Hvad skal der ske med landsbyerne?

Pensionister fra Ørum i spidsen for ambitiøst projekt, der kigger ind i fremtiden. Seks spændende arrangementer planlagt i efteråret.

Artiklens øverste billede
To pensionister fra Ørum, Gunner Thode Nielsen t.v. og Eigil Kjærgaard har taget initiativet til, at seks landsbyer i det midterste af Norddjurs nu kan tage et kik ind i fremtiden. Foto: Søren Andersen

Før danskerne fik et nyt møbel ind i hjemmet - fjernsynet - og lang tid før computernes og mobiltelefonernes indtog, var det ofte i forsamlingshusene folk blev klogere.

Ved at deltage i foredragsaftener og debatter henover kaffekopperne, benyttede mange danskere, som typisk ikke havde mange års skolegang bag sig, før arbejdslivet kaldte, sig af muligheden for at blive klogere og mere oplyste.

Når man så i dag ser på den skraldespand, som flere medier på nettet har udviklet sig til, hvor alle tror man kan tillade sig at sige alt uden at sætte sig ind i tingene, så kan man kun glæde sig over ambitionsniveauet, som to pensionister fra Ørum har udvist.

Meget til fælles

Forhenværende teknisk tegner Gunner Thode Nielsen og forhenværende lærer og ungdomsskoleinspektør Eigil Kjærgaard har mange ting til fælles - ud over, at de begge er godt oppe i årene.

De har begge gået i landsbyskole i Ørum og Fannerup. De har begge holdt fast i Ørum som hjemby i alle deres arbejdsår. Og begge har et rigtig godt kendskab til landsbylivet.

Vi missionerer ikke, men vi vil gerne lukke porte op - og der må godt komme et lille gys indimellem

Eigil Kjærgaard

For et par år siden var de med til at tage initiativ til kunststien rundt om Ramten Sø og Dystrup Sø. Og nu har de taget initiativ til, at seks landsbyer i den midterste del af Norddjurs Kommune har fundet sammen om at levere en stribe bud på at kikke ind i fremtiden - og finde svar på, hvad de kommende år vil betyde for landsbyernes udvikling.

Seks landsbyer

De seks landsbyer er Fannerup, Ginnerup/Mastrup, Ørum, Ramten og Stenvad. Det er de samme landsbyer, som i 1960’erne enedes om at samle alle skolebørn i Ørum Ginnerup Forbundsskole. De fik et godt samarbejde i de år frem til at skolen blev nedlagt. Det samvær skal helst bevares og udbygges, mener de to.

»Vi har længe snakket sammen om at lave noget interessant i det gamle skoledistrikt. At lave nogle arrangementer, hvor vi får eksperter på banen, men sådan nogle er dyre og koster mange penge. Vi havde et mål om at samle en kvart million ind til formålet, og det nåede vi næsten,« siger Eigil Kjærgaard, der på førstesalen i sit hus på Overbrovej lægger lokaler og computer til de to idemageres aktiviteter.

Taktikken var, at være så godt forberedt som muligt, inden der blev sendt ansøgninger ud til forskellige fonde.

»Ingen skulle kunne pege fingre af os to gamle pensionister,« siger Eigil Kjærgaard, mens Gunner Thode Nielsen nikker.

Støttet af fonde

Og nu er projektet støttet af Nordea-fonden, Velux-fonden og Norddjurs Kommune - og det er Ørum Borgerforening, der er den styrende forening. Den måtte derfor have ændret sine vedtægter, så de levede op til de krav, som fonde stiller til foreninger, som søger om penge. Men det blev klaret.

Plakaten, som skal gøre opmærksom på foredragsrækken, kan godt give én noget at tænke over. Den er udformet af Jonas Hall, der stammer fra Ørum, men nu er under uddannelse som billedjournalist. »Jeg har tegnet en mand som er forvirret over hvor verdensbilledet har bevæget sig - overbefolkning, telefon-zombier, tøj i havet, store selskaber der ejer alt, underlige kønsroller, tanker om Mars osv.,« siger han selv. Illustration: Jonas Hall

Projektet består af seks arrangementer, som finder sted i de nævnte byer på skift i efteråret 2022, således at befolkningen i området bliver grundigt blandet, idet arrangementerne er åbne for alle.

Måden at afvikle arrangementerne på er en nyskabelse sådan at forstå at de afvikles på en måde, så de fremmødte får brugt alle fem sanser - se, lugte, smage, høre og føle. Og gennem alle seks arrangementer går der to røde tråde: nemlig ”mad” og ”tøj”.

Fællesspisning

»Det er for at forstå at det, vi skal vænne os til, er kendte, jordnære begreber. Hver aften begynder med fællesspisning, hvor den lokale kok Putte Hembo Vahle løser den opgave. Og senere kommer aftenens gæst og fører os ud til et sted i fremtiden. Det vil være en fremtidsforsker, en fabrikant, som fremstiller alternativer til kød, en gæst fra Bestseller, en lektor fra Aarhus Universitet og mange udøvende musikere og meget mere. Senere efter foredraget er der kaffe med samtale og spørgsmål til gæsten. Eneste afvigelse fra dette skema er aftenen i Ginnerup kirke, hvor vi præsenterer forslag til fornyelse af musikdelen,« siger de to initiativtagere.

Alle aftener er der gratis adgang.

»Formålet er at skabe oplysning om og forståelse af, at ”en ny tid” er startet og vi skal være forberedte. Hvad kan vi forvente og hvad er mulighederne i fremtidens landsby. Hvordan skabe sammenhold – hvordan skal folkeskolen og kirken, som engang var bærende i vores samfund, gebærde sig for at bestå ? Kan de erstattes af andre kulturbærere og andre« lyder det i det ambitiøse oplæg.

Stor interesse

De to Ørum-pensionister har inden ansøgningen blev sendt, været rundt i alle landsbyerne for at forhøre sig, om der var interesse for at gå med.

»Uden at prale, kan vi godt sige, at alle var begejstrede, så jeg tror at vi har fat i noget væsentligt. selv en af de eksperter, som vi har henvendt os til, sagde at det lød så interessant, at han gerne ville komme og fortælle til et nedsat honorar,« siger Eigil Kjærgaard.

Han uddyber således: »Vi missionerer ikke, men vi vil gerne lukke porte op - og der må godt komme et lille gys indimellem.«

Ikke alle aftaler er helt på plads om konfirmeret, men premieren finder sted torsdag 1. september i Ørum Forsamlingshus klokken 18.30. Efter fællesspisning giver fremtidsforsker Birthe Linddal bud på udfordringer og muligheder for livet i landsbyerne. Hun er sociolog og er ekspert i at forstå tidsånden og de muligheder og trusler som fremtiden rummer, og hun lever i dag af at rådgive virksomheder, kommuner og interesseorganisationer om morgendagens muligheder.

Fremtidens mad

Onsdag 21. september er det Carsten Lind Pedersen, der i Fannerup Forsamlingshus vil fortælle om, hvordan han tror fremtidens mad vil komme til at se ud - og smage. Han er stifter og medejer af Enorm Biofactory, der producerer dyrefoder af larver og laver snackbars baseret på inspekter. Håbet er, at man også kan bruge laverne til at fremstille pasta og brød til menneskeføde.

Den store tøjkoncern Bestseller gæster Ramten Idrætshus onsdag 5. oktober, hvor teamet hedder fremtidens beklædning.

Torsdag 27. oktober i Ørum Forsamlinghus skal forsker ved Pædagogisk Institut Hans Henrik Knoob fortælle om fremtidens grundskole. Han bor til daglig i Rønde og er psykolog og lektor ved Aarhus Universitet. Han forsker primært i positiv psykologi med fokus på læring, kreativitet og trivsel i pædagogik og arbejdsliv. Hans Henrik har udført forskningsbaseret konsulentarbejde for et stort antal institutioner og kommuner i Danmark, og internationalt har han været involveret i flere store EU-finansierede udviklingsprojekter.

Hans Henrik Knoob har bidraget til DR2’s programmer om talentudvikling i skolen, og han var faglig ansvarlig for TV2’s dokumentarserier ”Plan B” og ”Skolen - verdensklasse på 100 dage”.

Foredragsrækken rundes af onsdag 9. november i Ginnerup Kirke, hvor det handler om folkekirken og ungdommen, og i Stenvad Mosebrugscenter onsdag 30. november med fællessang. I Ginnerup Kirke får deltagerne en kærlig række bud på fornyelse af musikken i kirken - og debat styrket af vin og brød i våbenhus og telt. Og i Mosebrugscentret står den på fællessang og musik.

Planen er så, at invitere alle til en evaluering i januar for at se, hvordan man kommer videre - og hvad man kan finde ud af at gøre sammen i landsbyerne.

.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.