Band-camp i Allingåbro: »Vi lærer, at ingen kan undværes«
25 unge samledes i sidste uge i ungdomsklubben i Allingåbro til Musik Dage Djurs. Nogle var erfarne musikere, andre helt nye, men alle nåede at give to koncerter.
»Det har været mega hyggeligt og fedt.«
Sådan svarer Ellen My Lind og Teodora Flindt-Larsen, begge 15 år og fra Grenaa, i munden på hinanden, da de bliver spurgt om, hvordan det har været at være på musik camp.
I sidste uge var de nemlig to ud af 25 unge mennesker mellem 13 og 19 år, der i fire dage har boet i ungdomsklubben i Allingåbro for at dyrke musik og finde takten i dét at få det til at svinge i et band.
»Egentlig er den officielle alder 13-18, men der er en gruppe, som bliver ved med at komme tilbage, selv om de er blevet for gamle,« fortæller underviser Anders Boye, som selv er vokset op i Auning, men nu bor i Aalborg, hvor han går på konservatoriet.
De 25 elever blev i starten af camp’en fordelt på fire bands, som hver især spillede både cover og egne numre, og som alle, uanset niveau, havde spillet to koncerter inden dagene sluttede. Også de to piger fra Grenaa, som begge synger.
»Den første dag startede vi med at lave nogle fælles aktiviteter, sådan noget folkedans, for lige at ryste os sammen. Det gør vi også hver morgen for lige at få kroppen i gang, og ellers så spiller vi bare en masse musik i vores bands og øver på fællesnumrene, og om aftenen jammer vi,« fortæller Teodora Flindt-Larsen.
Jeg synes, vi har lært vildt meget på så kort tid. Jeg tror især, at jeg har lært noget om det der med at kunne spille sammen, så det bliver smooth. At lytte til hinanden.
Band er noget særligt
Camp’en, som har navnet Musik Dage Djurs 2022, arrangeres af UngNorddjurs, og det er femte gang i år, at den bliver afholdt.
Nogle af eleverne har spillet meget musik tidligere, mens andre nærmest er helt nye, men når ugen er omme, så kan alle nogle numre.
»Det er ikke vigtigt for os, om det er lette eller svære numre. Det vigtigste for os er bare at få dem i gang med at spille noget musik, og at alle får en oplevelse af, hvordan det er at spille i band, for det skaber et helt særligt fællesskab,« siger Anders Boye.
Alder og andre forskelle udviskes, for når man zoomer ind på at få tingene til at lyde godt, så handler det om at lytte til hinanden.
»Alle skal være med på, hvor man er henne i sangen, og det der med at være opmærksom på andre. Det er altså også en ting, der er god at kunne i alle andre sammenhænge.«
Theodora Flindt-Larsen og Ellen My Lind, som har gået i skole på Gjerrild-Bønnerup Friskole og Norddjurs Friskole, spiller til dagligt sammen i et band, Big Band Belinda, i ungdomsklubben i Grenaa. De blev ret overrasket, da de mødte op på camp’ens første dag.
»Vi er fire i vores band derhjemme, og vi er her allesammen, så vi var da sikre på, at vi ville komme på hold sammen. Men det gjorde vi ikke. de har fordelt os på fire forskellige bands,« siger den ene og den anden tilføjer:
»Så det var ret stramt lige der, da vi fandt ud af, at vi ikke skulle spille sammen, men nu er det faktisk ret fedt, for vi har lært en masse nye at kende og nok også blevet udfordret lidt mere, end hvad vi ellers ville være blevet, hvis vi bare havde spillet sammen med dem, vi kender i forvejen.«
At pakke en bus
Musik Dage Djurs er åbent for alle unge fra hele landet, og i år er fordelingen, at lidt over halvdelen er lokale, mens resten kommer fra andre steder i landet, eksempelvis Vejle. Camp’en er støttet af Statens Kunstfond, og eleverne betaler kun 250 for fire dage.
Pigerne fra Grenaa var slet ikke i tvivl om, at de skulle med.
»Vi var på det, der hedder Musikstarter sidste år, og vi spiller jo også i klubben, og når først man er inde i musikboblen her i UngNorddjurs, så er man lidt lige som bare altid med i det hele.«
Camp’en afslutter altid med en koncert for forældrene fredag aften i lokalerne i Allingåbro, men allerede to dage efter ankomst tog underviserne i år en hurtig beslutning og arrangerede en impulsiv koncert i skaterparkens Hal 22 i Grenaa.
»Det var lige noget, vi fandt på. Så skaffede vi tre små busser, og gjorde vi jo også, for når man spiller i band, så handler det jo også om at hjælpe hinanden med at pakke en bus, stille op og pakke ned og så videre. Det er jo hele pakken, vi gerne vil give de unge en oplevelse af,« siger Anders Boye.
Og der har været masser at lære, selv for to erfarne band-sangere fra Grenaa. Theodora, som skal gå på Mellerup Musikefterskole næste skoleår, siger:
»Det er helt klart mest det sociale, jeg har lært noget af. De fleste er fra Norddjurs, så vi kender jo mange i forvejen, men der er også mange nye, og det der med at skulle stille sig op foran nogen, man aldrig har mødt og vise, hvad man kan og hvem man er. Det har været ret vildt, men også fedt at opdage, at det kan jeg godt. «
»Jeg synes, vi har lært vildt meget på så kort tid. Jeg tror især, at jeg har lært noget om det der med at kunne spille sammen, så det bliver smooth. At lytte til hinanden. Og hvor meget bandet er afhængig af os allesammen hver især. Vi er allesammen vigtige. Ingen af os kan undværes,« afslutter Ellen My Lind.