsen. Ifølge tal fra organisationen steg antallet af socialt udsatte i udkantskommunerne fra 2017 til 2021 med ti procent, og i dag er der flere end 299.000 mennesker i de kommuner, der enten er socialt udsatte eller i risko for at blive det.

Dagens bankoarrangement i Thorsø Høje Sognehus, og de frivilliges indsats i den Sociale Drive Out har denne fredag bragt smil og højt humør til dagens gæster.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.